Skip to content

4 Comments

 1. PelleL
  Aug 11, 2008 @ 13:05

  Tackar….det var på tiden och vårt 13:e 606-SM oxå…=)

  Så här gick det till….

  Race 1. Svag SV vind. Högerkanten lockade med närhet till land vilket gjorde att vi valde att starta på mitten trots lite läfördel när vi kollade ca. 3 minuter innan start. Strax innan skottet slår vinden typ 20 grader vänster…..god natt…….vi hoppas att det skall gå tillbaka men det vrider nog 10 till plus mer vind på vänstersidan vi lyckas sega upp oss till 20:e på andra varvet men….börja med strykseglingen (trodde vi) är tungt.

  Race 2. Vinden har ökat till ca. 5-6 m/s. Vi gör en clean start på mitten och lyckas med “the Buddy Melges style of racing”.

  Race 3. Samma bris som på race 2 men vi blir överkörda i starten och hamnar i total ofas i hela racet….27:a i mål, SM:et kört första dan.

  Race 4. Svag S vind igen….högerkanten mot land ser lockande ut men tittar man noga ser det väldigt tunnt ut på SB layline så vi bestämmer oss för havet i stället trots lite lovartsfördel på linjen. Bra start i lä och när det sedan vrider vänster 15 grader någon minut efter starten ser det riktigt bra ut. Lite fartproblem på slutet av kryssen gör att vi rundar 3:a. En bra läns ger oss ledningen och sedan är det bara att åka ut först i den lite friskare vinden på vänstersidan.

  Race 5. Lite mer vind men fortfarande lätt. Vi gör en halvpissig start 50 m från läbojen men har lite tur och kommer ut på vänsterflanken i god ordning. Rundar 5:a efter 1:a kryssen, 3:a efter länsen och blir utsläppta ensamma till vänster igen vilket var klart lönsamt så vi lyckas nöta ner Conny Kjellbergs ledning och får ta en lång duck vid kryssmärket och rundar precis efter. Sen lyckas vi glida om i lä på länsen vilket nog kändes lite jobbigt för Conny.

  Race 6. Vinden uppe i 5-6 m/s igen och mycket stabilare. Dålig start igen men vi lyckas slå oss fria till ett bra spår i mitten av banan. Rundar 5:a och håller det i mål. 1, 1, 5 dag 2 tar oss upp på 2:a plats 6 poäng efter Conny och 5 före Jonas Berndtsson. Resultatlistan ser rätt intressant ut eftersom alla har 2 “dåliga” resultat.

  Race 7. Sista dan är det lätt S vind igen även om det inte är lika tunnt som de tidigare dagarna. Vi (och de flesta andra) tror på vänsterkanten igen och vi gör en bra start 50 m från pinnen. Vi vinner vänsterkanten men Berntsson och Daniel Mattsson (från Åland) kommer från mitten och är före men…..nåja en 3:a är helt OK. Conny är begravd vid 1:a kryssmärket men seglar upp sig till 7:a (jag trodde han var 6:a eller 5:a…)

  Race 8. Nu gäller det…..Conny kör på oss i starten och lyckas begrava oss men seglar sedan bort sig själv. Vi rundar ca. 10 med conny några båtar bakom men Berntsson är 3:a och Daniel Mattson 1:a så i detta läget leder någon av dom. Vinden börjar öka på länsen och vrider vänster. Vi investerar rätt dyrt för att komma till den vänstra bojen(set från länsen) men får tillbaka på sista kryssen när vinden går tillbaka höger igen. Bernsson har tappat ett par placeringar på sista kryssen så det ser inte helt hopplöst ut. Vinden friskar lite till och det blir lite surfvågor. Vi jobbar oss förbi ett gäng båtar och lyckas ta oss upp till 6:e på vattnet vilket räcker mot Berndtsson som blir 5:a. Daniel går i mål först men får inget skott så han är väck. Conny är 2 båtar bakom oss men en av dom var riktigt het i starten (och fick mycket riktigt en BFD)så vi är osäkra hela vägen till resultatlistan men det räckte ju….=)

  För tekniknördar som jag seglade vi en ålandsbyggd båt från 2002 med Superspar rigg, stor och fock från Hamel Sails och spinnaker från Gransegel

  Pelle

  Reply

 2. Pelle P
  Aug 11, 2008 @ 17:11

  Stort GRATTIS Björn o Pelle!!!!

  Reply

 3. Team Hoffstedt
  Aug 12, 2008 @ 08:47

  Ett stort grattis Pelle, ni var grymt värda er seger!!!
  En liten fråga angående race 1, varför lockade högerkanten med sin närhet till land? Landeffekten borde väl göra att det vrider vänster ju närmare land och högerkanten man kommer. Eller tänker jag galet?
  /Jesper på SWE-339 (Carroten)

  Reply

 4. SWE631
  Aug 12, 2008 @ 10:48

  Grattis till segern Björn och Pelle.
  Själv tyckte jag högerkanten lockade i race1 för att jag trodde sjön skulle vara lugnare där, men det hade man ju inte mycket för…
  Är själv nöjd med beslutet att gå mot havet i race4, då många valde att gå mot land. Väderprognosen hade ju sagt att vinden skulle vrida mot syd (från väst), vilket den också ju gjorde. Då känns ju längst ut till styrbord på banan fel.
  Kul att få runda (6a) med toppbåtarna vid första kryssmärket !
  /Janne

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.