Race Viewers | återigen
Ännu en trackingvariant för bansegling. Det är ju sånt här som skall till för att man skall kunna följa ett Express- eller 606-SM ordentligt? Här finns en Melges 32-regatta i lite olika format: viewer, flash och i tabellformat. Tipstack till Adesso Vela.
Guglielmo Vatteroni, who is the coach of the italian women 470 olympic team, together with Melges Europe and the Melges 32 european fleet is developing a beta verison of a GPS based software able to virtually re build an entire regatta from the starting signal to the finish line.
This new system has been used for the final 2 events of the 2008 Melges 32 Sailing Series in Santa Margherita Ligure and Lerici.
It’s very easy to use, basically we are talking about a GPS unit with a recorder to have aboard every boat, download data at the end of the day and insert info into the system.
It’s clear that there’s not a better tool to review sailing tactics and the good new is that is almost ready to go.
Man använder GPSActionReplay som också körs en del i Finland. Harald Hannelius skriver:
Vi försöker aktivt samla in båtarnas track och Finn Express Seglarna rf. har t.om. införskattat tio GPS dataloggers för att dela ut åt konkurrenter (i LYS-tävlingar) och klassens enga båtar (OD-tävlingar). Vår grannförening, huvudstadsregionens h-båtar har sedan en webtjänst där man kan ladda upp tracks och köra tävlingen om och om igen (åtminstone för de båtar som har uploadat en track).
Ta en titt här. Och som bra exempel på hur en tävling kan se ut är (java).
Klicka options -> color’s track depend on speed (av, så du får tracken i båtens färg).
Dra klockan av och an med slidern nere i nedre kanten.
Jag brukar köra på 8x klock-hastighet, men det är bra att pausa emellanåt, eller köra rundningarna och sånt långsammare.
Du kan sätta ett krux i lådan längst till höger av de fyra du ser uppe till höger så får du en löpande graf av båtarnas hastighet. Man kan också visa polarkurvor.
Vänsterklick på kartan zoomar, högerklick centrerar. Samma vänster/högerklick på hastighetskurvorna ändrar skalan.
Jag tror att man kan lära sig ett och annat av att titta på dessa replays.
Jag tror också att man efter tävlingen kan se var någon tog shiften rätt, och var man förlorade p.g.a. dålig speed (vindhål).
För att börja med detta kan man skaffa t.ex. BT747 dataloggers för ca 500 SEK/st. Ypperliga små manicker.
I våras diskuterades race viewers här (LiveTracker, Guard, TracTrac, Kattack, Regattalyzer, Virtual Spectator med flera). Nån dag när jag inte har något annat för mig så skall jag uppdatera listan.
Vore kul att höra hur ni ser på det här. Visst är AIS kul, men dyrt och jag har inte sett någon applikation eller viewer som ger något vettigt som man kan visa på storskärm under after-race.
Anders
Oct 9, 2008 @ 10:36
Det finns en kille i Göteborg som håller på med ett tracking system.
http://www.azelia.se/index.html
Det verkar inte helt klart ännu.
Mackan
Oct 12, 2008 @ 21:43
Hej!
Har gjort lite erfarenheter race track recording som jag kan dela med mig av.
Genom mitt gamla windsurfing intress så kom jag tidigt i kontakt med reklam för en Velcoitek gps speedlogger som var väldigt populär bland speedseglare. Utvecklad på Maui och ihop med det franska uppspelningprogrammet GPSaction replay. Jag gjorde lite research på diverse hemsidor och köpte sen en SC1 som jag använt på min Express i sommar.
Det fungerar utmärkt att spela in ett race eller vad man vill och sedan sitta hemma och titta igenom det hela i detalj.
Mha de kraftiga analysfunktionerna i GPSaction replay kan man sedan få fram en massa information om kryssvinklar, gippvinklar medelhastighet, kolla sina vägval osv. Det fungerar mycket bra men är lite segt pga det är basera på Java kod.
