Skip to content

25 Comments

 1. Gustaf Dyrssen
  Jan 6, 2011 @ 11:32

  Vad kostar ett billigt tracking system ( som detta)????? Någon som vet ?

  Reply

 2. Pelle Lindell
  Jan 6, 2011 @ 13:33

  När vi tittade på detta för något år sedan låg priset mellan dryga 500 och upp till 2000SEK/båt för en regatta upp till en vecka med ca. 50 deltagare inkl allt (hyra av hårdvara, hjälp att sätta upp webbsidan mm.). Jag antar att det är fallande priser men det är inte lösbart för ett normalt SM om man inte har en intresserad sponsor.

  Reply

 3. Peter Gustafsson
  Jan 6, 2011 @ 13:55

  Sist jag tittade på TracTrac så kostade det ca 1.000:-/båt (listpris, räknat på 20 båtar i 3 dagar eller 50 båtar i 5 dagar). Fler båtar/kortare race blir billigare, ca 450:-/båt (200 båtar i 3 dagar).

  Reply

 4. Öresund Regatta, AN
  Jan 10, 2011 @ 11:19

  Jag kollade på det till J-24 World Championship 2010 i Malmö. Hade varit en kul grej men den hamnar långt ner på listan när prioriteringarna måste göras.
  Jag hade nog hellre lagt pengarna på videoproduktion men det var inte heller möjligt med den snäva budget som det blev.
  För ett ordinärt SM i kölbåt är det ju helt orimliga kostnader.
  Vem vet vi verkar ju gå mot ljusare tider vad gäller världsekonomin.

  Reply

 5. Patrick L
  Jan 10, 2011 @ 12:09

  Vi i Farr 30 planerar för att köra TracTrac på vårt klassmästerskap under Sandhamn Race Week. Klassförbundet jobbar med egen sponsor för detta, ingen support från klubben så här långt. Vi får se om vi får ihop det. Färre båtar, så det blir förstås mer pengar per båt.

  Och visst är det mycket pengar både med tracking och medieproduktion, men hur mycket jobbar man med sponsorer i klubbarna egentligen? Skall man finansiera allt på deltagaravgifterna blir det ju inte mycket bevänt med det? Jag tror att detta är ett av problemen med det ideella arbetet. Eftersom allt är så avkommersialiserat finns heller ingen naturlig språngbräda för att ha kommersiella partners och tiden är också mycket begränsad. Den insats som krävs för att få ordning på ett SM/EM/VM är på gränsen till vad arrangörer och funktionärer klarar redan där. På Kieler Woche, Cowes Week etc, däremot, där verkar det funka bättre. Men de har också kommersiella organisationer med heltidsanställda för att ta hand om arrangemangen.

  Reply

  • Öresund Regatta, AN
   Jan 10, 2011 @ 13:40

   Nä, det är nog riktigt.
   Jag tycker funktionen bland en hel del andra ligger ganska bra hos förbunden faktiskt. Förbundet borde också bygga egna evenemangshemsidor. Onödigt att varje gång dra ihop ideella krafter som ofta inte riktigt får ihop hemsidor(som förbunden vill ha dem), tracking, YouTube channels etc. Gör det en gång i förbundet och återanvänd det sedan.
   Att få en sponsor att sponsra ett evenemang med cash är ett helt annat jobb än att få tillslängt sig lite linor, kepsar eller T-tröjor.

   Reply

  • Don Quijote
   Jan 10, 2011 @ 13:55

   Vem har intresse att följa några Farr 30, och vilket företag skulle vara intresserade att sponsra ett sådant anonymt arrangemang med hög motionsprägel?

   Reply

   • Patrick L
    Jan 10, 2011 @ 14:35

    Ja, det skall bli intressant att se. Jag tror t.ex. att några av våra drygt 2000 fans från 25 länder på Facebook kan vara intresserade och det är ju ett sätt att nå ut för Sverige och KSSS. Jag tror säkert att några som hänger här på Blur.se också kan tycka att det är kul. Det skall bli intressant att se vad statistiken säger. Alan Block täckte ju VM:et och de hade rätt bra tryck på sin liveserver. På vilket sätt tycker du det är dåligt att klassen tar initiativ?

    Reply

    • Don Quijote
     Jan 10, 2011 @ 15:32

     Hur många deltog på VM?

     Reply

     • Patrick L
      Jan 10, 2011 @ 17:00

      Färre än vi blir på Sandhamn Race Week.

      Nu har jag svarat på din fråga. Så jag upprepar min:

      På vilket sätt tycker du det är dåligt att klassen tar initiativ?

    • Pelle P
     Jan 10, 2011 @ 16:42

     Tror inte det är någon idé att svara “Don Quijote”, han/hon har nog redan sin åsikt och den verkar inte vara speciellt främjande för segling…

     Reply

   • Erik Barkefors
    Jan 10, 2011 @ 14:49

    Om Farr 30 gänget är ointressanta och har hög motionsprägel så tror jag att det är dags för 99,99% av sveriges seglare att sälja båtarna och börja samla frimärken eller annan bekväm hobby ;-)

    En applåd från mig till Patrick L och andra som försöker jobba aktivt!

    Reply

    • Mats V
     Jan 10, 2011 @ 17:30

     +1 !

     Reply

   • Öresund Regatta, AN
    Jan 10, 2011 @ 15:04

    Ja, att ge sig på Farr30 var nog att hoppa i galen tunna.

