Målgång i Boston

ERT BOS 2009 0467.jpg
Dubbelt Ericsson i topp till Boston. Bra seglat av både E4 och E3… eller var det tele Blue som söp bort segern? Som vanligt bra bilder från Oskar Kihlborg/Ericsson Racing Team.

ERT BOS 2009 0616.jpg

ERT BOS 2009 0867.jpg

ERICSSON RACING TEAM TOG DUBBELSEGER I BOSTON

Ericssons två båtar i Volvo Ocean Race tog en imponerande dubbelseger på etapp sex från Rio de Janeiro till Boston. Efter drygt 15 dygn till havs skiljde bara 12 minuter mellan segrande Ericsson 4 – med internationell besättning – och nordiska Ericsson 3, när de gick i mål på söndagseftermiddagen lokal tid. Trea blev spanska Telefonica Blue endast 5 minuter efter Ericsson 3.

– Det är härligt att vara i Amerika och vi är nöjda med andraplatsen. Den här gången var Ericsson 4 bättre än oss. Vi får försöka ta dem nästa gång, sade skepparen Magnus Olsson som var mycket glad och lättad när han klev iland efter en nervös “spurt” i svaga vindar inne i Bostons hamn. Spanska Telefonica Blue har varit i ledningen under större delen av etappen, men till slut fick de ge sig mot de två Ericssonbåtarna.

– Blue kom otäckt nära i slutet när vi seglade in i allt lättare vindar. Under flera timmar tog de in på oss. Det var verkligen stressande, men vi lyckades hålla undan och gick i mål 400 meter före dem, berättade fördäcksgasten Martin Krite.

Ericsson 3 kom iväg hyfsat från Rio de Janeiro men sedan gick det sämre och vid “scoringgaten” låg det nordiska gänget näst sist. Men därefter har de plockat placering efter placering i Nordatlantens passadvindar och seglat upp genom fältet.

– Vi var verkligen inte nöjda med sjätteplatsen vid scoringgaten, men sedan har det gått bra. Vi vet att vi kan segla fort i hårda vindar och dåligt väder, sade Martin Krite.

Ericsson Racing Team tog därmed sin andra dubbelseger i rad. Förra gången, in till Rio var det Ericsson 3 som kom först, nu drog Ericsson 4 det längsta strået. När tävlingarna inleddes i höstas talade man om den erfarna besättningen på Ericsson 4 och nybörjarna på Ericsson 3. Men nu är det ingen som kallar dem nybörjare eller “rookies” längre.

Vaktkapten Richard Mason har seglat flera varv runt jorden. Han missade etappen från Kina till Brasilien på grund av en ryggskada. Men nu var han tillbaka och mycket imponerad av vad han fick se.

– Det är verkligen en stor skillnad mot när jag seglade med de här grabbarna tidigare. Jag tror det beror på självförtroende och att förstå den här båten. De har alltid varit goda seglare, de behövde bara bli goda havskappseglare. Och det är de nu, sade Richard Mason.

För Ericsson 4 är det tredje etappseger av sex möjliga och man utökar nu sin ledning i tävlingen. Ericsson 4 vann både etapp ett och två, men sedan fick skepparen Torben Grael och hans besättning vänta till den sjätte etappen innan det blev en ny seger.

Nu väntar tre veckors uppehåll i Boston innan båtarna ger sig ut på den sjunde etappen från USA till Galway på den irländska västkusten dit båtarna väntas den 23 maj. Därefter fortsätter seglingarna till Marstand och sedan till Stockholm innan tävlingen avslutas i S:t Petersburg 27 juni.

ERT BOS 2009 0223.jpg

ERT BOS 2009 0200.jpg

ERT BOS 2009 0155.jpg

ERT BOS 2009 0051.jpg

ERT BOS 2009 0765.jpg

ERT BOS 2009 0749.jpg

ERT BOS 2009 0284.jpg

ERT BOS 2009 0276.jpg

ERT BOS 2009 0248.jpg

ERT BOS 2009 0890.jpg