Ägarmöte på västkusten 2010

Idag samlades över 30 båtägare hos VKSF i Långedrag. Forumet initierades förra hösten för att diskutera gemensamma frågeställningar och få bättre och roligare kappseglingar. Fokus låg på de som hade lite större båtar med SRS 1.22 eller mer.

I år var första året med West Side Cup, där vi hade valt ut ett antal större seglingar som passade de med SRS på 1.22 eller mer (se nedan). Feedbacken var positiv. Lagom många seglingar, bra arrangemang och det viktiga var nu att vi försöker få kontinuitet i upplägget.

Så boka redan nu in följande datum för West Side Cup 2011:

  • 14 maj Stora Oset Race
  • 21 maj Pater Noster Race
  • 6 aug Hermanö Runt
  • 20 aug Tjörn Runt
  • 24 sep Sista Chansen

De två Liros-cuperna (norra & södra) kommer säkert att finnas kvar för de som seglar lokalt.

Vi skall också arbeta för att få till några dagar med bansegling i samband med dessa race, då båtar och besättningar redan är på plats och i “race mode”. I första hand på söndagen efter Stora Oset Race. BKSS har både bra vatten och är duktiga arrangörer. Jag skall prata med dem. Kanske kunde man då köra ett kalas på lördagskvällen (på Knippla om inte alla kommer in i Björlanda?).

Vi uppmanar också arrangörerna att bjuda in till doublehanded-klass, då vi tror att detta kan locka nya seglare. Tröskeln blir lite lägre, och det är inte samma hets som med full besättning. Vid jaktstart är det inget problem att blanda båtar, men vid vanlig start bör shorthandedseglarna ha en egen start. I vilket fall bör resultat redovisat både separat för shorthandedklassen samt i totalen. Vi diskuterade också olika sätt att nå ut med information. det finns många där ute som har lagt av med kappsegling som man kanske skulle kunna locka tillbaka.

Göteborg Offshore Race fanns med som en diskussionspunkt, men det var uppenbart att intresset var begränsat. Senare semestrar, höga säkerhetskrav och många andra aktiviteter i augusti gör att man inte prioriterar denna segling. Synd, eftersom det är den enda riktiga havskappseglingen vi har här på västkusten. men finns inte intresset så är det inte mycket att göra…

Det fanns däremot intresse av att segla shorthanded under enklare former. Poly Skagen Race skulle kunna bli en sådan segling. Roger Ahlqvist tog på sig att kolla med SS Fram och andra bakom racet. Det viktiga här är att nå ut med information & inbjudan tidigt och se till att det är enkelt att anmäla sig och se vilka som är anmälda.

Dan Björkman presenterade en idé om clinics för kölbåtsseglare. Både teori på land och ett par tillfällen på vattnet. Alla var positiva och mer info lär komma i samband med Båtmässan i februari. Dan fick också positiv feedback på sin gastbank.

Vårträningar är planerade på onsdagar i Långedrag (Jonas Granhed koordinerar) och i Stenungsund på måndagar (Bengt Falkenberg koordinerar). Vi skall försöka få till mer uppstyrda träningar, ev med segelmakare som får hålla i varsin träning. Vi återkommer kring detta + ev träningshelg tidigt i maj.

Vi diskuterade även seglarpubar. Gunnar Ödman har tidigare arrat på Pannrummet. Önskemålet var att köra på torsdagar. Fanns det bra idéer på vad man skall ha för talare? Gunnar hade också en idé om ett swap-meet där man kunde byta bort sina gamla båtdelar man har liggande. Bra idé!

Kanske inte så mycket nytt, men små förbättringar.

Det viktiga är att få ut fler båtar, och här är det viktigt att var och en gör en insats. Om var och en av oss hetsar/coachar ut en extra båt nästa år?