iPad för navigation?

ipad_nav-1.jpg
På kul har vi testat att använda en iPad som slavskärm till den laptop som står nere i båten och kör Expedition. Egentligen skall man ju ha en Panasonic CF-07 eller CF-08 men dessa har visat sig svåra att få tag på… (någon som vet hur man får tag i en, får gärna höra av sig). Vi kör en programvara som heter VNC som replikerar skärmbilden man har på sin PC till iPaden. Som synes blir bilden mycket bra, och alla funktioner funkar som de skall.

Framförallt har vi använt den i starterna, då avstånd till linjen och “Time to Burn” är mycket värdefullt. På längre race blir det ändå så att man gör det mesta av jobbet nere vid navplatsen. Framförallt om man skall analysera väder & köra routing.

Sedan är det ju kul att den kan dubblera som mediacenter ombord.

ipad_nav-2.jpg
En av nackdelarna är att den inte syns särskilt bra i direkt solljus. Här står den i brunnen. Den blir ytterligare lite sämre när man har den i en vattentät påse.

iNavX_iPad___iPhone.JPG
Sedan börjar det komma mängder av navigationsprogram som går direkt på iPaden. Här är några länkar för er som vill läsa mer:

Jag tror vi kommer att få se att antal intressanta applikationer till både iPad och iPhone och att seglare kommer att hitta nya innovativa användningsområden. Jag håller på med en sammanställning av några av de coolaste applikationerna. Så har ni några favoriter, tipsa gärna nedan.