Skip to content

4 Comments

 1. V
  May 8, 2010 @ 23:25

  Angående sättningar, på Marstrand i samband med SMC drar besättningarna upp spinnakern direkt vid kryssmärket på samma vis som King 40 Magic. Det är verkligen slående hur snabba de är.

  Menar Blur att Coutts, Gilmour mfl gör fel?

  Reply

  • Peter Gustafsson
   May 9, 2010 @ 08:51

   Detta handlar framförallt om båtar som går så fort att man genererar mycket relativ “egen” vind. När man hissar för tidigt riskerar man dels att den fastnar i riggen (som på bilden ovan) men också att toppen vrider sig i draget bakom genuan, vilket resulterar i timglas.

   Så det är onödigt att göra en högriskmanöver om man inte är säker på att man vinner någonting.

   Att smyga upp gennakern är en sak, men då måste man vara säker på att den inte börjar fylla. Antingen garna eller vara mycket försiktig.

   Reply

 2. Kris
  May 9, 2010 @ 03:14

  Bockar och bugar för en kanon fin hemsida med en intressant innehåll.
  På bild 2 ser det ut som om Wasabi kör med storskotsvagnen lite mer i lä än båten framför. Rätt eller fel? Vinden borde ju vara ungefär den samma för båtarna… fast Wasabi ligger ju i virvlarna förstås. Hur brukar ni göra grabbar? falla av eller pina för att komma bort från turbulensen, eller ska man bara haka på och hålla samma kurs.
  Låg i liknande läge och tampades med en NF, och i det läget föll jag av, vilket jag tappade en hel del på, men NF:en var en jäkel på att pressa upp mig i lovart, så jag gav upp.
  Själv kör jag OE36 med Dacron anno 1979 ;)

  Reply

  • Peter Gustafsson
   May 9, 2010 @ 08:57

   På många moderna båtar, inklusive First 35, funkar det mycket bra att vagna upp storen i lovart i dessa förhållanden. Notera också skotvinkeln på focken.

   Wasabi borde så klart ha slagit i momentet innan.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.