Skip to content

6 Comments

 1. Björn N
  Feb 9, 2009 @ 15:11

  Intressant fysiklektion.

  Reply

 2. Patrik
  Feb 9, 2009 @ 17:26

  Det var en djuping för att förklara något så enkelt som Gradientvind (höjdvind) på norra halvklotet som är något medvriden (högre gradtal).

  Reply

 3. MA
  Feb 10, 2009 @ 10:42

  Det är väl det som gör vår sport så intressant…en del “grottar” in sig i komplexa förklaringar och instrument, kunskapen om gradientvind har varit känt i århundraden. Gamla fullriggare körde med olika skotning av sina segel. Men det är alltid lika trevligt att få en vetenskaplig förklaring ;-)

  Reply

 4. Olof Kallstenius
  Feb 10, 2009 @ 21:25

  Efter att ha diskuterat det här i somras tog jag kontakt med SMHI för att om möjligt få dem att berätta eller i annat fall mäta exakt hur mycket vinden vrider från en viss masthöjd och neråt. Den enda som ville svara jobbade med vindlast för husbyggnad och sa att det finns inte en människa på jordklotet som räknar med Coriolis-effekten i så liten skala. (Artillerister gör det och räknar med har jag för mig ungefär 5 m på största laddningen.) Nu kan man logiskt invända att om vinden bromsas av vågrät friktion måste den också vrida – det finns helt enkelt ingen annan möjlighet. Men det tror åtminstone inte SMHI på. Med ett flaggspel spänt vertikalt kan man å andra sidan få se det med egna ögon, men samtidigt också se att det finns en hel del annat som stör och att det blir mer turbulent ju närmare däcket man kommer. Generellt kan man kanske säga att det här framför allt spelar roll på långa ben på öppna ytor med laminär vind. På en inomskärs kryss kan man ju välja att ligga på styrbordsbogar där det går, och på babord kan man lugnt fortsätta att trimma på känsla.

  Reply

 5. Meteorologi för seglare | twist | BLUR
  Apr 1, 2011 @ 09:53

  […] eller “wind sheer”. Går ni igång på det här så skall ni också läsa Nexus “Wind Sheer – Fact or Fiction”.Om vindskjuvning, fartvind, twist och ”kraft”Vinden är inte densamma vid vattenytan som uppe i […]

  Reply

 6. Pelle Pedersen
  Jan 5, 2016 @ 10:56

  Man är lite nörd när man tänder sån där lykta på nyår och mäter höjd + vinkelskillnad medans den stiger?

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.