Skip to content

81 Comments

  1. Janne
    Sep 9, 2010 @ 11:42

    Härligt med egen tråd.
    Diskussionen här kan dra fördel av att skilja mellan regler för mätbrevsbåtar och standardbåtar. Reglerna skiljer sig en hel del och min uppfattning är att:

    1. För mätbrevsbåtar kan man få segla i stort sett vilket segel som helst bara man uppger rätt information och får den inskriven i sitt mätbrev.

    2. Standardbåtar har betydligt snävare gränser, t.ex. i fallet då man vill använda gennaker istället för spinnaker utan att påverka mätetal.

    Reply

    • PelleL
      Sep 9, 2010 @ 12:20

      Så är det men en standardbåt kan ju alltid välja att bli mätbrevsbåt.

      Reply

    • Tobbe
      Sep 9, 2010 @ 12:30

      Står det någonstans i regelverket hur långt ett gennaker-peke max få vara för en standardbåt, som enligt standardmätbrevet har spinnaker (antag att halshornet fästet längst ut på peket)?
      Jag försökte hitta denna uppgift i regelverket, men lyckades aldrig hitta något. Skrev till Tk på SSF, men fick aldrig något svar.

      /Tobbe

      Reply

      • Janne
        Sep 9, 2010 @ 12:37

        Hej,
        Detta är en fråg jag indirekt ställde till SRS i våras inför köp av gennaker. Min fråga var om man för gennaker fick montera bogspröt på en standardbåt som levererats utan spröt. Efter lång väntan fick jag svaret: “Jo du får använda både spirbom och bogspröt på standardbåt, även om sådana inte levererades när båten var ny”
        Längden på sprötet verkar(!) inte ha någon betydelse så länge seglets mått överenstämmer med båtdatabladets mått för gennaker.

        Reply

        • MiniMe
          Sep 9, 2010 @ 15:09

          det saknas helt klart längden av bogspröt i båtdatablad. Detta behöver rättas till.

          Reply

  2. Large
    Sep 9, 2010 @ 13:08

    Att inte ha aromatisk nylon i Code 0 borde ge kännbart straff, då det känns som om det är stor skillnad i prestanda mellan Nylon och Laminat.

    Reply

  3. Richard D.
    Sep 9, 2010 @ 13:15

    Önskan om färre/enklare regler i seglingsvärlden är väl utbredd.
    Någon som vet hur det gick för Gurra med projektet av typen “inga regler, man blir diskad om man krockar..” för några år sedan? Har inget med segel att göra men ändå..

    Reply

  4. MiniMe
    Sep 9, 2010 @ 15:33

    Man kan ställer sig frågan vad en code0 är. Ett sådant segel är inte definierat enligt RSR eller SRS.

    förenklat kan man säga att:

    *gennaker halsas till skrov eller bogspröt och ska ha en 1/2-bredd på minst 65% av underliket.
    * spinnaker halsas på bom

    därmed gäller att det styrs via mätbrev, båtdatablad eller klassregel om ett segel får halsas till skrov/bogspröt, halsas på bom eller både och (då ska det vara angivet asymmetrisk spi eller gennaker) enligt nuvarande regelskrivning.

    En code0 kan vara en gennaker eller ett försegel om det halsas till skrov/bogspröt beroende på om seglet uppfyller kraven enligt definition ovan. här spelar 1/2-bredden en roll.

    Material för en gennaker är normalt polyamid (nylon) men det finns utrymme att använda även annat om man ansöker om det. I så fall tas detta med i båtens bedömning.

    det är dock inte SRS-gruppen intention att straffa utan det ska göras en bedömning av båtenspotential så rättvist som möjligt.

    Reply

    • Tom O.
      Sep 9, 2010 @ 17:11

      Det er antagelig ikke en dokumentert definisjon men en Code 0 er et laminert seil. Duk i Polyamid blir helt enkelt ikke formstabil nok til å kunne benyttes til en Code 0. North Sails leverer et Polyamid seil de kaller A0. Det er nok det nærmeste man kommer? Og så er prisen overkommelig. Den måler da inn som en gennaker.
      Min erfaring med seilet er noen blandet. Definitivt det seilet i min garderobe med det smaleste bruksområdet. Effektiv seiltid pr. sesong kan regnes i minutter, og ikke i timer.

      Reply

      • Large
        Sep 10, 2010 @ 05:35

        Jag har en North gennacker/ Code 0 i Polyamid, på min fockbåt använder jag det väldigt ofta. Enligt North användes materialet på sista Volvo Ocean pga en högre slitstyrka jämfört med laminat.

        Reply

  5. Mats A
    Sep 9, 2010 @ 15:58

    Enligt gamlas LYS fick väl peken vara 33% av J om jag inte minns fel.

    Reply

  6. Janne
    Sep 9, 2010 @ 17:36

    Jag fick snabbt kontakt med SRS idag och svar på ett antal frågor enligt 2010 års regler:

    1. Bogsprötets längd på Standardbåt: Ej reglerat.
    2. Halsning på mätbrevsbåt: Assymetrisk och symmetrisk spinnaker skall alltid halsas mot bom, ej skrov eller spröt. Annars är det en gennaker.
    3. Genua får halsas mot spröt, men då krävs anmärkning i mätbrev.

    OBS! Halsning och sprötlängder står under översyn inför 2011!

    Kudos till SRS som svarade snabbt!

    Reply

  7. ove
    Sep 9, 2010 @ 17:45

    En fråga ?

    Om man har ett mätbrev för tex en code 0. Får man då välja att inte använda den på en tävling och köra på standard lyset?

