METS 2010

mets2010-10.jpg
Hur sammanfattar man en mässa som METS? Världens största mässa för marina tillbehör. Över 1.200 utställare på 52.000 m2. Alla är här. Alla tillverkare, alla inköpare, alla båtbyggare och alla nyfikna från media.

Det går så klart inte att ge en heltäckande bild, men några spaningar kan man göra.

navionicsMETS.jpg
iPads överallt. För monitorering, för navigation och som demoverktyg i montrarna. Jag tror vi kommer att få se många iPads ombord i båtarna nästa sommar. Inte för att det är så nödvändigt utan för att det är så himla kul med en liten skärm som både talar om var man är, levererar nyheterna från morgontidningen och Facebook samt fungerar som bio för barnen i akterkojen.

En av de applikationer som fick ett DAME-omnämnande var Navionics HD där man har byggt in “sociala funktioner”. Det innebär att man kan lägga in egna saker i kortet (grund eller bra restauranger, som sedan delas med andra användare). Coool och innovativt.

mets2010-2.jpg
AIS har gått från en nicheföreteelse till mainstream. Vi hittade säkert 30 olika varianter som så klart var svåra att skilja åt. iAIS från Digital Yacht är extra spännande eftersom den sänder AIS-data och annan NMEA-data direkt till en iPad eller annan dator.

mets2010-18.jpg
Mjuk rigg. Det har ju funnits några aktörer som har varit föregångare när det gäller mjuka schacklar och loopar i Dyneema. Men nu ser man det överallt, förutom hos Equplite och Kolhoff även hos de stora etablerade leverantörerna som Harken och Antal (ovan).

mets2010-9.jpg
Just Equiplite har snabbt jobbat sig upp på riktigt stora båtar. Här har vi ett runnerblock till en VO70. Inte dåligt vad man kan göra med lite Dyneema, titan och kolfiber. Grunden i detta block är förresten den “T-konstruktion” som vi gissade på för några veckor sedan.

mets2010-19.jpg
En annan tydlig trend var kineser, kineser och fler kineser. Förutom att Kina är en stor marknad, så finns det massor av företag som gör tillbehör. Oftast kopior på sådant vi har sett tidigare, men i något enstaka fall med nya prylar som man söker distribution för. Någon kanske känner igen pumparna ovan? Fast med logga då :-)

mets2010-16.jpg
LED är fortsatt stort. I alla färger och modeller. För att lysa under båten, i lanternor eller innebelysning. Ibland snyggt. Ofta kitschigt.

mets2010-14.jpg
Kolfiber är ju alltid rätt. Kanske har det funnits lite här och där, men nu är det landgångar, trappor, toaletter, vant, segel, … Det mesta helt enkelt.

mets2010-15.jpg

Vad fanns det då som var lite extra kul.

mets2010-8.jpg
För oss svenskar så var det så klart kul att Seldén plockade hem största DAME-priset för sin nya winsch. Stolta killar i Seldéns monter som så klart firade lite extra på tisdagskvällen. Stort grattis.

mets2010-13.jpg
Spinlock presenterade XXCTtiC som skall vara världens starkaste avlastare. 2350 kg arbetslast och keramiska kammar. Snygg färg också. Dessutom nya RopeSense mobila lastmätare för 5 & 10 tons last.

mets2010-11.jpg
Harken lanserade TouchTrim för att trimma storen elektriskt.

mets2010-12.jpg
Och sin reversibla winsch som är elektrisk. Man tycker Seldéns tänk är rätt, men man kanske vill sitta i lovart och trimma focken? The fight is on.

mets2010-3.jpg
Oxley var en tysk spinnstrumpa som både fanns i kolfiber för mindre båtar, eller uppblåsbar för superyachts. Tekniken hade man snott från moderna kites. Snyggt.

mets2010-5.jpg
På elektroniksidan så hade Nexus lanserat nya analoga instrument i NXR-serien. Mest kosmetiskt.

mets2010-6.jpg
Lite roligare var adBOX, en ny analog- till digital-omvandlare som också tar in NMEA snabbare från t.ex. GPS.

mets2010-7.jpg
Man lanserade också nya vindsgivare, nWIND, som har snabbare uppdatering och bättre kalibreringsmöjligheter.

mets2010-1.jpg
B&G visade integrerade navigationssystemet Zeus (en Simrad-plitter med massa bra B&G-funktionalitet i, bra artikel på Panbo här) och nya WTP3 (Wave technology Processor) för den som har en ny VO70 på gång. Mycket lättare och med möjlighet att hantera det mesta man vill trycka in. Intressant var också att man fundera på att öppna upp plattformen och kanske tillochmed gör visa delar av koden open-source, eftersom många projekt ändå utvecklade massa egen kod för att bearbeta all data.

Tjatade också lite med NKE som ju gör autopiloter till alla tokiga fransmän som seglar solo i allat från minis till 100-fotstrimmisar. Sjukt coola system.

PROtect-tapes2010.jpg
Cool var också italienska PROtect tape, som man tejpar på ställen som man vill skydda mot slitage; kolfibermast, ruffhärne, vid knapar, förstagsprofilen och så vidare. Skall ta hem ett par rullar för att prova.

mets2010-4.jpg
Sprang också på lite trendiga lanternor. Man kan enkelt byta höljet beroende på dagens tema…

Så, ett litet axplock från METS. Separat kommer också ett antal videosnuttar som jag spelade in tillsammans med Claes Olivecrona och Stefan Blom.