Skip to content

24 Comments

 1. J-O
  Jan 20, 2009 @ 09:38

  Rekomenderas varmt, lite trög start men sen helt underbar. Vilka killar (det saknas någ en och annan del där uppe). Tänk om alla gjorde som Jarle, då hade Sjöräddningen att göra…..

  Reply

 2. Anders
  Jan 20, 2009 @ 10:20

  Jag har vetat om dem där ett tag, men aldrig tagit mig tid att se något avsnitt av dem, men nu förstår jag verkligen vad det handlade om, trodde från början att de var sjövana sjöfarare. Men hela min bild har ändrats, Vilka tokar.

  Reply

 3. SP, Oslo
  Jan 20, 2009 @ 11:12

  Berserk er navnet og her leves det opp til det.. i monn!!

  ref Andøy’s forlis i sin ’70-modell Albin Vega , den skuta sank som en stein rett og slett av ren Utmattelse etter antartisk runde.

  Reply

 4. Sigvard
  Jan 21, 2009 @ 13:44

  Har de filmat själva eller haft med ett film-team?

  Reply

 5. Skipper Worse
  Jan 21, 2009 @ 21:07

  Rätt tänkt, det är ett filmteam från NRK som hälsar på ibland, så det mesta är nog en båtsåpa – fast med gott humör. Fokus verkar vara på att jävlas med myndigheterna, en match med given utgång.

  Reply

 6. fills
  Feb 26, 2011 @ 20:02

  Rescue Coordination Centre New Zealand said a raft spotted by helicopter was from the “Berserk” – 14m sailboat which had recently dropped two explorers on Antarctica on an expedition to reach the South Pole. “With no sign of a vessel we are extremely worried,” a spokesman said.

  The search is still underway for the steel-hulled boat which had a crew of five people – believed to be four Norwegians and one Briton – before it left the two explorers, including the skipper, in Antarctica. But the spokesman said hopes of finding the three alive were dimming, particularly as water temperatures were about minus 12C and survival time for anyone who fell overboard would be “mere minutes”.

  “Finding the life raft was an encouraging sign,” the spokesman said. “But I guess it’s fair to say that the longer it goes without any further sighting and given those extremely inhospitable conditions, the greater our concerns are.”

  Three ships and a helicopter have been looking for the Berserk and its three crew members since the yacht issued a distress beacon alert on February 22. The four-to-six person lifeboat was located some 72km north of the boat’s last recorded position early on Friday by a helicopter from the anti-whaling vessel the Steve Irwin.

  A sea boat from the Steve Irwin later recovered the life raft, which had a torn canopy and was missing its first aid kit and survival knife. There was no signs that the life raft had ever been occupied, and it appeared it had floated free of the vessel and not been released manually, officials said. But Steve Irwin captain Paul Watson said the Berserk had most likely sunk.

  Reply

 7. fills
  Feb 26, 2011 @ 20:09

  Update from explorersweb.com

  Two men missing as part of a Norwegian Antarctic expedition have been found alive and well, and provided rescuers with new information that may help locate their three crew members missing since Tuesday 22 February, reports the Maritime New Zealand.

  A rescue mission was launched after the Rescue Coordination Centre New Zealand (RCCNZ) picked up a signal from a distress beacon registered to the yacht Berserk about 5pm on Tuesday 22 February. The yacht’s position at that time was 18 nautical miles (33km) north of Scott Base, in the Ross Sea.

  The Berserk is a 48ft (14m) steel hulled sailboat. It is understood there are three people on board, and that the vessel had dropped off the skipper Jarle Andhøy and a 18 year old crew member onto the ice shelf in Antarctica for the purpose of attempting to reach the South Pole. Four of the all male crew are understood to be from Norway, and a fifth from the United Kingdom. There has been no communication from the vessel, and its distress beacon is no longer transmitting.

  However, at about 1pm today (NZDT), contact was made via satellite phone with the two men from the ground party, who gave their position as about 100 miles from Scott Base. Both are alive and well. They also provided rescuers with information about the possible location of their crewmates and the missing vessel, which is still be checked by RCCNZ.
  A further update will be provided once more information becomes available.

  Two vessels and a helicopter are still involved in the search for the boat.

  About charter yacht Berserk
  Skipper Jarle Andhøy has been to Antarctica before, then in a 27-foot sailing boat. He makes TV shows and writes books about his trips. A high profile and controversial sailor, Andhøy was fined and sentenced in Norway for trying to ”talk to the Polar Bears” on Svalbard. Accused of smuggling a crew member who had been sent out of the country on charges of being a Hells Angel, on his last trip through the Northwest Passage Canadian authorities cuffed Jarle Andhøy and flew him back home to Norway.