    Reply

    • Janne
      Sep 9, 2010 @ 18:10

      > ove: Gissar att du undrar om man kan segla antingen som mätbrevsbåt eller standardbåt. Jag är osäker på detta men i definitionerna står att en båt är mätbrevsbåt om den ANMÄLS som det samt att den är en standardbåt om den anmäls som det. Det skulle innebära att du får välja hur du anmäler båten inför en kappsegling och sedan hålla dig till den definitionen.

      SRS öppnar dock för tt ha två konfigurationer i ett mätbrev och således två mätetal. Hur detta fungerar med anmälan o.s.v. vet jag inte.

      Ett tredje alternativ är den gamla hederliga “med eller utan spinn/gen-aker” varianten med 0,3 i avdrag för båt anmäld utan blåsor.

      Reply

  8. PS
    Sep 9, 2010 @ 18:11

    En helt annan fråga angående måtbrevsbåtar i lys: Uppgifter om 7/8-måttet på storsegel saknas i de flesta mätbrev. Varför finns det ens med om man kan få ett mätbrev utan att ange detta mått? Som jag förstår ska 7/8 måttet tala om det är ett normal eller sk fathead.

    Reply

  9. Bengt Falkenberg
    Sep 9, 2010 @ 19:15

    Hallå eller!

    För att göra detta enklare så måste vi sluta att kalla samma segel för olika saker (gäller även regelmakare och segelmakare;-).

    Asymetrisk spinnaker innefattar alla typer av segel med mer än 2% i skillnad i liklängden. Samt att 1/2 bredden skall vara mellan 100-75% av underliket (srs 65%??????!!!!!Varför inte samma som i alla andra handicaps regler?).

    En genoa är ett segel där 1/2 bredden är mindre än 50% av LP.

    En fock är ett segel med LPG max 110% av J.

    Ett code segel är det segel som befinner sig mellan Asymetrisk spinnaker och genoa.
    Dvs 1/2bredd mellan 50-75%.

    Om man håller sig inom dessa internationelt vedertagna standarder så blir det enklare.
    Segelmakare, riggare mfl skulle inte kunna jobba internationellt med tex design program om det inte fanns vedertagna standarder.

    Att man i vissa lokala breddregler reglerat vilket material seglen får byggas av utan extra straff är en annan sak. Det ändrar dock inte segeltypen.
    Dvs en As/spinnaker som är gjord i en laminatduk är fortfarande en Asymetrisk spinnaker men kanske inte godkänd i den regel som man skall segla eller att det skall ge extra straff…
    Ett Code segel blir inte något annat bara för att man gör det i Nylon osv.

    Se det på detta sätt: Ett storsegel i kevlar till en X99 är fortfarande ett storsegel. Det kanske inte är godkänt enligt reglerna för båtypen, men det är fortfarande ett storsegel.

    Det är mycket olyckligt när rena produkt namn som tex gennaker dyker upp i regeltexter.

    Hur segeltyperna Spinnaker, As/spinnaker, Genoa och fockar riggas kan ju variera men seglen behåller sina namn.

    På vår First 45:a har vi en As/spinnaker som har ett breddmått strax över 75%.
    Detta segel går som en As/spinnaker i alla våra mätbrev trots att det är i laminat.
    Skillnaden är dock att i ORCI så får vi inget extra straff för materialet. Detta får vi dock i SRS och Norlys.

    Dessa regler för vad som är vad är inget nytt. Det som kom till för ca 15 år sedan var att försegel med breddmått mellan 50-75% tillkom och började kallas Code segel.
    Innan dess så var alla typer av dessa segel förbjudna i samtliga regler som jag känner till.

    Bengt Falkenberg

    Reply

    • Janne
      Sep 9, 2010 @ 20:37

      Japp Bengt, du har rätt vad gäller seglens namn och definitioner.
      Vad vi bl.a. försöker göra här är att malla in dessa typer av segel i SRS 2010. Huvudfrågan är om en Code0, enligt din definition ovan och i kevlar eller annat material, kan mätas in i SRS 2010?

      Reply

      • Bengt Falkenberg
        Sep 9, 2010 @ 21:23

        Inga problem, men jag vet inte vad den kostar på mätalet i SRS.
        När det väl är en Code (breddmåttet) så spelar inte materialet någon roll längre. Av erfarenhet så vet jag att en As/spinn i laminat är billigare än en Code. Men det kan säkert skilja mellan bedömningarnas på olika båttyper.
        Det är inte min definition…….

        Reply

    • minime
      Sep 9, 2010 @ 22:19

      är en glider-fock en code-segel???

      Reply

      • Bengt Falkenberg
        Sep 10, 2010 @ 07:43

        Nej det är det inte så länge LPG ej överstiger 110%. Man måste på denna typ av segel ha koll på att man inte har större breddmått än vad den aktuella handicap/entyps regeln anger. Har man det så skall man ha mätbrev.

        Reply

  10. Janne
    Sep 10, 2010 @ 08:18

    Så efter mycket klurande här så verkar det inte möjligt att segla SRS 2010 med en code0 halasad på bogspröt eller skrov. Eller hittar någon ett kryphål?

    Reply

    • per
      Sep 10, 2010 @ 08:59

      Janne! Du kan ha vad som helst bara du har det med i SRS brevet.

      Reply

      • Janne
        Sep 10, 2010 @ 15:17

        Jo Per, jag tror du har rätt och det var så jag öppnade upp tråden. Skulle väl generera ett mätbrev med anmärkning typ:
        “Båten seglar med Genua halsad på bogspröt och med LP<x.x och 1/2bredd 50-75% av LP"

        Har någon sett ett liknande mätbrev och hur många båtar har vi sett segla med ett sån't segel i samband med SRS-kappeglingar år?

