Skip to content

7 Comments

 1. David J
  Mar 5, 2010 @ 11:10

  Grymm film vad som går att göra med en J80 Häftigt.

  Grymm gipp såg smidigt men det är mycket timing och erfarenhet bakom den. Tummen upp för den.
  Sedan gillar jag nedtagningen bara släppa tac-line och in med blåsan. Syggt!!! Timing mellan fördäck(eller var man nu kallar det på en j80) och den som släpper tac och fall.

  /David J

  Reply

 2. A.Manskow
  Mar 5, 2010 @ 11:19

  Hvor mange J/80 er det i skadinavia og hvorfor er det så vanskelig for denne å etablere seg som klasse ?

  Reply

  • Henrik Holm
   Mar 5, 2010 @ 12:20

   Hej!

   I Trondheim blir det nog bra drag på J/80-seglandet under 2010. Två båtar ifrån Göteborg är sålda dit, bl.a. min.

   Svårt att säga varför det inte blir något av J/80-klassen, men för egen del så handlar det mycket om att båten är lite för mycket av en kompromiss. Den befinner sig någonstans mitt i mellan en Melges och en Express, men den är inte så enkel att dra runt på regattor som en Melges (ej heller lika snabb). Den är ung. dubbelt så dyr i inköp som en Express och saknar Expressens bo-komfort. Dock så är den ju väldigt rolig att segla och en utmärkt “day sailer”, men det konceptet verkar inte riktigt få fäste i Sverige (Norden?).

   ///Henrik

   Reply

 3. Pontus
  Mar 5, 2010 @ 21:28

  Har väl varit allmänt svårt för “sportbåtar” att etablera sig i Sverige. Har ju inte gått bättre för Melges 24. J/80 samlar ändå ihop ca 20 båtar på SM varje år. Har man långt till platser där klassen är stark tävlas det ju mest på hemmaplan och i LYS. Där har sportbåtar hittills haft väldigt höga LYS. Alltså inte så roliga att tävla under LYS. Sen är vi skandinaver nog lite konservativa ;-)

  Reply

 4. Leino
  Mar 6, 2010 @ 19:12

  Många går nog o suktar efter både J80, Melges24, Cb66, Farr30, Mini m.m. men när det väl kommer till kritan så vill de ha plats för fru, ungar o vänner o köper sig en Bavaria eller en 32-36fots 70-80-talare.
  Alla vill ju segla roliga båtar men få har råd att ha en semesterholk o en kappseglare, än färre har tid att hålla två båtar.
  Antingen måste man ju ha både tid o pengar att hålla två båtar eller så får man ge avkall på bekvämligheten om man vill segla riktigt roliga båtar.
  Just J80 o Mini är ju annars båtar som är väl lämpade för att seglas på havet med eller utan crew, J80 dessutom lätthanterlig nog att göra sig bra även på banrace. Med mina mått så är den faktiskt även riktigt beboelig.

  Reply

  • Henrik Holm
   Mar 7, 2010 @ 22:30

   Hej!

   Ja, slutsatsen blir ofta att man måste ha två båtar, precis som du skriver. Kanske att alla läsare av blur.se kunde dela in sig i lag om två och två och köpa en racer och en semesterholk tillsammans? Tänk vilka startfält det skulle bli! Utopia! :)

   ///h

   Reply

   • Leino
    Mar 8, 2010 @ 19:02

    Toppenide !!! Fast jag vore nog nöjd om jag bara kunde finna någon som vill var medskeppare på min båt då o då. T.ex. på Watski2starBaltic
    Någon som kan avsätta tid att segla med mig upp för att lära känna varandra och båten innan racet, någon som jag slipper binda fast nere i ruffen om det brallar, gärna någon som e bra på siffersegling då jag seglar nästan bara på känn. Sorry OT

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.