Skip to content

7 Comments

 1. L
  Oct 23, 2008 @ 09:30

  Verkar vara en ytterst meningslös sport. Svårt och obalanserat… Vill man åka fort finns ju faktiskt brädsegling! Mycket snabbare, full kontroll, välutvecklad och ganska hållbar utrustning till vettiga priser! Varför försöka göra något liknande på ett svårare och långsammare sätt?

  Reply

 2. Leif
  Oct 23, 2008 @ 10:16

  Att blanda segling och balans på liten pinne är kanske kul men någon OS sport tror jag inte att det skall vara. Kul också att se Peter ( 5 ton båt, shit vi planade två gånger i år, Shit vi vann inte vi ringer lyskommitén…..) kalla Musto skiff för trög…..

  Reply

 3. Peter Gustafsson
  Oct 23, 2008 @ 10:25

  Jämfört med en Bladerider så är en Musto-skiff ganska trög!

  Och min pitch handlade inte (tro det eller ej) om min egen segling, utan vad som skall till för att jag som åskådare/supporter/mediakille skulle börja intressera mig.

  Men det är säkert lika bra att fortsätta köra Finn & Stare i 100 år till.

  Reply

 4. Mister B.
  Oct 23, 2008 @ 10:34

  Varför skulle “balanserin på en liten pinne” inte vara OS-sport? Jag menar, det fanns massor av idrottare som gjorde även svårare balans-akter i Peking…

  Jag tycker också att det vore super om man bytte Finn mot Moth i OS!

  Reply

 5. Leif
  Oct 23, 2008 @ 10:50

  Nedan stående är saxat från Moths hemsida och handlar om utvecklingen i fart för dessa.
  “Grafen ovan visar att vägen från farter mer jämförbara med dagens optimistjollar till dagens där man under rätt förhållanden kan mäta sig med 49-ers och katamaraner!”
  Men skall man inte kunna segla under alla förhållanden?
  Jag är helt för ett byte av Finnjolle på OS men hellre till Musto Skiff eller liknande som funkar i alla vindar.

  Reply

 6. MA
  Oct 23, 2008 @ 11:50

  Vad är “rätt förhållanden”? I Kina hade knappast varit “rätt förhållanden” för Moth.
  Vi pratar om skillnader som närmast kan jämföras med t.ex skidor. Det snabbaste man kan åka är väl Störtlopp och det långsammaste är väl långdistans på längdskidor. Likheterna är väl att man har två skidor, stavar och man åker på snö. Samma analys kan man ju göra med seglingen. Tycker att brädsegling/skiff täcker upp rätt bra vad avser segmentet störtlopp. Att några båtar “swishar” förbi fram och tillbaka är kanske intressant i några minuter för den oinitierade, med eller utan hydrofoil. Om det vore så att fräcka färger, hög fart och publiknära arrangemang vore “the shit” då hade vi fått se rätt mycket brädsegling/skiffsegling i media! Vi ver ju att så är inte fallet. Någonstans får vi väl sorgligt nog acceptera att bankappsegling är óintressant för publiken, även för oss som gillar segling, undantaget är väl en vacker dag i Marstrand under Match Racing serien, för inte ser vi några “horder” då det seglas Match Racing i Långedrag en gråmulen oktoberdag.
  Konklusion; vår sport är helt enkelt intressant för utövarna i första rummet, och närstående i andra, oavsett om fyger fram på ett spektakulärt sätt! Vill man se fart och fläkt på sjön kan man ju annars se motorbåtsracing (80-80 knop), fast det är väl heller ingen “kioskvältarsport”?

  Reply

 7. Mister B.
  Oct 23, 2008 @ 19:18

  Under alla förhållanden? Jollesegling har alttid gällt om att “vinna eller försvinna”, åtminstone i hårdvind. Och dessutom, jag tycker dom ser oerhört vackert ut när dom seglar, gör verkiligen skäl för namnet, Moth (fjäril)

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.