        Reply

        • Ola Danielson
          Sep 13, 2010 @ 12:22

          Vi seglar med den konfigurationen i år. Kolla på http://www.ssf.se/tk/SRS/matbrev_detalj.asp?XD=1863

          Vi halsar både code 0 och gennacker på 33% av J. Då är vi ombord och behöver inget peke men det är ju sak samma.

          Reply

          • Janne
            Sep 13, 2010 @ 20:22

            Snyggt Ola, både mätbrevet och det faktum att ni har lång båt med däck framför förstag utan behov av peke/spröt!

            Så då är väl frågan om hur man gör med Code0 i SRS 2010 besvarad.

          • Ola Danielson
            Sep 14, 2010 @ 14:32

            Här kan ni läsa mer om våra funderingar kring Code Zero
            http://vatternsailing.wordpress.com/2010/05/18/segla-code-zero/

  11. Large
    Sep 10, 2010 @ 13:40

    SRS kommiten kanske skulle kunna ge ut en vägledning som hjälp för oss seglare (om man nu vill bredda sporten och få så många som möjligt på seglingarna). Som det nu är vet inte ens segelmakarna vad som gäller, man får i alla fall olika svar beroende på vem man frågar.

    Reply

    • per
      Sep 10, 2010 @ 13:59

      Eller så kan även SRS börja följa de standard benämningar som tex ORC, RORC och ISAF andvänt sig av under många år.

      Reply

      • PelleL
        Sep 10, 2010 @ 14:30

        Som alla är olika……..

        Reply

        • per
          Sep 10, 2010 @ 14:44

          Är “alla” olika?

          Reply

  12. PelleL
    Sep 10, 2010 @ 15:08

    RORC och ORC har definitvt inte samma system. Det pågår ett arbete inom ISAF för åstadkomma ett gemensamt system för definition av olika slags segel men det är inget trivialt problem och det finns många olika viljor. De flesa av oss känner igen en Code0 eller en gennaker (spinnaker eller fock med akterrunda) när vi ser den men skriva en vattentät definition som dessutom inte skall ha några oönskade biverkningar (som att fockar med akterrunda helt plötsligt blir code-segel) är en annan sak. Alla respitregler har samma problem (med innovativa seglare och segelmakare ;-) ) och hittills har man använt olika metoder för att tackla dom. Jag hoppas ISAF’s arbetgrupp kan komma fram till något vettigt men tills vidare så hänger mycket i luften.

    Reply

    • per
      Sep 10, 2010 @ 16:15

      Nja.
      När Rorc och ORC mäter på samma sätt/saker inom reglerna så kallas dom samma sak. När de mäts med olika metoder så har de den goda smaken att kalla det mätta, för olika saker. (kanske finns det något undantag, inte många) Ingen av dem hittar på egna namn på segeltyper som tex gennaker. Arbetet hos ISAF går mest ut på att alla Handicaps regler skall mäta på samma sätt och när detta lyckats så skall man kalla det mätta för samma sak? Din ide om “De flesa av oss känner igen en Code0 eller en gennaker ” håller jag inte med om. Debatten på denna tråden visar att många inte ser skillnaden, lokala reglers material begränsningar gör det hela svårare för de flesta. Att en fock med stor akterrunda skulle bli ett Code segel är ju ochså en udda tolkning. Möjligen kan det bli en regelvidrigt fock, eller som flera regler gör/gjorde, så räknades LP bakvägen utifrån bredd måtten. Blev detta LPcorr över 110% så hade man en genoa, Då kunde hela seglet falla på att det kanske inte var tillåtet med lattor i en genoa. Andra regler som ORCI och IRC har idag en mer exakt ytberäknings formel. I ORC och RORC samt SRS så verkar man ganska överens om vad en fock är. I SRS/Norlys så finns det max breddmått på en fock innan den kräver mätbrev. Det fortsatt alltid en fock.
      Trevlig Helg

      Reply

  13. Henrik N
    Sep 10, 2010 @ 20:01

    … och emellanåt så undrar någon insiktsfull på den här bloggen varför kappseglandet tenderar att minska och vad göra åt saken.

    Reply

  14. Spindrift
    Sep 10, 2010 @ 20:31

    Förvisso out of scope beträffande Code O men måste passa på:

    Gennaker vs Assymetrisk spinnaker?
    Vet någon om man trots allt kan kombinera definitionerna Gennaker och Assymetrisk spinnaker enligt ovan?
    Har idag en gennaker som halsas på peket som sticker fram 33% av J måttet. Fungerar utmärkt på brantare bogar men när det plattar ut så är det ytterst tveksamt.
    Så lösningen skulle kunna vara att man halsar Gennaker på spinnakerbommen på plattare bogar och på peket på brantare. Borde vara idealiskt i shorthanded sammanhang.

    Kruxet är ju att peket skicker ut ca 1 meter framför spinnaker bommen. Är det en lösning att fixa en längre spinnakerbom (självklart rapportera allt) och låta SRS kommiten ta ställning till det hela? Denna kombination kan ju användas inom DH men hur påverkar denna kombination SRS / LYS talet och är det överhuvudtaget möjligt rent regelmässigt inom SRS?
    Input??

    Reply

    • PelleL
      Sep 10, 2010 @ 21:55

      Regelmässigt är det helt OK.