Det roligaste hade såklart varit om alla båtarna i racet hade varit utrustade med en Velocitek och därmed gjort det möjligt att se dem oxå och inte bara sin egen båt. Mha en coach har man här ett mycket kraftfullt verktyg för en låg kostnad anser jag.
Här finns det en del klassregel aspekter att ta hänsyn till. På entypsseglingar har jag använt den i ett läge som kallas för data logger dvs displayen ger ingen information men gps spelar in datan för senare analys. Vissa klasser behöver nog tänka igenom de här apparaterna och kanske modernisera sina regler om de nu rullar ut på bred front pga den mycket låga kostnaden.
Jag har satt samplings frekvensen till varannan sekund vilket räcker utmärkt.
Det finns en del ytterligare funktioner i manicken tex närhet till startlinjen, VMG mm men det är rätt jobbiga att nytttja i praktiken. Orsaken är att man sköter apparaten med kapacitiva knappar. Som min Gameboy spelande son mycket snabbt upptäckte så saknas oxå ett minne för vilka kommandon som getts, så missar man måste man börja om hela sekvensen. Mycket irriterande. Dessutom är de känsliga för fukt!! Detta är den största nackdelen med Velociteken, annars funkar den bra.
Den nu starkaste konkurenten till dem verkar vara Rockbox som har en större skärm och ett mycket bättre användar gränssnitt. Ambitionen har helt klart varit att göra ett kraftfullt taktikhjälpmedel för aktiv segling, redan från början. Man styr apparaten genom en fjärrkontroll från railen. Själva burken sitter som vanligt på nedersta delen av masten så alla kan se den. Självklart kan man trycka direkt på burken oxå. I demo videon verkar det jättebra. Sen har de utvecklat presentationsgränssnittet så man kan få fram en massa prestanda mått i grafisk form under racet eller visa kurs och fart eller VMG osv. Sedan loggar den position och fart för analys efter racet pss som Velociteken gör. Rockbox har ett eget analysprogram som man får med på köpet.
Rockbox kostar 599$ och Velocitek 499$.
Men om den BT 747 för 500 SEK funkar verkar det ännu bättre!
Kan även nämna att jag tittade på en fransk variant som heter Nauteek men den låg långt efter ffa i användarvänlighet pga liten display och många knappar. Verkar främst vara riktad mot franska marknaden.
Ja, det var lite av mina erfarenheter så långt jag kommit. Det finns mycket mer att diskutera och värdera i det här ämnet.
Hls/M
Harald
Oct 13, 2008 @ 08:54
Bt747 fungerar jättefint. Den är ju tyvärr inte vatttentät, men vi har några
nalle-påsar (mod. Sånera) med tillhörande snören som vi vunnit någon gång.
Bra att få någon användning för dem. Manicken väger 67g, så det är inte
många som klagar att den skulle sinka dem.
Jag försökte få en tolkning av H-båts regelmakaren (österrikare), men jag måste nog medge att inte alls förstod hans engelska. Grejen är ju att en
sån här datalogger har ingen display alls, och kan alltså inte användas
“while racing”, så det torde inte vara nåt problem med klassregler.
På lördag seglades säsongens sista i friskt väder, pälsmössan. Tyvärr
kom jag inte ihåg att dela ut dataloggers på skepparmötet, men några
track har vi ändå;
http://www.h-vene.net/h-vene/gpsar2/load_applet.php?id=39 (java)
Några bilder http://www.fe83.org/gallery/view_album.php?set_albumName=album344
Jag rekommenderar nog varmt den där BT747’an. 500SEK får man dem
för om man beställer en bunt med tio. För priset av en velocitek får man
då alltså tio BT747:or. Idiotsäkra, en knapp man sätter på LOG-läge.
Ett hål (mini-USB) via vilket man laddar, sköter inställningar och drar ut
datan. Paketet inkluderar 230VDC laddare, 12VDC (cig.tänd.) samt USB-
kabel.