Skip to content

25 Comments

 1. Backe
  Apr 23, 2008 @ 08:03

  Hmm, blev lite osaker. Men visst ar den summan en arsavgift? Inte manadsavgift?
  Tankte bara att det kunde vara kul att jamfora med vad jag betalar i Hong Kong. Jag betalar ungefar SEK 1000 / man.

  Reply

 2. Peter Gustafsson
  Apr 23, 2008 @ 08:07

  Årsavgift så klart. För 1.000:-/månaden så förutsätter jag att din klubb har en bra bar?

  Reply

 3. Backe
  Apr 23, 2008 @ 08:30

  Du ar valkommen att komma over och testa den/dom :)

  Reply

 4. PelleL
  Apr 23, 2008 @ 08:50

  Det här med SSF’s avgifter är rätt intressant. Jag tror mycket av rädslan att höja bottnar i vetskapen att den stora majoriteten av medlemmarna är medlem i sin klubb av ett skäl: Att få en billig båtplats! Majoriteten av SSF’s medlemmsklubbar är inte i första hand idrottsföreningar utan “hamnägare” vars medlemmar kräver att klubben vänder på varje krona för att ge det medlemmarna vill ha. Jag menar att det här är en av grunderna till SSF’s problem. Man ÄR ett idrottsförbund vars enda uppgift är att driva och stötta idrottsverksamhet på olika nivåer MEN majoriteten av medlemmarna är bara intresserade av en billig båtplats. Samtidigt är man livrädd att bli av med sin stora medlemsbas i hamnföreningarna som ger “status” i idrottsvärlden alltså måste det vara billigt att vara med. Förmodligen skulle det vara bra att höja medlemsavgiften med en faktor 10, bli av med 90% av medlemmarna och kunna fokusera på idrotten segling på alla plan utan att skämmas för det. Hamnföreningarna har sin plats i SBU.

  Reply

 5. Patrick
  Apr 23, 2008 @ 08:54

  Hear hear. Instämmer FULLSTÄNDIGT med föregående talare.

  Reply

  • Olle
   Mar 31, 2013 @ 23:23

   Det var ett tag sedan…

   Reply

   • Patrick L
    Mar 31, 2013 @ 23:46

    Verkligen!

    Reply

    • Olle
     Apr 1, 2013 @ 00:50

     Ändrat ståndpunkt nu?

     Reply

     • Bus
      Apr 1, 2013 @ 19:01

      Olle
      Trampa inte på ömma tår

     • Patrick L
      Apr 2, 2013 @ 07:41

      Tja, principer är en sak och praktisk verklighet är en annan. Jag har lagt ganska mycket tid på att sätta mig in i frågan och har genom det kommit till en annan slutsats än jag hade för 5 år sedan.

     • Olle
      Apr 2, 2013 @ 09:47

      Att PatrikL numera sitter i styrelsen där avvikande åsikter ej ses med blida ögon spelar nog ingen roll ;-), att PelleL sitter i tekniska kommittén spelar nog ingen roll heller. Det är rätt intressant att båda herrarna hade en stark uppfattning i frågan, ett par år innan det ens var en fråga!
      Vindflöjlar passar bra på båtar, men är inte särskilt karaktärsdanande!

      Eller hur var det “Heat hear instämmet FULLSTÄNDIGT med”

     • Peter Gustafsson
      Apr 2, 2013 @ 10:07

      Svårt att hitta bra debattforum efter SBU-frågan?

      Abstinens efter att juniorsegling.se lade ner?

      Eller bara rekordförsök i provocerande kommentarer?

      Bra att seglingssäsongen börjar snart :-)

 6. Richard
  Apr 23, 2008 @ 10:49

  Ett inbillat tillstånd av moment 22 alltså.

  Reply

 7. Henrik
  Apr 23, 2008 @ 18:30

  Lite reflektioner från mig som är ordförande i en båtklubb dubbelansluten både till SSF och SBU (vilket är vanligt). Vi har ca 600 medlemmar 400 av dessa har båt. 50/50 fördelning mellan segel- och motorbåt. 25 av seglarna är kappseglare resten är båtmänniskor som drivs av annat än tävlingsmomentet. Vi betalar medlemsavgift för samtliga 600 medlemmar vilket blir en del till SSF. Nyttan med anslutningen till SSF är sådeles ganska liten för de stora flertalet medlemmar i båtklubben. Att då som PelleL verkar vilja se, ta ut en högre avgift som betalas av färre ser i alla fall jag ingen vits med och då finns det en risk att klubbar lämnar SSF och de som vill kappsegla söker ytterligare ett medlemskap i ett fåtal klubbar som är anslutna till SSF t.e.x KSSS och GKSS. Rekryteringen av kappseglare sker dessutom ute i många ideellt arbetande klubbar och att då inte vara anslutna till SSF för att det flesta där skulle ha medlemskapet för att få en båtplats tror jag har inte har någon positiv inverkan på möjligheten för seglingen att i större utsträckning nå offentlig uppmärksamhet utan tvärt om. I föreningssverige är det dessutom faktiskt bra och inte bara “status” att ha “muskler” genom ett stort antal medlemmar. Det gäller bl.a. möjlighet till ekonomiskabidrag samt möjlighet att göra påverkan på beslutsfattare inom näringsliv och politik inom de områden som seglare har behov.