      Reply

  15. minime
    Sep 10, 2010 @ 22:15

    ja, det är möjligt att segla med gennaker och använda samma segel som asymmetrisk spinnaker om detta anges på mätbrevet. du får skriva in det i ansökan. Hur det påverkar kommer SRS-gruppen ej avslöja. Hur båtens potential påverkas beror inte på enstaka faktorer utan hur båtens potential bedöms i sin helhet.

    Reply

  16. andreas
    Sep 12, 2010 @ 17:32

    Som jag läst SRS är det inte OK att halsa gennaker på både bom o peke?
    Antingen seglar man med assy spinne o seglar den på bom hela tiden eller så seglar men gennaker o sätter den i peket.

    //A

    Reply

    • PelleL
      Sep 12, 2010 @ 17:37

      inte om du har både assy-spinne och gennaker i mätbrevet….grundregel för mätbrevsbåtar är att allt är tillåtet bara det är angivet på mätbrevet.

      Reply

      • PelleL
        Sep 12, 2010 @ 17:48

        Sen är hela den här frågan en sak som vi skall titta på till nästa år också….men vänta er inga revolutioner…..kanske lite evolution.

        Reply

  17. Peter Gustafsson
    Sep 12, 2010 @ 17:59

    Är det inte ett problem med definitionerna, då det är mycket vanligt att halsa sin “asymmetriska spinnaker” (som körs på bom) i båt eller på ett kortare peke vid sättning eller gipp. Då byter seglet namn under 5 sekunder? Sådär bra.

    Har man mätetal för bom borde det vara ok att halsa i båt så länge inte STL är större. Det finns ju ingen fördel med att göra det…

    Men jag antar att de här begreppen är med i översynen…

    Reply

    • PelleL
      Sep 12, 2010 @ 19:22

      Jo.

      Reply

    • Alexander
      Sep 14, 2010 @ 14:50

      Om det inte finns någon fördel, varför gör man så?

      Reply

  18. Andreas i HP1030
    Sep 14, 2010 @ 15:49

    Det är väl en fördel att segla assy spinne på bom jämnfört med en symetrisk spinne?
    Större yta exponeras/visas.
    När det sedan skär och man sätter den i centrumlinjen(på peke) så har man en bättre aerodynamisk form.
    Det är en knixigare hantering vid gipp är väl enda nackdelen?

    Tidigare var det helt förbjudet att sätta assy spinnaker på bom. Då kom det straff i LYS.
    //A

    Reply

    • Salona
      Sep 14, 2010 @ 18:46

      Helt förbjudet ??? jag körde med assy spinnaker på bom+symetrik 2009 men det”kostade” en pinne extra. I Norge är det “gratis”och kan kombineras med symetrik spinnaker. Vi kunde konstatera att spåret med en plan assy är smalt och inte så många gånger som det är aktuellt när man har genua. Fock båtar har nog större användning av en code eller plan assy spinnaker i SRS.ORCi straffet är litet och obefintligt på banracen.
      SRS gruppen har nog detta under översyn, fördelen med assy Spinn är inte så stor men lite fräckare är det och man får fler påsar att hålla reda på.
      Man kan gå högt och snabbt med en smal slörspinnaker men fördelen är nog på långa ben i lätt vind. Kanske den assy är mer lättseglad i hårdvind.
      Jag har en känsla av att det pendlar lite mindre!?Vi körde med accy spinnaker på Bohusracet 2009 och kunde konstatera att vi hade övertro på detta segel, det åkte upp o ner många gånger när vi bara skulle tuggat på med den stora genuan, det är lätt att man kör båten på hög kant när man shorthand seglar.detta kan kanske bli ett nytt spår i vinter mörkeret.
      Shorthand optimera din båt med rätt segel, Blur kör bara med fock när dom shorthand seglar….vi kör sten sax påse när vi byter försegel…..
      Segelmakarens dröm, många mjuka påsar.
      /Martin

      Reply

  19. johan kindeborg
    Sep 17, 2010 @ 08:31

    tjena…för att hålla tråden i liv lite så vill jag bara berätta att jag igår var i kontakt med Kjell M/ssf och ställde frågan ang. assy gen. istället för sym spi. och ev straff i srs.. Svaret blev att det är ok utan tillägg i srs att köra assy på (montera) peke längd 1/3 av j mått. Och att seglens mått redan står angivna i båtdatablad för min banner 33a…seglen får sedan designas form och material valfritt av segelmakare…det som idag inte står i båtdata är bara maxlängd på peket men kommer stå i nästa båt datablad…dvs 30% av j.
    Känns glasklart…
    Vad tror ni som kör assy om det på min 30 år gamla racer…
    Kul om någon tycker till…

    Reply

    • MiniMe
      Sep 17, 2010 @ 09:07

      observera att det gäller standardbåt som har gennaker angivet i båtdatabladet. mått på peke ska finnas på båtdatabladet. Det var en miss som kommer att rättas till. Det är inte givet att det kommer alltid vara 30% FB utan här får man sen titta i båtdatabladet vad som gäller.

      Reply

    • MiniMe
      Sep 17, 2010 @ 09:09

      material är inte valfritt för en standardbåt. Det ska vara nylon (eller liknande).

      Dessutom gäller svaret gennaker. OBS, halsas samma segel på bom blir det en spinnaker.

