Sailplanner

För er som bor i Stockholm kan det vara intressant att vara med när Magnus Woxén & Jacob Kuttenkeuler lanserar Sailplanner 20:e maj. Vi som har spanat in deras spel, SailOnline, vet att de kan göra coola saker.

Inbjudan här.

Under våren 2008 lanseras Sailplanner, en produkt för kappseglare & fritidsseglare. Bakom Sailplanner står gänget med www.Sailonline.org.

Sailplanner är ett strategi – väderprogram som deltagarna i Eurocard Gotland Runt och Östersjömaran kommer att få möjlighet att tillgå gratis. Sailplanner fyller gapet mellan moderna navigatorer/kartplotters och verklig segling genom att utnyttja att seglare nu i allt högre grad är nätuppkopplade. Vi vill hjälpa er att komma igång och få bästa förutsättningar i er strategiplanering inför sommarens kappseglingar.

Specialväder för seglare. Utan att du behöver fundera på hur kommer Sailplanner så snart du har internetkontakt ladda ner senaste väderprognos till din dator. Prognoserna som avseende vind och lufttryck är extremt detaljerade både i tid och rum, presenteras sedan precis på samma intuitiva och okomplicerade sätt som i spelet sailonline.org. Specialprognoserna för Östersjön och västkusten innehåller såväl sjöbris som andra lokala effekter.

Ruttplanering. Med polardiagram för din egen båt (eller en någorlunda liknande) kan du provsegla den rutt du tänkt segla i morgon. Det gör du hemifrån eller från båten i den skyddade viken. Vilka vindvinklar kommer gälla, vilken vindstyrka kommer du råka ut för? Hur lång tid kommer seglingen ta? När kommer vridet som det talas om?

Ruttoptimering (eng. Weather routing) Detta är en unik funktion som hittils varit förunnad seglare med stora plånböcker. Låt Sailplanner utföra tiotusentals beräkningar med mål att minimera seglad tid over en godtycklig rutt. Beräkningarna bygger på detaljerad information om båtens prestanda, vädrets utveckling inom aktuell tid samt kartinformation.