Elvstrøms träningshelg | söndag

Elvstrøm Sails training in Son, King 40
Kom just hem från helgens träningsseglare med Elvstrøm i Son där jag för en gångs skull fick koncentera mig på fotograferandet. Jättebra arrangemang och som vanligt hur trevligt som helst i Norge!

Det blev många helt OK bilder. Här är några smakprov. Ni som var med och vill ha bilder på er egen båt får maila mig på peter@blur.se. Jag kommer också att lägga upp ett bildspel inom kort..

Elvstrøm Sails training in Son, Landmark 43
Så här skall det se ut!!! Landmark 43 var ute med Seilas och drog repor på fjorden, men den korta stund man körde med resten av gänget så gick man helt otroligt högt och fort.

King 40 (det kommer bilder separat) har lite kvar att jobba på, men mot slutet såg de också mycket bra ut.

Elvstrøm Sails training in Son, Landmark 43

Elvstrøm Sails training in Son, Kevin Sproul and Espen Kamperhaug
Kevin Sproul och Espen Kamperhaug från Elvstrøm som höll ihop samlingen. Kevin skadade ryggen då han skulle hoppa från King 40 till följebåten, så jag fick det stora nöjet att tillbringa resten av helgen med Kevin som förare.

Extremt nyttigt att få studera båtar utifrån tillsammans med någon som har bra koll på läget. Kevin är gammal OS-seglare i 470 och kör nu sin egen J/80 åt andra på Swan 45, Mills 40 Ngoni (som senast spikade IRC1i Palma Vela) och mycket annat. Han var också med på J/109 Jeronimo när de vann Rolex Commodores’ Cup 2004. Så några bra tips snappade man ju upp…

Elvstrøm Sails training in Son start
Tajt starter. Här har vi gänget i First 36.7 Aiming First Too lätt squeezade mellan de stora killarna i ClubSwan 42, King 40 och First 45.

Efterson detta var en av få tajta starter i stora klassen (lilla var mycket bättre) så kan man ju roa sig med att jämföra tider till kryssmärket (nedan).

King 40 = 7.40
Swan 42 = 7.45
First 45 = 8.20
First 36.7 = 8.50

Elvstrøm Sails training in Son
På undanvinden var det så klart inget snack och de två racigare båtarna var ett halvt ben före vid länsmärket. Swanen var snabbare, men experimenterade mer och tappade på boathandling.

Elvstrøm Sails training in Son
Ibland väl tajt… Här har vi den berömda sekvensen mellan Aiming First Too i lovart (skulle hållt undan) och Ille Moro som tajmade märket helt perfekt. Men vad spelar det för roll när det ligger en båt i vägen?

Den andra kolisionen jag hörde talas om var när Performance 35 körde av peket i en start. Annars mest normala shake-out-skador…

Elvstrøm Sails training in Son
… och lite härliga chansningar på plats. Vid 3-längderszonen var Aiming First Too (Tag Heuer) klart akter om båda First 40.7:orna :-) Men de gick fort som tusan och var ofta före alla 40.7.

Elvstrøm Sails training in Son

Elvstrøm Sails training in Son

Elvstrøm Sails training in Son

Elvstrøm Sails training in Son

Elvstrøm Sails training in Son