Ingen klassindelning på ORCi EM?
Ett kärt tema här på blur.se. Fler klasser med tajt motstånd i varje, eller en stor med en enda vinnare. I något läge frågade vi läsarna, och då ville 64% ha flera mindre klasser.
GKSS är ju kända för att ha svårt med klassindelningar, och nu verkar det knorras bland ORCi-seglarna inför EM (senast på Öresund Regatta). Skall det bara seglas i en enda klass, eller skall man del upp på ett vettigt sätt? Vill man ha en enda europamästare för att tillfredsställa någon i land, eller kan det vara svårt att få rättvisa mellan 30- och 55-fotare?
I NoR står det att man skall segla i grupper, men bara i en klass?
The number of groups at start will be decided by the Race Committee after the entry time passed (after July 1, 2008)
…
The participating boats will not be divided into different classes, but it will be one prize for the best Corinthian.
En kul detalj är att man i anmälan skall ange “ISAF Sailor ID” men inte båtens mätetal.
Något som jag har missat?
Mar 15, 2008 @ 13:41
Klassindelning kan man väl inte göra eftersom det är “riktiga” havskapp EM och inte EM i 500, 600 eller 670?
Däremot är olika startgrupper genomförbart med de större båtarna först och de mindre senare. Många småbåtar skulle nog uppleva det som mer rättvist eller enklare att segla då.
GKSS är nog öppna för input så det är väl bara att lobba för det om man nu har intresse ditåt.
Mar 15, 2008 @ 13:51
Magnus,
Man hade ju nog klassindelning i IMS-VM i Hankö ifjol så det torde nog vara möjligt?
Mar 15, 2008 @ 14:49
Peter!
En sak som du kan lära av ORCI seglarna är att inte skapa negativ debatt om seglingsevenemang, som dom inte planerar att delta i :-o. Sist vi körde på Marstrand så körde vi heat med final för topp 4 från varje heat. Detta fungerade överaskande bra och gav en bra blandning mellan stora och små båtar i finalen.
Mar 15, 2008 @ 14:55
Det är just detta som är lite intressant. Man kan dra vissa paralleller med X-yachts försäljare som hellre påpekade fel på andra båtar än hur bra den egna produkten var.
Principiellt så tycker jag dock att snävare klassindelning är bättre men har svårt att ta ställning till hur det borde vara på något så seriöst som ett EM. Arrangemanget av Göteborg Offshore Race verkar dock minst sagt tvivelaktigt sett från breddseglingens synvinkel.
Mar 15, 2008 @ 17:00
Jag vet att feedback från vanliga seglare ses som “negativ debatt” från både GKSS och SHF. Det har jag fått höra många gånger…
Att jag själv inte skall segla vare sig ORCi EM eller Gotland Runt hindrar inte att jag representerar de seglare som känner sig exkluderade? Men det hade ju varit bättre om klubbar och förbund förde en vettig dialog direkt med seglarna?
Under senaste året har vanliga seglare både fått Gotland Runt att köra LYS (dundersuccé) och SHF att ta in flera mätregler (något alla trodde var helt omöjligt). Så det sker en förändring i rätt riktning trots etablissemangets krav på att folk borde sitta ner i båten och “inte ställa till det”. Shorthandedseglingen är ett annat exempel på segling som växer snabbt utanför seglingens finrum.
Samtidigt så har man stora problem med deltagandet i “politisk korrekta” sammanhang som GOR eller IMS670.
Så ett litet uns av eftertanke hade varit klädsamt?
Och nej, det handlar inte om vilken regel det seglas efter. Det handlar om att få fart på svensk kappsegling.
Jag vet inte varför jag bryr mig…
Mar 15, 2008 @ 18:50
Jag hajar inte riktigt snacket om klassindelning. De flesta som kör någorlunda regelbundet har ju blykoll på sina “huvudkonkurrenter”, mao vilka man ska ha som värdemätare. Klassindelningen får ju då ingen effekt på vattnet utan märks bara på prisutdelningen. Vad är roligast att slå tio båtar eller hundra?
Så varför ska man ha många klasser?
Mar 15, 2008 @ 19:07
Kan det vara begreppsförvirring? De talar om flera startgrupper och detta torde ju bli samma sak som klass 1 och 2 precis som vi hade på Hankö?
Mar 15, 2008 @ 19:28
Klassindelning lär det inte bli, men däremot olika startgrupper kanske? Då kan man alltid diskutera hur rättvist det är om det blir ca 10 min mellan startgrupp 1 & 2 i en gemensam klass. SÅ var fallet när KSSS arrangerade IMS-EM 2005.
Mar 16, 2008 @ 22:02
“Jag vet att feedback från vanliga seglare ses som “negativ debatt” från både GKSS och SHF. Det har jag fått höra många gånger… ”
Det kan bero på att:
– Man gnäller över att man skall “tvingas” att ha livflotte och VHF-anten i masten.
– Man kommer med en massa checka ideer som oftast kräver både pengar och resurser för att genomföras.
– Och sen gnäller över att det inte genomfördes, “man kom ju faktiskt med förslaget…”
Och så fort man ber folk om att ställa upp så blir det tyst som i graven och alla bara drar sig undan.
Dom gånger som det arras havskappsegling så ställer jollekidsen och Matchracing seglarna upp son funktionärer, men det är inte många havskappseglare som jag har sett som funktionärer någon gång.