  Reply

 8. MiniMe
  Apr 23, 2008 @ 22:00

  Jag tror nog att det i många fall är dumsnålt. Många klubbar användar sig av KSR eller LYS i sina klubbseglingar. Vidare är kappsegling en del av trditionen inom segelsporten. Det glöms bort i många fall. En anan sak är att klubbarna blir förskonade att ses som ekonomiska föreningar så länge de har en idrottsverksamhet.
  Tyvärr är det så att 90% av medlemsinteckterna får går till klubbholmen som används av många men långtifrån alla men kappseglarna och i många fall även juniorverksamhet ska klara sig själva eller mycket få medel. Som styrelsemedlem fick jag faktiskt uppleva hur det diskuterades att få in pengar. Man tog tom pengarna som kom från kommunen för ungdomsverksamheten utan att skämmas för bastu och dylikt. …och det var vuxna mäniskor. Fy

  Reply

 9. LarsS
  Apr 23, 2008 @ 23:46

  Tyvärr upplever jag att PelleL har helt rätt. Har personligen suttit i flera klubbars styrelser och stött på precis detta problem. Merparten av klubbmedlemmarna är helt ointresserade av kappsegling då de bara vill ha en billig båtplats och kanske bara har en motorbåt. Detta trots att klubben är en segelklubb dvs en idrottsklubb. Givetvis ligger det en del i vad Henrik säger att många medlemmar kan göra verksamheten stark. Detta gäller dock inte då ett flertal av dessa ser negativt på det som klubben sysslar med. Jag har varit med om betydligt mer tråkiga effekter än de som Pelle beskriver. Stora grupper medlemmar som verkar för att klubben ej skall vara medlem i SSF då detta kostar pengar. Ifrågasättande av arrangerandet av SM i en klass då det riskerade att gå med förlust och medlemmarnas avgifter inte skall gå till sådan verksamhet som bara berör ett fåtal som var aktiva i den aktuella klassen. Ifrågasättandet om klubbens dusch/bastu skulle få användas av vintertränande elitseglare som bjöds in från en annan klubb då detta slet på klubbens fina anläggning. … och mycket annat vansinnigt!
  Jag anser därför precis som Pelle anser att en idrottsklubb bör bestå av medlemmar som är intresserade av den sport som utövas. Om de inte aktivt tävlar spelar mindre roll, men en segelklubb sysslar med segling som är en sport. Vill man ut på havet i andra former finns det väl sjöscauter och liknande organisationer. Vore nog bra om segelklubbar inte i så stor utsträckning ägde bryggor och anläggningar. Detta skulle kunna förvaltas i separata organisationer eller av kommunen. Hur många fotbolls- eller hockeyklubbat äger och underhåller sina anläggningar helt själva… Tyvärr tar allt detta fokus från vår fina sport…
  Lasse

  Reply

 10. PelleL
  Apr 24, 2008 @ 08:38

  Jag ifrågasätter egentligen inget av det som Henrik säger men jag menar att det kan inte vara bra för en förenings eller förbunds trovärdighet utåt att 90% eller mer av dess medlemmar i princip är ointresserade av verksamheten. Att det sedan finns ett stort behov av att driva opion i “båtlivsfrågor” menar jag är inte SSF’s sak, det gör SBU och SXK mycket bättre. Jag anser SSF skall driva idrotten segling och dess frågor.

  Reply

  • Olle
   Apr 1, 2013 @ 00:51

   Så tyckte du då…

   Reply

   • Pelle Lindell
    Apr 1, 2013 @ 07:13

    Och?

    Reply

    • Olle
     Apr 1, 2013 @ 17:40

     Trovärdig som en vindflöjel

     Reply

     • Pelle Lindell
      Apr 1, 2013 @ 19:18

      Den bedömningen får väl stå för dig…..det är varken första och inte heller sista gången jag ändrar ståndpunkt efter ha lyssnat på andras argument och lagt lite tid på att sätta mig in i en fråga. Hur som helst har jag lite svårt att förstå din avsikt med att gräva i fyra år gamla inlägg.

 11. Mats V
  Apr 24, 2008 @ 12:27

  Apropå Lena; bra att det äntligen kom lite eftersökt info om vem hon är och vad hon vill. Verkar positivt så här långt tycker jag.

  Reply

 12. Henrik
  Apr 24, 2008 @ 13:58

  Är det någon som vet hur stor andel av SSF’s finansiering som kommer från medlemsavgifter?

  Reply

 13. PelleL
  Apr 24, 2008 @ 14:50

  Enligt årsredovisningen hade 2007 SSF i runda slängar 14.7 miljoner i intäkter. Av det var 2.2 miljoner medlemsavgifter.

  http://www.svensksegling.se/files/%7BD9E398D9-8ECE-49D0-8CE6-7E075F8FD6E1%7D.pdf

  Reply

 14. Fredriksson
  Apr 3, 2013 @ 00:09

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.