Julklappstips 2010

inavx_ipad_angled_navionics_hr.jpg
Att iPad är årets julklapp oavsett om man seglar eller inte verkar klart? Men kombinerat med Navionics-kort, AIS eller som slavskärm till Expedition-datorn i navbordet så är nog iPad en av de roligaste sakerna att ta med ombord. Sedan kan man läsa sin email och kolla blur.se innan den visar film eller YouTube-klipp för barnen i akterkojen.

calendar2011_j.jpg
Kalendrar är alltid rätt. Kan man någonsin få för mycket av sjyssta båtar på stora bilder? Personligen så gillar jag J/boatskalendern. Det är något visst med peken?

Fast i år är det nog Sharon Green som lyckats bäst med sin Ultimate Sailing. Sjukt bra:
ultimatesharongreen2011.jpg

Kunskap är kul att ge bort.

Kanske en säkerhetskurs till mor och en kurs i avancerad navigation med Expedition till far? Eller tvärt om.

Skagerrak_sun540x540.jpg
Är man lite intresserad av inredning så kan kanske en lampa gjord av återvunnen kevlarduk vara nåt? Det är tjejerna på Wind in Mind som gör massor av coola saker av segelduk. Jag vill ha nästan allt de gör!

Skagerrak sun är en taklampa med skärm i kevlar. Den är sydd av ett begagnat trimaransegel som vi “ärvde” från Sjövillan. Seglet är av laminerad tätt vävd kevlar och har seglat jorden runt, vunnit flera tävlingar och slagit ett antal fartrekord. De gula kevlartrådarna ger ett varmt sken genom duken. Utseendet på lampan kan variera något beroende på var i seglet vi skurit ut just din lampskärm.

velprostart_1.jpg
För två år sedan var deras SpeedPuck “the shit” men nu är det Velocitek ProStart som gäller. Perfekt för att pricka startlinjen i den nya Melgesen eller ha koll på dagens fartrekord. Och Alec och hans kompisar på Hawaii har koll på hur man skall designa snygga instrument.

speefandsmarts.jpg
Speed & Smarts Måste finnas med på varje önskelista.


Förra julen visste vi inte riktigt vad det var som gällde för att skjuta video ombord. Nu vet vi. Det är GoPro HD överallt, både hos proffsen och oss vanliga seglare. Vattentät, HD-video och time-lapsefoton för att få med ett helt race i stillbilder (som här).

goprostrip.jpg

julklapp_handpresso.jpg
Den överlägset bästa julklappen jag fick förra året var en Handpresso för att göra espresso. Det kan tyckas som onödig lyx ombord, men det förgyller verkligen vardagen.

Det kan vara den där koppen i nedgångsluckan när man seglar solo med stora gennakern under autopilot med perfekt kontroll i 10 knop. “-Hmmm… dags för en espresso kanske?”. Eller när man får bjuda hela sin besättning efter årets bästa race. Jag kommer att ta med min när jag går i flotten…

Bohusracet 2011
Startavgift i Bohusracet är givet under granen. Just nu 77 anmälda och vi har lovat Pär Bäck att nå 100 innan Kalle Anka.

harkenspraytop.jpg
De finns de som tycker att mjuka klappar är bäst. Många har ju haft Harken Spraytop som favorit, men nu verkar den vara på utgående. Bra deal på de sista som går.

mj1220_grey1.jpg
Eller så väljer man något lite mer casual, som Mustos Hood. Finns i grått, grönt och blått. Också här ett bra pris på de som finns på lager.


Eller varför inte en J/109? Har hört att det finns en snabb till salu…