      Reply

  20. johan kindeborg
    Sep 17, 2010 @ 11:43

    okay tack för svar.. Typ bävernylon och björntråd..segelmakaren vet väl i vilket material man tillverkar en genacker hoppas jag…och att man lägger spi bom hemma om man anmäler med assy..
    Prestanda då?…
    Syftet med att gå till genacker är att förenkla hanteringen vid gipp tex..finns det några vetenskapliga uträkningar på det att läsa om…någon som gör tvärtom typ har jag inte hört….
    Vad säger riktiga mätregler?
    En J-80 tex. med sym spi och spibom.
    Vilket alternativ har högst straff på vanliga köl standardbåtar?

    Reply

  21. Piraten
    Nov 3, 2010 @ 17:48

    Trist att alla regler är olika, varken ORC eller IRC verkar ta hänsyn till materialval i sina inmätningar av Code segel, varför ska SRS göra detta mer komplext?

    Vad är skillnaden mellan Gennaker och Asymetrisk Spinnaker enligt SRS?

    Reply

    • Erik Barkefors
      Nov 3, 2010 @ 18:25

      Det framgår överst – men kan alltså vara samma segel men med halshornet fäst på olika sätt. Sätter man den via en svängbar spinnbom så blir det en assymmetrisk spinnaker och om man halsar den från ett bogspröt i båtens centrumlinje så blir seglet en gennaker. Ingen skillnad på brant slör men det kommer att märkas på djup slör och läns.

      Reply

    • Patrik
      Nov 3, 2010 @ 18:32

      Precis som det står ovan halsas gennaker i båtens centrumlinje och Assyspinnaker på bom.
      En lite tråkig sak är att det vi i sverige räknar som Gennaker räknas ibland i Norge som Code0 då minimum måttet på halvbredden skiljer 5% mot fotlängden.

      Reply

    • PelleL
      Nov 3, 2010 @ 18:34

      Som Erik riktigt påpekat är det halsningen (dvs hur man använder seglet) som är skillnaden.
      Orsaken till att vi har en materialbegränsning i SRS är att det är ett (kanske grovt) sätt ett skilja på en “riktig” upwind code0 och en mer undanvindsbetonad gennaker. Hela idén med code-segel är ju annars att lyckas lura en regel att tro att en stor “genua” är en spinnaker (som dessutom är mindre än den största) och där med mätetalsmässigt billig eller tom gratis. TK anser att det inte är en lämplig approach i SRS alltså försöker vi skilja ut “riktiga” codesegel och ge ett respital anpassat efter de segel man verkligen har.

      Reply

      • Anders
        Nov 3, 2010 @ 19:36

        Läs Falkenbergs inlägg en bra bit upp och använd rätt begrepp så blir det enklare för alla att förstå…

        Reply

        • PelleL
          Nov 3, 2010 @ 20:57

          ??????
          Det finns inga definerade begrepp utan alla (olika segelmakare och regelmakare) använder egna…. om du har ett bra förslag på hur man skiljer ut en Gennaker och ett Code segel så är du välkommen.

          Reply

          • Olla!
            Nov 5, 2010 @ 10:25

            Internationelt så finns det standarder för detta. De regelmakare som inte följer dessa är lokala här i norden.
            De segelmakare som inte följer dessa är okunniga.

          • Erik Barkefors
            Nov 5, 2010 @ 10:42

            När jag tittar på presentationer på olika båtar på internet så är förvirringen stor i benämningen på olika segel så det är inte bara regel- och segelmakare inte håller sig till “standarden”…

            Oftast går det att förstå ändå vad de menar så problemet är inte så stort så länge regelmakarna ger bra definitioner på vad de avser!

          • PelleL
            Nov 5, 2010 @ 12:51

            Olla!
            Du får gärna visa mig en sådan standard. Den arbetsgrupp som jobbar med redskapsreglerna inom ISAF skulle också ta emot den med öppna armar. Problemet är att alla ser vad ett segel är när det sitter på båten men bestämma vad det är baserat på dess mått är inget trivialt problem

          • minime
            Nov 5, 2010 @ 14:02

            Här kommer den internationella standarden som det pratas om och var och en kan väl själv avgöra om det finns en internationell standard.
            Halvbredden är lika mellan IRC och ORC men har under lång tid varit 65% inom LYS. Vad kommer det innebära för de som har segel anpassade för det? I detta samband bör man kanske inte glömma att SRS är en regel för breddsegling!

            här lite utdrag från IRC-rules. Code-segel = headsail/försegel:

            *Headsail RRS 50.4 shall not apply. Any sail tacked down forward of the foremost mast which does not meet the definition of a spinnaker.

            *Spinnaker RRS 50.4 shall not apply. A spinnaker is defined as a sail set forward of the foremost mast with half width (measured as a spinnaker) equal to or greater than 75% of foot length and without battens.

            definition för spinnaker tagen från http://www.sailing.org (ISAF):

            6 SPINNAKER
            6.1 A spinnaker is a sail which is set: forward of the mast, with its tack in
            close proximity to a boom fastened to the mast and on the windward
            side of the forestay and on the opposite side of the yacht to the
            mainsail.

            och här från ORC:

            G6 Spinnakers
            G6.1 The half width of any spinnaker shall be 75% or more of the foot length, except that for a Code 0
            type of asymmetric spinnaker half width shall be equal to or more than 55% and less than 75% of
            the foot length.

            G6.2 The symmetric spinnaker shall be symmetric in shape, material and cut, about a line joining the head
            to the center of the foot. The symmetric spinnaker shall not have adjustable leech lines. Any
            spinnaker not qualifying as symmetric shall be considered as asymmetric.

            och här kommer KSR:
            50.4 Försegel
            Skillnaden mellan ett försegel och en spinnaker är att halvbredden på ett
            försegel, mätt mellan för- och akterlikens mittpunkter, inte överstiger 50%
            av underlikets längd och att inget annat mellanliggande breddmått överstiger
            ett procenttal på samma sätt proportionellt mot dess avstånd från seglets
            fallhorn. Ett segel som halsas akter om den främsta masten är inte ett
            försegel.

