Skip to content

13 Comments

 1. Hasse
  Aug 18, 2007 @ 22:28

  Helt otroligt hur denna nygamla plastracer på så där lite drygt 9 meter 31 foot kan ha ett lystal på 1.00 med både genua och spinnacker och desutom utan motor.

  Om jag inte minns fel var båttypen topp 3 totalt även förra gången den gästade Tjörn Runt. Ja vet att många sa till redan då.

  Inte för att jag vill förringa deras insatts, men lystalet måste väl vara minst 10 procent fel.

  Reply

 2. Anders
  Aug 18, 2007 @ 23:06

  Tjuvstart idag igen???

  Reply

 3. Jörgen
  Aug 18, 2007 @ 23:06

  Tydligen.

  Reply

 4. Nepp !
  Aug 19, 2007 @ 09:59

  Dessa långsmala båtar som konstruerades långt innan de flesta av ens var påtänka får ofta ett lystal som är stört omöjligt att segla upp till i lättare vindar.
  Ligger medelvinden på 8 ms i sekunden och båten är väl seglad så är det klart att den också ska ha en chans att vinna !
  Och det var vad dom gjorde denna gång, vet inte om det var så oerhört överlägset att man kan anse att lystalet är helt felaktigt.
  Tror aldrig det kommer att finnas någon “rättvis” totalvinnare i LYS, men det kanske finns såna som man har lättare att acceptera helt enkelt.
  Och det är väl det som gör att LYS bara är på “skoj”, för att just du har chansen att vinna i din båt under rätt förutsättningar.
  Det som gör att LYS inte är på “riktig” är väl att okända seglare kan spöa upp namnkunniga som borde ha vunnit !
  En sak är jag övertygad om och det är att vi i detta land har många enormt duktiga seglare som är mer eller mindre okända !
  Kanske delvis för att de behärskar just denna typ av segling och rent ut sagt inte gillar trianglar och fram å tillbaka banor !

  Lys är bäst men inte rättvist !

  Nepp !

  ps jag seglar inte Neppare och har aldrig ens seglat med någon..

  Reply

 5. Jocke_R
  Aug 19, 2007 @ 11:16

  Är det inte så att man kan segla ganska kort väg runt ön om man har litet djupgående (typ 1,2 m)?

  Jag håller med inledningen i det Nepp! skrev och det är därför jag har en förkärlek för dessa gamla långsmala båtar, det är ett “jädra löp” i båten under RÄTT förutsättnigar.

  Jag vet också att team Haglund /Klinga var ganska grundliga i sitt förarbete. Typ torrsegla hemma en helkväll med sjökort, plotter, waypoints, etc. Sedan ta två semesterdagar för att hinna provsegla banan dagen innan för att veta exakt var man ska ta vägen.

  Reply

 6. Pelle P
  Aug 19, 2007 @ 11:31

  Jag hade mkt skit på tungan när jag läste vad Hasse skrev men som tur var hann Nepp! och Jocke_R i mellan, trevligt att se/läsa några m vettiga åsikter. Ingen mätregel är helt rättvis.
  Stort GRATTIS Haglund/Klinga.
  Den här diskusionen hade ALDRIG kommit upp om Collis hade gjort det…

  Reply

 7. PelleL
  Aug 19, 2007 @ 12:02

  Gränsen i djupgående för “bästa vägval” är runt 2.40 så man kan knappast skylla på det….bra segling av Haglund /Klinga är den rätta förklaringen…=)

  Reply

 8. Fredrik
  Aug 19, 2007 @ 14:43

  Haglund var med 2004, när det blåste kuling och kom 15 totalt. Han var med 2005 när det blåste noll och kom inte runt, som nästa alla. För två veckor sen blev han 2:a i SM. Så han kan sin Neppare. Jag håller med, Lys är inte helt rättvist men ändå bäst. Och Tjörn Runt bygger på att en liten välseglad båt kan tävla mot en stor välseglad båt.
  Att Neptunkryssare, 606 och Smaragd ligger i topp kan förhoppningsvis locka tillbaka en del “gamla” seglare.

  Reply

 9. Ostkustseglare
  Aug 20, 2007 @ 09:35

  Nepparens lys är OK. Att den är värdens långsammaste 9 meters båt är ett välkänt faktum, iallafall i vindar under ca 7 m/s !

  Reply

 10. Peter Gustafsson
  Aug 20, 2007 @ 09:46

  Frågan är vad som är roligast; att ha världens långsammaste 9-metersbåt eller att ha världens snabbaste? Vore ju jättekul om fler trailade ner sina långsmala “majbrasor” för att segla runt Tjörn!

  Nepparen står knappast på listan över båtar som vinner oproportionerligt många LYS-seglingar?

  Grattis!

  Reply

 11. ihgl
  Aug 20, 2007 @ 12:21

  Vi var nära att piska dig på Pater Noster Race förra året med A22:an. På Hermanö Runt var du havet före. Och nu hade vi sett fram emot att äntligen få chansen i den friska vinden. Och så går du och byter båt. Det är för djävligt, minst sagt! ;-) God fortsättning och ha det.

  Den där långsmala retrobåten A22 S 347

  Reply

 12. Peter Gustafsson
  Aug 20, 2007 @ 12:39

  Grattis Ingvar till andraplats i klassen!

  Ingen kan rå på Tore Bark och hans Scan-kap 99 när det blåser, så det behöver du inte ligga vaken över.

  Reply

 13. ihgl
  Aug 20, 2007 @ 13:14

  Vi var en man kort och hade litet bekymmer med genuan och fegade bort spinnackern över hela Stigfjorden. Så till nästa gång – om det friskar – räknar vi med att det finns en del ytterligare att ta. Men, struntsamma. A22:an är en underbar hårdvindsbåt och vi hade bara roligt. Vi följer naturligtvis med spänning alla dina äventyr med den nya båten. God jakting!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.