LYSande debatt

På regatta.nu debatteras (inte helt oväntat) LYS. En fråga som engarerar.

Efter Patrick Lindbloms fråga på Bavariaklubbens forum diskuterar även de hur man skall kunna kappsegla mer.

Och jag fick ett kul mail från Anders Joachimsson, ordförande i HSB Seglingssektion (som slår många klubbar på fingrarna när det gäller att arrangera kappsegling):

Hej Peter!

Först och främst – stort beröm för blur.se som jag tycker är landets bästa seglingssite/blogg.

Kul att du för andra året i rad uppmärksammar vår regatta – HSB Race. Jag antar att Pär Lindforss har ett finger med i marknadsföringen…

Mot bakgrund av den pågående debatten om det minskande antalet kappseglare kommer här en kort beskrivning av vårt koncept.

HSB Race är en inbjudningssegling för anställda inom HSB och branschkollegor, leverantörer, affärspartners etc. Seglingen brukar samla 40-50 båtar som representarar ett 25-tal företag. LYS gäller och vi seglar i tre klasser på en hyggligt lättnavigerad distansbana (21 M) utanför Sandhamn. Utöver klass- och totalvinnare koras även bästa lag (de som vill anmäler intresse för lagsegling – tre båtar i varje lag), bästa tjejbåt (i år deltog tre tjejbåtar) samt förstås HSB-mästare.

För att underlätta för deltagare från andra delar av landet tecknar vi ett avtal med en hyrbåtsleverantör (därav alla Bavarior) och försöker se till att den biten fungerar smidigt. Ju fler som hyr desto bättre villkor.

Vi arrangerar även två tillfartsrace (ett för de som kommer söderifrån och ett för de som kommer norrifrån) för att transporten ut till Sandhamn ska bli lite roligare. Tillfartsracen övervakas inte utav någon seglingsledning utan här är det Fröken Ur och gott omdöme som gäller.

På lördagkvällen rundar vi av hela arrangemanget med en rejäl regattamiddag.

Antalet deltagare är stadigt och flertalet går numera att kategorisera som “stammisar”, något vi tar som bevis för att arrangemanget är uppskattat. Kul också att vi årligen lockar några av de vassaste LYS-båtarna i stockholmsområdet.