  22. Piraten
    Nov 4, 2010 @ 14:25

    Coolt, det kanske blir färre regler.

    Men jag förstår inte defintionen av Asymetrisk Spinnaker på bom, vart finns den i SRS

    Reply

  23. PelleL
    Nov 4, 2010 @ 14:46

    Ur klassregler för mätbrevsbåtar:
    C.4.3 GENNAKER
    a) Användning
    En gennaker:
    i) ska vara satt flygande.
    ii) ska halsas till skrov eller bogspröt och ska, om SRS-mätbrevet inte anger annat, ha halshornets infästningspunkt i båtens centrumplan.
    iv) får halsas med en lina mellan halshornet och infästningspunkten och ingen annan anordning får påverka linan eller halshornet.
    v) ska inte spiras med spirbom.
    C.4.4 SPINNAKER
    a) Användning
    En spinnaker:
    i) ska halsas till spinnakerbom.
    ii) ska inte spiras med spirbom.

    Måttbegränsningarna för respektive segel anges av en båts mätbrev och om mätbrevet anger att spinnakern är assymetrisk så är det så.

    Reply

  24. Staffan L
    Nov 4, 2010 @ 22:56

    Har en fråga som någon kanske kan hjälpa till att svara på gällande SRS för Arcona 340. Det finns tre “vanliga” 340:or (+en IRC) med giltiga mätbrev, alla med samma SRS-tal, 1,29. De verkar dock ha lite olika konfigurationer som verkar bedömas lika.

    Nr 1 har en längre spinnbom än vad som anges på ritningen, 4 m mot 3,7. i övrigt kör de som jag förstår det med genua och spinnacker.

    Nr 21 verkar som det ser ut på mätbrevet bara ha en fock och spinnacker i mätbrevet, vilket väl borde innebära en pinne ner. Enligt deras egen berättelse från bohusracet har använt en code 0. Det verkar ju riktigt att de kan det eftersom de trots avsaknad av genua har samma handikapp. Ska det inte stå angivet i SRS-mätbrevet? I alla fall om det är gjord av annat än nylon? Spinnbom på 3,7m

    Nr 23 verkar segla med genua och spinnacker samt en spinnackerbom på 3,7m

    Mina slutsatser av detta innebär att det inte kostar något att ha en 3 decimeter längre spinnbom samt att en code 0 kostar en pinne i handikapp utan. Är det rätt uppfattat? Vad kommer att stå i ett eventuellt standardSRS för båttypen den dag det kommer för Spinnbom?

    Staffan L

    Reply

    • Öresund Regatta, AN
      Nov 5, 2010 @ 06:45

      Det beror på vad leverantörern eller klassförbundet anser vara standard. Anser leverantören att det är SPL=4.0m som är standard då är det det som gäller.

      Reply

      • minime
        Nov 5, 2010 @ 14:17

        inom SRS är de mätbrevsbåtar och därmed nån slags one off, mao. bedöms inverkan av spinnakerbomlängden, segelmåtten mm. individuellt.

        Säsongen är för de flesta slut och inför nästa säsong görs en mätbrevsrevision där SRS-gruppen titta även på sådant.

        Stafan, Arconan med segl.nr 21 skulle kunna segla med en code0 om seglet rymmer inom segelmåtten för förseglet. Annars bröt de mot reglerna. Och ingen lade in en protest???

        Reply

        • Staffan L
          Nov 6, 2010 @ 21:37

          Om det kommer sättas ett SRS för Arcona 340 standardbåt, hur kommer man att ta hänsyn till att de två ovan nämnda båtarna avviker från standardspec? SRS är ju delvis empiriskt baserat, och dessa två båtar är de som jag tror har kappseglats mest på SRS av alla Arcona 340.

          Staffan

          Reply

      • Erik Barkefors
        Nov 6, 2010 @ 21:09

        Reply

  25. Andreas
    Nov 5, 2010 @ 16:45

    Så om man har spinnaker och assy spinne får man INTE halsa Assy spinnen i centrumlinjen UTSAN att ange det i mätbrevet?
    Här tror jag det är många som behöver uppdatera sina mätbrev.

    Stagsegel?
    Får det sättas var jag vill?eller måste det sitta i centrumlinjen?
    Räknas det som gennaker eller som ett försegel?
    Det sätts ju på liknande sätt som en Code 0 men akter om förstaget?

    Reply

    • minime
      Nov 5, 2010 @ 17:15

      TK tillsammans med SRS-gruppen kommer att se över reglerna till nästa år. Det kan bli några förtydligande och ändringar.

      Stagsegel är ett försegel som behöver mäta in i försegelmåtten. Det är ok att halsa de utanför centrumlinjen. Stagsegel innebär dock att man får lämna ett annat försegel i land eller behöver tänka till när man söker om mätbrev hur många segel man vill ha ombord under en tävling.

      Reply

      • Martin
        Nov 5, 2010 @ 17:52

        Minime

        Varför gör ni sakerna så komplicerade. Gamla LYS var ju för att få ut bryggseglarna från hamnen och kappsegla. Med SRS tror jag att man tappar dessa och kvar kommer vara de som “satsar”.
        I mina öron och ögon försöker ni skapa ett eget IRC eller ORC
        Det är ju bra för breddseglingen… eller?

