Skip to content

4 Comments

 1. PN
  Jun 18, 2008 @ 09:02

  Jag var själv med på shorthanded, banan sträckte sig 111Nm vilket i mycket goda vindar gick alltför snabbt då dom flesta var ute under 24h.
  Tröttheten sätter in på allvar efter en 24h och det hade vart skoj å se hur det hade påverkat resultatet:)
  Det finns massor att lära som shorthandseglare att på 2man driva båten maximalt i 24h i tävling är en utmaning fler ska pröva på. Som arrangör försöker vi hitta vägar att få havskappseglingen intressant då många andra fritidsaktiviteter påckar på uppmärksamheten. Men om vi tajmar tävlingshelgen bättre framöver samt jobbar på med den goda plattform vi skapat inför årets tävling så är jag övertygad om att vi blir 50+ i antal startande nästa år. Men nu gäller Gotland Runt för några och VR är en bra generalrepetition:)
  Appropå shorthanded så är suget stort så stort att vi kommer köra en shorthanded träning/tävling senare i augusti på ung 12-15h.
  Tack för uppmärksamheten Peter:)

  Reply

 2. Hans
  Jun 18, 2008 @ 12:31

  Skoj att shorthanded segling verkar vara “på G”.
  Skall själv prova på det om en dryg vecka då Bohusracet går av stapeln strax utanför Uddevalla.
  170Nm skall väl borga för att det roliga inte skall ta slut alltför fort :)

  Reply

 3. Lars Holmström
  Jun 18, 2008 @ 15:15

  Vinnare av shorthandklassen, här är vår rapport:

  Suveränt rolig segling. Detta var vårt första shorthand. Jag och Sus har seglat och tävlat tillsammans under många år (bla Express) och varit med på minst 8 Vener Race, men detta slår allt. Rapporteringsplikt till Stockholms Radio var en höjdare.
  Vår erfarenhet är att det funkar bäst med 1 timmes pass vid rodret. Vi använder oss av en äggklocka och håller oss till tidsschemat hela tiden. Under sin “lediga” timme väljer man själv om man vill vila, trimma eller fixa käk. När det krävs så är båda aktiva. Faktum är att det funkade bättre nu än när vi har full besättning. Då brukar alla bli trötta samtidigt och ingen tar ansvar och koncentratration faller mot slutet av racet då allt oftast avgörs. Vi kände oss inte speciellt trötta efter målgången. Tvärtom så kände vi båda att vi hade full koll under hela racet. Det blir inga större förändändringar under 1 timme (vind, läge på konkurrenter, orientering – landmärken o.s.v) och det blir lätt att lämna över rodret. Vi la upp en strategi före start och höll oss till denna.
  Vår båt en Norlin 34 mkII funkar utmärkt för shorthand. Den är stabil och kräver inte full bemanning på railen för att hålla fart och höjd på kryssen. Vi seglade med Genua 2 och hade fint driv i båten i den rådande vinden 5-9 m/s. Endast kort stund på natten så låg vi stilla i stiltje bakom ett regnmoln. Flera andra båtar fick reva men det var aldrig aktuellt för oss. Vi skulle kanske ha satt spinnakern (109 m2) lite tidigare på “hemvägen” om vi haft strumpa (det blir en sådan till nästa race). Nu väntade vi tills vi hade “säker” vinkel.
  För oss tog det 18 timmar och 42 minuter och vi hade en snittfart på drygt 6.2 knop, vilket känns helt OK. Efter 1:a kryssen under natten till Stångudden (så långt seglar alla samma väg) låg vi väl framme totalt i fältet med endast “snabba” båtar före oss på korrigerad tid (x332, 2st Contrast, Facil 35 och en Express). Strax efter oss låg bla Arcona 370 som var förra årets segrare på långa banan.

  Som sagt var, vi är helnöjda och hoppas att fler väljer att segla shorthand nästa år. Ett stort tack till tävlings- och seglingsledaren och alla funktionärer som gjorde ett mycket bra arbete och gör seglingen möjlig.

  /Lasse & Sus

  Reply

 4. Morgan Svensson
  Jun 21, 2008 @ 19:17

  Hej alla seglare som seglade Venerrace 2008
  Jag själv var som ni vet säkerhetsansvarig tillsammans med Anders H
  Läste på en annan sida ett inlägg som ni kan läsa här nedan.
  “Såg att det krävs “stenåldersradio” VHF, – där faller min båt utanför reglementet, annars klarar jag alla andra krav.
  VHF (Very High Frequency) – det var då det… ! 300 MHz, 3G mobil ligger på 2 GHz och har full täckning över hela Värnern.
  dessutom full teckning GSM 1 GHz, VHF verkar lite hängsle och livrem , i övrigt vettiga säkerhets regler.”
  Denna man har tydligen inte varit på Vänern och segla och försökt att ringa på en mobiltelefon. Dessutom har man VHF med sig för att få kontakt med båtar inom synhåll om man behöver hjälp, har man bara en mobiltelefon och är kustnära och har kontakt med mobilmasterna så måste man ju veta först vilken båt som ligger långt där borta (men ändå närmast till hands) och sedan vilket telefon nummer denna person har.
  Att använda stenålders radio fungerar och det fungerar bra !
  undrar om han bara har kartplottern i båten och saknar sjökort i pappersformat ?? En sådan skeppare vill då inte jag åka med.

  Våra seglare i Venerrace skötte sig exemplarisk ang säkerhetsreglerna och gott sjömanskap i årets regatta en stor eloge från oss som satt på land.
  Även rapporteringen till Stockholm Radio på Stenåldersradion fungerade prickfritt.

  PS VHF och direkt närkontakt har man både till att kalla på hjälp om man själv är nödställd, men också att man skall kunna ge en hjälpande hand till annan nödställd. DS

  // Morgan Svensson’
  Säkerhetsansvarig Venerace 2008

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.