Sailors Cup 2010

L1070044.jpg
Fick en rapport från helgens seglingar i Danmark. Det är min mastman, Mattias Bodlund, som var med och seglade på Seaquest 36 Lancing under Sailors Cup.

Alla resultat här.

L1070022.jpg

L1070029.jpg

Tror det är andra året man kör BådNyt Sailors Cup i Brøndby Strand som ligger i norra Køge bukt precis söder om Köpenhamn. Vi anlände sent fredag kväll och då var det redan full fart med dans och musik i det stort tält man rest i hamnen. Mycket trevligt trots ganska kallt och grått väder.


L1070068.jpg
På rorsmansmötet lördag morgon stod det ganska snabbt klart att det skulle bli en ganska hårt dag på fördäck. Under DH seglar vi på Seaquesten med fock, code 0 på peke (rulle), gennaker på peke plus spinnaker på bom. Dvs mycket linor, segel, peken och bommar att håla styr på. Ytterligare så skulle vi, denna morgon, ut på en bana på ca 27 sjömil innehållande inte mindre än 15 märkes rundningar. Det var bara att bita ihop och skynda sig ut på vattnet så man hann känna lite på sakerna innan starten. Vinden var ganska stabil omkring syd och på ca 8-12 knop. Vädret i övrigt var helgrått och med dålig sikt.

De 37 båtar som kommit till start blev iväg skickade i tre starter på dansk maner med de minsta först och vi lite större till sist. Vi var enbart i lopp med tre andra båtar så det var gått om plats på linjen.

Seaquest 36
Centerline 40
One-Off 47 (Essex Girl)
Kracer 40R

L1070016.jpg
Vi kom iväg bra. Kämpade lite med farten i början av första kryssen men efter lite tid så lossnade det. Essex Girl rann i väg men de två andra höll vi bakom oss. Det fortsatte så den första biten. Essex Girl i horisonten, Kracer 40R och Centerline 40 precis bakom. Det var först i ingången till finger chikanen som Centerline 40 kom i kapp och passerade oss i vovart. Detta var dock kortvarigt då vi gick om dem direkt på den efterföljande kryssen. Efter det så höll vi både dem och Kracern på behörigt avstånd. Frågan var bara hur bra Essex Girl seglat framför oss.

Efter målgång var det, som alltid i Danmark, öl och karate segling på kajen. Många av deltagaren seglade därefter hem men vi som blev hängande kunde avnjuta regatta middag och dans i det stora tältet.

Banan var som följer (skriver också vad vi förde för segel):

start – fock
A BB – code 0
T St.B – fock
B St.B – gennaker
E St.B – spinnaker (inside)
F St.B – spinnaker
(chikan)
X St.B – fock
Y St.B – spinnaker
X St.B – fock
Z St.B – spinnaker
X St.B- fock
W St.B – spinnaker
X St.B – fock
P St.B – spinnaker
X St.B – fock
U St.B – code 0
mål

Stort tack till alla ombord på Seaquesten samt till Brøndby Strands Sejlklub för ett mycket trevligt och proffsigt arrangemang.

L1060999.jpg

L1070032.jpg

L1070035.jpg

L1070052.jpg

chikanebane-2010.jpg

sc-2010-bane.jpg