        Reply

        • Erik Barkefors
          Nov 5, 2010 @ 18:51

          Håller med om att LYS var enklare men problemet är nog inte SRS utan att det finns seglare som använder assymetrisk spin på bom, code zero osv. När de finns så måste de hanteras så att bryggseglarna får konkurrera på hyfsade villkor med sin standard Shipman 28 och gennaker (halsad i förpulpiten…) osv. Om bryggseglarna ser att storfräsarna får använda godiset gratis så stannar de garanterat hemma.

          Vill du ha tillbaka LYS så prata med Lasse Norlin – han är fortfarande pigg på det!

          Reply

        • minime
          Nov 5, 2010 @ 20:54

          Martin, egentligen har det blivit enklare och för all del tydligare med SRS.

          Det som gäller finns i båtdatabladet, klassregel eller på mätbrev (alltid dock i samband med SRS-regeln förstås), mao. du behöver ingen räknedosa.

          En hel del som nu uppfattas som krångligt har funnits även i LYS-reglerna men var kanske inte så tydligt.

          Grundtanke är fortfarande att man ska komma till en kappsegling med det man har och får en bedömning av båtens prestanda. Tabellen får ses som en bonus där det finns båtar som är i princip likadana, dvs. man har gjort bedömningen för det som anses vara den bästa båten.
          Det som fortfarande inte tas ställning till är sliten och dålig material. Vidare ska SRS bedöma båtens potential, som betyder att man ska frånse besättningens skicklighet. Även det gällde redan under LYS.

          Reply

  26. Peter Gustafsson
    Nov 6, 2010 @ 22:15

    Så klart är det olyckligt att gränserna för vad som är vad är olika.

    IRC = A spinnaker is defined as a sail set forward of the foremost mast with half width (measured as a spinnaker) equal to or greater than 75% of foot length and without battens. A Headsail is any sail tacked down forward of the foremost mast which does not meet the definition of a spinnaker.

    ORCi = The half width of any spinnaker shall be 75% or more of the foot length, except that for a Code 0 type of asymmetric spinnaker half width shall be equal to or more than 55% and less than 75% of the foot length.

    NorLYS = Asymmetric spinnaker The half with (ASHW) shall be at least 75% of the foot (ASF). Code Zero is a Asymmetric spinnaker designed for sailing to windward or at a course close to the wind, and which is not attached to a stay. The half with (ASHW) shall be at least 55% and less than 75% of the foot (ASF).

    SRS = Gennaker. Halvbredden ska vara minst 65% av underlikslängden. Duken i seglets huvuddel ska, om SRS-mätbrevet inte anger annat, vara av icke aromatisk
    polyamid (t.ex. nylon).

    Begreppet “gennaker” är SRS-specifikt (och orsakar en del förvirring ovan). I de andra reglerna finns bara försegel eller spinnakers. Och där code 0 är en speciell “typ” av (assymetrisk) spinnaker.

    Sedan är ju halvbredden annorlunda. Det är ganska stor skillnad på 65 och 75% så jag kan känna att SRS uppmuntrar offensiva designer som på pappret ser ut som spinnakers men de facto är stora genuor på fockbåtar,

    Detta “hål” täpper man till genom att straffa vissa material.

    Jag lägger inga aspekter på vilken väg som är bäst. Och eftersom SRS är en bedömningsregel, så kan man kanske fånga upp prestanda på samma sätt som de andra reglerna (så länge seglarna förstår hur de skall fylla i sin ansökan).

    Men de facto ser de andra reglerna väldigt lika ut medan SRS har valt en annan väg. Och för de seglare som avser att segla under flera system, så hade en likriktning varit välkommen.

    Reply

  27. Patrik
    Nov 7, 2010 @ 09:54

    Det är en sak att lätta på regler, men när man skärper regler så att befintliga segel som under många år varit del av stommen i en båts prestanda och dess bedömning helt plötsligt inte skall vara tillåtna alt. ge straff på mätetalet.

    Reply

    • Erik Barkefors
      Nov 7, 2010 @ 10:19

      Kan du ge exempel på en båt som får straff för att de använder båttypens standardsegel? Är de segel du tänker på utöver standard så känns det rättvist för mig om de betraktas som två olika båtar i prestandahänseende.

      Reply

      • Patrik
        Nov 7, 2010 @ 11:14

        Talar inte om klassregelbåtar utan om mätbrevsbåtar, som exempelvis Arcona340, First36.7 mfl. bla. min egen Perf35. här finns en mängd variationer inom respektive båttyp.
        Har inte tänkt ändra någonting till nästa säsong utan köra helt enligt mätbrevet, vad jag antyder är att alla de båtar som antingen gjort tidigare ändringar eller optimerat sina båtar enligt sina gällande mätbrev skall inte få några ändrade tal bara för att man skriver om reglerna.
        Ett exempel på detta skulle kunna vara minsta halvbreddsmåttet på gennakern som Peter antydde, har båtar anpassat sin garderob efter nuvarande regler kan man inte ändra förutsättningarna då dessa båtar bygger sitt SRS/LYStal sedan många år på denna fartpotential.
        Skaffar man däremot ett Code0 dvs. under 65% halvbredd har man ju kanske inte följt sitt mätbrev och då talar vi om fusk och det är en helt annan sak.

        Reply

        • Piraten
          Nov 7, 2010 @ 13:46

          Ja, för norrmän ska vi ju inte segla med.

