IRC update | Mike Urwin i Sverige
I veckan dagen var Mike Urwin från RORC i Finland och Sverige och pratade IRC. Patrick på SHF har skrivit en mycket bra sammanfattning av det som sades, och nedan finns lite av de dokument som delades ut i samband med mötet.
Vad är IRC?
Mike tryckte på att IRC är en ratingregel, inte ett subjektivt performance handicap (som t.ex. LYS eller amerikanska PHRF). Det finns alltså inget inslag av att man ändrar rating på båtar beroende på deras resultat i tävlingar. Däremot finns en delvis subjektiv del av ratingen och den manifesteras primärt genom det som kallas Hull Factor (skrovfaktor).Hull Factor (HF) är, namnet till trots, inte bara kopplat till själva skrovet utan kan sägas utgöra en “effektivitetsfaktor”. HF anger alltså hur effektiv segelbåten är och detta tar in ett antal faktorer som kölkonstruktion, segelyta i förhållande till deplacement, nivå på inredning, konstruktionsmaterial etc. Generellt gäller att ju högre HF en båt har, desto racigare är den. Normala cruisingbåtar ligger ungefär på 3-7, cruiser/racers på 7-11 och därutöver är det i stort sett enbart racingbåtar. Om jag minns rätt gör en skillnad på 0,5 i HF ca 0,005 i TCC för en normal båt, men detta är inte linjärt. HF är alltså en subjektiv del av IRC, men Mike tryckte på att man har skapat ett regelverk kring denna subjektivitet som är tillräckligt “objektivt” för att kunna mata in egenskaper i ett dataprogram och få ut en HF. Det är alltså inte som en del tror att det sitter en hemlig kommitté och hittar på HF-tal för varje båt. Så var det på CHS-tiden, men det är inte praktiskt genomförbart när man centralt skall ge mätetal till över 7000 båtar varje år.
Upplever man att båten har fått ett orimligt mätetal kan man överklaga detta och kommittén tittar då närmare på din båts data och försöker med hjälp av bilder etc. att avgöra om bl.a Hull Factor är rätt.
Filosofi
Skydda befintlig flotta
Permissive – uppmuntra innovationer och utveckling inom båtdesign
Straffa oönskade egenskaper, såsom låg stabilitet.
Begränsa fördyring på alla nivåer.Det borde vara svårt att både skydda befintlig flotta och uppmuntra innovativ design, men enligt Mike så har det hittills gått bra vilket visas genom att det är mycket stor spridning på vilka båtar som gör topplaceringar i IRC. Frågan om varför canters först var oslagbara i IRC för att till förra året få ändrad rating kom aldrig upp men är en given fråga att ställa till Mike. Det finns säkerligen ett intressant svar.
Principer
En bärande grundprincip i IRC är att det skall vara enkelt. På frågan om varför inte IRC tar hänsyn till vindstyrka svarade Mike att han som ingenjör finner ORCi enormt tilltalande p.g.a dess vetenskapliga approach – som han dessutom tycker fungerar bra. Men han har funnit att ett bra ensiffersystem skapar en enkelhet som är tilltalande för seglare utan att få någon stor kvalitetsförsämring i ratingen. Som exempel på detta nämnde han att han hade räknat om något IMS-mästerskap från Performance Curve Scoring till ensifferresultat enligt IMS GPH och funnit mycket små förändringar i resultatlistorna. Korrigerade tider ändrades förstås, men den enda resultatmässiga förändringen (i just den regattan) var att en delad tredjeplats i något race inte blev delad utan föll ut annorlunda. Över hela regattan blev det dock inga resultatförändringar alls. Mike menar med detta att enkelheten i att på förhand veta vilka man skall slå på vattnet mer än väl kompenserar för den något lägre precisionen i ratingen. Det framgick inte om han hade provkört hur resultaten hade sett ut om man hade kört IRC istället för IMS.I enkelhetskonceptet ingår också att erbjuda mer segelalternativ. Man får i IRC blanda symmetriska och asymmetriska spinnakrar, man räknar endast den största segelytan som grund för mätetalet. Man har ett max antal undanvindssegel som är beroende av båtens storlek. Inmätningen är även den enkel. IRC är i grunden ett självmätt system där man kontrollerar angivna data mot den stora databas man har över olika båtar. Anger man t.ex. ett deplacement som är högre än andra båtar av samma typ i databasen kommer man att titta på detta enskilt. Strikta entypsklasser behöver inte mätas överhuvudtaget utan kan få mätbrev genom en deklaration att båten överensstämmer med klassregeln.
Intressant är så klart om hur man mäter in för att få ett “endorsed” mätbrev. Har man ett IMS/ORCi-brev så behöver man komplettera med överhäng för & akter, förstagslängd och spinnbomslängd inkl beslaget. Mäter man en standarbåt så är det ett par timmars jobb.
Tidigare har vi presenterat:
Allmänt om IRC och hur regeln styrs:
- IRC Introduction
- IRC 2008 Rule
- IRC Administration and Governance
- International IRC Owners’ Association – Constitution
- IRC – Notes for race organisers
Info om stabilitetsmåtten i IRC:
- IRC Safety and Stability Indices (SSI) – SSSN, STIX, and AVS
- IRC Stability and Safety Screening Indices – SSSN and STIX
Och hur man mäter:
- IRC Measurement Manual 2008
- IRC Endorsement – Process, Measurement, and Data Standards
- Overview of measurement Ashore & Weighing
- Measurement Overhangs
- IRC issues – A look at things which measurers may come up against
- Common Confusions
De senaste notiserna:
- IRC Notice – Adjustment of Shrouds and Forestay While Racing
- IRC Notice – Measurement of Headsail HHW and HTW
Bland infon fanns också några mätbrevsexempel på coola båtar:
För mätregel-nerdar finns också ett nytt dokument:
“Hull Factor; The IRC Thermometer!”
Apr 6, 2008 @ 18:53
Han använde Rambler-certet för att illustrera hur det ser ut och det blev högljutt skratt när man tittar på Crew No… :-)
SWE IRC Racing | blur
Apr 26, 2008 @ 15:34
[…] Här har de lite info att börja med… […]