Peter? Hur många gånger har du dragit flaggor i Långedrag?
Ärligt talat jag blir ärligt talat förbannad på allt gnäll. Gör något konstruktivt av er energi istället!
Otacksamma är vad ni är!
Mar 16, 2008 @ 22:54
A….
Jag gjorde ett inlägg på min blogg och det var många bra reaktioner på den. Några knepiga också.
Jag skrev i inlägget att “Vägra ORCi på Gotland runt och skit i ORCi SM. Visa var vi står!!”
Naturligtvis för att provocera – som du säger kanske onödigt. Det jag var irriterad över var inte KSSS arbete med Gotland Runt och SM.
Det var ORCi EM.
Nu i helgen har det ringt seglare som jag bett kontakta GKSS och SHF för att framföra sin kritik över allt från orimliga anmälningsavgifter, klassindelning, ORCi som sådant etc.
Hur kan det vara så?
SHF har förändrats och jag hoppas till det bättre. Man har dragit ner styrelsen från 18 till 10 man. En förutsättning för att de ska kunna jobba och komma framåt. Detta kan bli bra.
Det du uttrycker tycker jag är värre – brist på lyssnande. Är det verkligen bara gnäll? Sägs ingenting?
Seglare vill segla!!
Mar 16, 2008 @ 23:25
Ja, just GKSS har begåvats med de otacksammaste seglarna på hela västkusten!?
Havskappseglingens status inom GKSS har diskuterats under ett antal år? Nu är Trindeln nedlagd, GOR för en tynande tillvaro och Septemberseglingen skall förbli en intern familjesegling. Jag har periodvis försökt få fart på diskussionerna både här och direkt tillsammans med de som är engagerade i Långedrag. Intresset har varit ljumt. Eller direkt avvisande.
Jag försöker dra mitt strå till stacken genom att marknadsföra klubbens arrangemang (och GKSS har ett stående erbjudande att få ytterligare hjälp på det området).
För problemet verkar ju inte vara att hitta funktionärer (eller bojar, båtar eller priser) utan att faktiskt få deltagare till kappseglingarna!??
Mar 17, 2008 @ 09:32
Det är väl det som är kärnfrågan? Varför kappseglar inte seglare i allmänhet längre? Att ORCi-EM kostar 9000:- (vilket jag också tycker är hutlöst) är knappast skälet att Trindeln, GOR och annat för en tynande tillvaro. Vi som hänger här är väl dom sista entusiasterna. Jag tror det är många faktorer som samverkar, skillnaden i förmåga eller nivå på en “normalbra” familjeseglare och en hyfsad kappseglare är avgrundsvid i dag på ett sätt som jag inte upplevde när jag började segla kölbåt i slutet på 70-talet. Kravet på ekonomisk satsning för att nå framgång är också stort. Sen är det ju så att kraven i arbetslivet ökar hela tiden och det är inte längre acceptabelt att gå tidigt på onsdag em för att kvällsegla och sedan smita på fredag lunch för att transporta båten till helgens kappsegling. En ytterligare faktor är att idag vill folk ha framgång i det dom företar sig och helst genast. Är man inte sanslöst begåvad tar det rätt lång tid att bli en hyfsat bra kappseglare (mig tog väl 15 år eller så) och tålamodet räcker inte till det idag.
Mar 17, 2008 @ 10:16
Håller med om PelleL:s kloka synpunkter ovan. Samtidigt vill jag bara poängtera att utveckling också är framgång. Vi gjorde inga vidare resultat förra året men lärde oss otroligt mycket, hade roligt hela tiden och fick vara ute på havet i goda kamraters lag. Kan man ha det bättre på sin fritid?
Jag tror att det är denna lite mer avslappnade inställning till kappsegling vi behöver sprida till fler. De som har hållt på länge aspirerar med rätta på topplaceringar i de stora tävlingarna men det går att ha väldigt roligt utan att göra det.
Mar 17, 2008 @ 14:07
Här är en officiell förklaring från GKSS. Det är Stefan Peterson, X-362 “Perfect eXcuse”, som mailat arrangören och redovisat svaret på Öresund Regatta.
Mar 17, 2008 @ 17:18
Men va fan, du fick ju svaret att det kommer vara olika starter.
Precis som IMS-EM var 2001, och det var uppskattat av många.
Man kan ju inte kora en handfull Europa mästare, det kan ju bara bli en.
Eller vill du att alla anmälda skall få en egen klass så alla kan bli vinnare???
Då är det nog dags att börja med frimärken istället…
(Perfect Excuse….passande båtnamn!)
Mar 17, 2008 @ 17:21
Men hade man inte just två klasser i VM i Hankö ifjol?
Mar 17, 2008 @ 19:04
Varför inte köra på konceptet från 2001. Två grundgrupper där man går vidare till A och B final. I A finalen koras europamästaren. På EM 2001 blåste det en hel del och det var inte lätt att köra 36fotare bakom de stora men om man vill ha det jättelätt kan man ju altid låta bli och sitta och kolla på tv hemma i stället. (Nej jag vill inte provocera fram en massa tråkiga svar) PelleL skrev lite klokt i en annan tråd att man inte har tålamod utan vill vinna direkt med sin nya båt. Tänk vad tråkigt det skulle vara om det var så…
Dela 9000 kronor på besättningen och beakta vad båt och segel kostat så är det inte mycket att gnälla över…
Vi ses på Marstrand !