          Reply

          • Patrik
            Nov 7, 2010 @ 16:31

            Lite tråkigt när du inte vågar skriva under ditt eget namn, men jag gissar att du menar skillnaden i skrivning mellan reglerna gällande halvbredden 65% vs. 75%…
            Mindre än 55% halvbredd kan du kryssa med, 65% kan du på en sportig 35fotare köra 90graderTWA med och vad en 75% halvbredd kan användas vid för vinkel på en R36 båt vet jag ej men det finns säkert någon som kan reda ut..?

    • Peter Gustafsson
      Nov 7, 2010 @ 16:55

      Man kan mycket väl ändra på definitionerna utan att det direkt slår på folks/ditt SRS-tal.

      Man kan ju ha vilken segelsättning man vill i mätbrevet – och SRS-kommittén kan göra vilken bedömning de vill. Och de skall ju ändå revidera SRS-talen för mätbrevsbåtar varje år. Dvs, det finns inget problem att ta med sig gamla segel in i en ny definition.

      Ur ett breddseglingsperspektiv vill man kanske inte uppmuntra användningen av segel med för smala användningsområden (mycket pengar för lite användning)? Därför är det lite lustigt att SRS har 65% när alla andra har 75%.

      I NorLYS har man dessutom angett vad en Code 0 kostar. Naturligtvis är det stor skillnad på olika båttyper… Tycker man att följande tillägg är rimliga?

      – Code Zero together with a Jib gets a plus of 0.02 in the LYS Rating.
      – Code Zero together with a Genoa gets a plus of 0.01 in the LYS Rating.

      Men min poäng var i alla fall att man gör det svårare för seglarna genom att ha olika definitioner. Jag förstår att det är svårt att påverka RORC och ORC, men när de skandinaviska reglerna utvecklas åt olika håll, då går det ut över seglarna.

      Så här sa man i Nordiska seglarförbundet i våras:

      Handicap system in the Scandinavian countries.

      The empirical system used by the Nordic Countries was discussed. We all agree that it should be easy for our sailors to compete in the different countries on a very basic level using a handicap system. This could mean that we have one common handicap system. It is important that we keep an open mind in this discussion and keep in mind that it is the easier access to competitions that is important to increase the interest of sailing.

      Next step:
      Each country should set up a meeting with their technical committee and participate in a common working group.

      Reply

      • MiniMe
        Nov 7, 2010 @ 17:28

        inkludera 75% även rullgennaker/familjespinnaker?
        65% har funnits ett antal år nu och det kan vara svårt att byta utan att påverka seglarna som har skaffat sig en segelgarderob enligt det.

        Reply

  28. Patrik
    Nov 7, 2010 @ 10:04

    Efter att ha läst igenom reglerna ytterliggare en gång så förstår jag inte vad det är som är svårt att förstå eller skulle kunna orsaka missförstånd……??

    Reply

  29. PelleL
    Nov 7, 2010 @ 21:26

    Det är så att det finns faktiskt ett skäl till varför vi har lagt begränsningarna som vi gjort, om det sedan är ett gott skäl får var och en bedöma. Skälet till 65% begränsningen på gennakrar i SRS är att gynna breddseglingen genom att låta cruisingseglare med standardbåtar använda en vanlig typ av segel utan mätbrev. Vi eller rättare sagt KSR på den tiden hade en begränsning på 75% vilket ett gjorde att i princip alla rullbara cruising-gennakrar som tillverkades på den tiden inte fick användas utan mätbrev på en standardbåt. Som en kompromiss sänkte vi efter diskussion med ett antal segelmakare (ja..vi pratar faktiskt med dom..;-) )breddmåttet och införde materialbegränsningen till nylon för att skilja ut “riktiga” code-segel. Nu har vi ett problem med de nya polyesterspinnakerdukarna som i princip är omöjliga att skilja från vanlig nylonduk utom för det mest tränade öga så det behövs kanske (troligen) ett nytt sätt att särskilja “riktiga” code segel och cruisinggennakrar. Det är ett arbete som pågår och vi får se om vi kommer fram till en ny bättre regel till 2011.

    Vad gäller ett skandinaviskt respitsystem så är jag tyvärr mycket pessimistisk, i alla fall så länge det skall vara ett empiriskt system. En förutsättning för att empiriska system skall fungera är att man måste vara överens i den grupp som sköter systemet. Pga. av arbetsbelastningen är det inte realistiskt att tro att gruppen kan vara mindre än summan av de som är inblandande i Norge, Sverige och Finland idag (Danmark räknar jag inte med då det inte är troligt att dom kommer att släppa in något annat bredvid DH och att DH skulle ta över i övriga Norden är inte heller troligt) vilket gör att det skulle vara minst 10 och troligen bortåt 15 eller fler personer inblandade (stordriftsfördelarna är obetydliga). Att tro att man skall få ihop det är enligt min mening en utopi, även om man bortser från de djupgående “filosofiska” meningsskiljaktigheter som finns och det har jag och övriga TK försökt förklara för “politikerna”. Vi har fullt upp med SRS i Sverige.

    Skall man utveckla ett skandinaviskt respitsystem måste det, enligt min bestämda mening, vara antingen ett system av samma typ som IRC där ratingen baseras på båten mått och en systematisk och formaliserad värdering av diverse egenskaper eller ett helt deterministiskt system som DH eller ORC där det endast är båtens mått som avgör. Orsaken är för att få ekonomi (både i pengar och oavlönad arbetstid) måste man ha ett system där sättande av respittal (och utfärdandet av mätbrev) är en administrativ åtgärd snarare än ett kommittébeslut.

    Pelle Lindell

    Ansvarig för SRS i SSF TK

    Reply

  30. Anonymous
    Dec 16, 2010 @ 23:37

    […] […]

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.