Skip to content

4 Comments

 1. per
  Jun 21, 2009 @ 07:18

  Vem har sagt / trott att KSSS har förmågan och viljan att göra det enkelt och attraktivt att kappegla? För 25 år sedan var man tvungen att maximera deltagarantalet på Gotland Runt (till 500 båtar) och nuförtiden får man inte ihop 200(?). Sen har man mage att säga att havskappseglandet växer för det är större båtar med fler gubbar på varje båt…

  Klassindelningen är ett annat bekymmer, som inte KSSS ensam ska bära skulden för. På 80-talet och ävenen bit in på 90- kunde man vara med med sin Ballad, Scampi eller varför inte Nova(!) som familgeuttrustad kompletterad med säkerhetsprylar och kanske en lätt 1a. Man kunde till och med placera sig. Jag minns Arcona 36an “Superkexet” som seglade GR runt 1990 men 1 genua och 1 spinnaker. På håll såg de ut som om de var Najaden med vindruta men det var “Superkexet” som seglade med Sprayhood eftersom det skvätte lite.. Man stagvände en gång och bytte segle en gång och vann totalt.

  Numera skulle superkexeet inte ha nåt att göra ens i (oppet spår-klasen )LYS, för där seglar dom sponsrade båtarna med kol-segel för man vågar inte möta konkurrenterna i kappseeglingsklasserna och, KSSS bryr sig inte. Man tar på sig sina vita mössor och glider vidare….

  Reply

 2. johan
  Jun 21, 2009 @ 21:25

  #1 Så vad föreslår du då? att alla som seglar lys med “vinnarambitioner” och nya segel byter till ORC?

  Reply

 3. per
  Jun 24, 2009 @ 18:54

  Till att börja med så finns det väl en hel del man från arrangörshåll kan göra för att skapa en status-skillnad mellan “motionär” och “elit”. Kanske inte räkna fram någon totalsegrare LYS är ett sätt – om man inte redan gör så.

  Jag sitter inte med alla lösningar – men det vore konstigt om det inte finns fungerande system att dra erfarenhet av i andra länder. Sen bör seglare emellan stressa och peppa varandra att segla riktiga klasser.

  Reply

 4. Erik
  Jun 25, 2009 @ 11:04

  Svensk skeppare och till två tredjedelar svensk besättning på båten som kom 3:a i division 8A och 26:a O/A trots sen start och kinesgipp på utsidan ön.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.