  Reply

 8. CB
  Feb 27, 2011 @ 09:51

  Reply

 9. Dannibig
  Feb 27, 2011 @ 12:18

  Är det ingen svensk media som tagit upp det över huvud taget??

  Reply

 10. Peter Gustafsson
  Feb 27, 2011 @ 19:23

  Reply

 11. Paul Olai-Olssen
  Mar 1, 2011 @ 05:16

  Ovenfor henviser Peter Gustavsson til min blogg, så jeg vil da komme med en link til mitt oppfølgerinnlegg, skrevet etter at de overlevende har gitt sine intervju. Jeg mener at Andhøy viser seg som alt annet enn en mann:

  http://paulsplanetblog.blogspot.com/2011/03/berserk-life-was-life.html

  Reply

  • fills
   Mar 1, 2011 @ 10:27

   Det är en skrämmande intervju. Tycker synd om killarna, sjövett, empati och förnuft är inte direkt “playstation generationens” starka sida!
   http://www.nrk.no/nyheter/verden/1.7528514

   Reply

   • Stefan ljungstedt
    Mar 1, 2011 @ 10:42

    Tror nog det finns playstationspelare med både sjövett, empati och förnuft. Jarle och hans manskap har ju utåt sett gjort en grej av att skita i allt, provocera och köra sitt eget sk. race. Han visar väl rätt tydligt att han fortsätter med det även om hans båt och tre man i besättningen nu sannolikt är borta. Och om det beteendet kan man ju tycka vad man vill. Jämför med folk som bestiger berg utan syrgas och dör trots att man vet att det är livsfarligt. Basejumpers som dör eller som ständigt blir tagna av polis. Det finns tokar överallt och hos vissa går det hem.

    Stefan

    Reply

   • Sam V
    Mar 1, 2011 @ 11:38

    Han är helt körd.

    Reply

 12. Stefan P
  Mar 1, 2011 @ 11:18

  Skrämmande hur curlinggenerationens avkommor tar så mycket för givet och inte visar respekt för liv och gemensamma kostnader. Läste historien kring första Beserk med visst nöje och redan då förundran. Den nästkommande hade jag mycket svårt för och sedan detta. Sorgligt om liv måste spillas innan tokigheterna får sitt stopp.

  Reply

 13. L-B Gustafsson
  Mar 1, 2011 @ 15:33

  Kopierat från @AkselMagdahl på Twitter
  Congrats to @jonamtrup for writing one of the few informative articles about #Berserk so far: http://bit.ly/fXFwZn

  Ryktet säger att dom observerades från Oden när dom kom ut ur isen på väg hem från McMurdo.

  Reply

 14. MMM
  Mar 2, 2011 @ 12:10

  Fills och Stefan, och vad grundar ni era generations teorier på?
  Det mest skrämmande är hur ni kan uttrycka er som ni gör, vilken generation tillhör ni?

  Killarna i det här fallet lever sin dröm och för friheten, dom vet om att det kan gå åt helevete. Men dom väger det mot upplevelsen och tycker troligen att det är värt det.

  Reply

  • fills
   Mar 2, 2011 @ 16:22

   Det är tänkt som en spin på Andhöy’s sk. “pizza generation” som han tar starkt avstånd ifrån. I bloggen samt intervjun från NRK säger bla den ene att han såg framförallt fram emot att stilla tankarna och spela playstation.. Jag syftar således på killens uttalande! Jag drar inte kammen över en hel generation, som jag dessutom tillhör!

   Reply

   • o
    Mar 2, 2011 @ 22:23

    Det kanske inte är så lätt att uttala sig smart i en tv-kamera när man är 18 år, just blivit hämtad från en katastrof på Antarktis där ens polare dött och båten man flugit några dygn och man vill verka tuff fast man helst vill gråta i kudden.

    Reply

  • Mats V
   Mar 2, 2011 @ 16:56

   Ingick det i deras dröm att bekosta sjöräddningen och utsätta andra för fara?

   Frågan är väl inte om de själva tycker att det är värt det utan snarare om omgivningen tycker att det är värt att bekosta konskvenserna av deras “äventyr”…

   Reply

 15. Anders R
  Mar 2, 2011 @ 13:24

  Svårt att få grepp om den här killen… har han haft väldigt mycket tur väldigt länge?

  Reply

 16. Martin
  Mar 12, 2011 @ 22:23

  Reply

 17. Peter Gustafsson
  Mar 15, 2011 @ 07:16

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.