Raiden skippar Finland

raid09_lewander1.jpg
Lewander/Thorslund provar nya kite-trimmet. Foto: Thierry Martinez.

Archipelago Raid – starka vindar stoppar seglats till Finland

STOCKHOLM 19 augusti 2009 – Årets upplaga av kappseglingen Archipelago Raid har utvecklats till en stenhård kamp mot hårda vindar och besvärlig sjö. Skärgårdshavet bjuder på starka nordliga vindar och på onsdagen ställdes etappen från Åland till Nagu utanför Åbo in. Båtarna blev kvar i den åländska skärgården och på torsdagen vänder tävlingen tillbaka mot Stockholms skärgård.


Anders Lewander, tidigare skeppare på Ericsson 3 i Volvo Ocean Race, kapsejsade på onsdagens första etapp men fick sedan ändå ordning på utrustningen och kunde avsluta etappen. På dagens andra etapp hade Lewander och hans gast Hanse Thorslund problem med storseglet, men till slut fick de ordning även på det. Men alla problem har givetvis gjort att de sammanlagt ligger en bra bit ifrån täten.

– Allt gick bra till en början och vi forsade fram längst med Ålands kust. Men efter en halvtimme lossnade rodret och så låg vi där i vattnet. Men det tog bara några minuter så seglade vi igen. Men det är givetvis svårt att ta tillbaka förlorad mark, säger Anders Lewander.

Lewanders kollega från Ericsson 3 – den finske OS-mästaren Thomas Johanson – hade också problem och tappade masten strax innan onsdagens tävling skulle börja. Men eftersom startskottet inte gått kunde Johanson och hans kollega Brad Marsh få hjälp utifrån och kom iväg en stund efter de andra.

– Men det tog nog 25 minuter innan vi kom iväg och då såg vi de andra båtarna långt borta vid horisonten. Men vi fick bra fart på båten och dagen har bjudit på fantasiska seglingsförhållanden, säger Brad Marsh.

Totalledare är franska Citus med Eric Proust och Romain Motteau. Brittiska Audio Network med William Sunnucks och Simon Farren är på andra plats. Bästa svenska team är Thule med Martin Strandberg och Johan Örtendahl på en tredjeplats.

I och med att etappen från Åland till Finland ställts in så lämnar båtarna troligen Åland och Mariehamn på torsdagsmorgonen och kappseglingen fortsätter i Stockholms skärgård. Vindarna beräknas dock inte avta utan prognosen talar om vindar upp mot 10 meter per sekund vilket är mycket för dem som kappseglar i små katamaraner. Archipelago Raid avslutas utanför konferenscentret AtSea på Lidingö på lördag eftermiddag.