    Reply

 6. martin
  Jan 10, 2011 @ 16:42

  Don Quijote… Varför så bitter?

  /Motionären :-)

  Reply

 7. CB
  Jan 10, 2011 @ 17:46

  “Don Quijote”…. hmmm, ett nytt troll på Blur. Kan det va “Greven” som ramlat ur slottet och blivit så yr av smällen att han tror sig se väderkvarnar? Samma bittra grundton och bara för att provocera…

  Skulle va kul att se IP numren men jag vet att Peter har för hög integritet för att lämna ut dem. Men högst troligt att Don Quijote även lämnar kommentarer här under annat namn.

  Reply

  • Patrik
   Jan 10, 2011 @ 18:35

   Finns tyvärr folk på alla forum som inte vågar stå för sina åsikter.

   Reply

 8. Anders
  Jan 18, 2011 @ 20:33

  Bästa svensk 124:a på VM….detta måste väl ändå vara all time low? Jag vill inte vara negativ och vet att konkurrensen har ökat, men ändå.

  Fortsätter den här trenden så har vi svenskarna nere på plats 250 om fem år.

  Reply

  • Lelle K
   Jan 19, 2011 @ 10:52

   Hej Anders!Kul att du inte vill vara negativ!!Som du kanske vet tränar o tävlar de bästa Optimistseglarna i Sverige ca 120 d /år.Ett normalt optimist år börjar tex m regatta i Torrevieja i januari,träning hemma så fort isen möjliggör sjösättning,påskläger i Holland eller Garda,Regattor,Regionkval o Rikskval,JSM o regattor i princip varje helg slutet mars- slutet okt.Dessutom Sail extreme i Danmark,öppna Polska i sept,Lag Sm,Lag EM .Några åker till Bermuda i okt,andra till Palma el Miami i dec.Detta räcker inte i dagens konkurrens…..sen ska ju skolan skötas oxå.På VM nu var 10 av top 13 från Asien.En del duktiga seglare från Australien är inte så ofta i skolan…..Norden hade 4 seglare på top 100.Dock tror jag vi skulle slå de flesta toppnationer i Ishockey.Vi kanske bor i fel del av världen och inte satsar mer än halv-professionellt på dessa 12-15 åringar.

   Reply

 9. Thomas
  Jan 19, 2011 @ 20:08

  Läs gärna den utmärkta analysen på seglarförbundets hemsida http://www.svensksegling.se

  Reply

 10. Bertil
  Jan 19, 2011 @ 23:01

  Är det inte också så att när vi var i topp i Opt. VM så var byggtoleranserna större, så att man kunde utforma en båt efter våra lite tyngre besättningar?
  Undrar
  Bertil

  Reply

  • Thomas
   Jan 20, 2011 @ 10:14

   När Wallén (50 år igår) vann 1976 var det 19 nationer med, de påföljande fyra åren vann svenskar VM, som mest var det 24 nationer med. Minst antal nationer (16) var det 1979 (THA) då Johan Pettersson vann sitt första VM. Ett VM idag har över 50 nationer och det finns de som gör större satsningar än vad OS-seglare gör idag. Men visst har vi i närtid varit bra mycket bättre än idag, man skall dock ta resultaten med en nypa salt, detta VM gick när vi har lågsäsong och vinter redan i november, (europa hävdade sig särskit dåligt detta VM. Förra gången VM gick vid årsskiftet (Uruguay 2006) blev alla svenskar topp 100, med bästa svensk runt 20. Tror att Sverige blev 6:e nation och näst bäst av Europeiska nationer
   Nuförtiden satsar de flesta nationer stenhårt på optimisten, i kombination med att man sedan 1995 infört OneDesign (strikt entyp) i optimistklassen finns det heller ingen som kan dra nytta av specialdesignade jollar. Sverige var ledande på allt (skrov, rigg, segel) i optimistklassen under de tidiga åren, resten av världen köpte allt begagnat från Sverige, och nytt i den mån det fanns något att tillgå!

   Det Lelle K skriver är nog i underkant vad som behövs för att hålla sig på en “hygglig” svenska toppnivå!

   Reply

 11. A
  Jan 20, 2011 @ 12:42

  En vecka 1985 hade vi Wilander, Edberg, Järryd, Sundström och Nyström på rankingens top 10. Nu är andra svensk efter Söderling 303:a. På samma sätt som optimistsegling har tennisen blivit en världssport.

  Men jag tror inte att man inom tennisen försvarar sig med att “vi står på banan året runt” eller “på påsk åker vi till Spanien för att träna på grus”.

  Reply

 12. emkå
  Jan 20, 2011 @ 21:22

  Här kommer en liten annorlunda tanke…Varför skall barn under 15 segla internationella mästerskap överhuvudtaget? Ställer enorma krav på föräldrar både ekonomiskt och tidsmässigt. Den satsningen som krävs för att hävda sig internationellt gör att många som inte har möjlighet att satsa fullt ger upp för tidigt och många av de som satsar fullt tröttnar innan de ens är i närheten av senior ålder. Jag vet ingen annan idrott där det finns “landslag” där man inte får vara äldre än 15 år. Tror Sverige hade varit ännu framgångsrikare internationellt i senior åldern om fler aktiva hade fortsatt att segla efter 15-års ålder.

  Reply

  • Thomas
   Jan 21, 2011 @ 11:25

   All idrott idag präglas av en tidig specialisering, för att nå yttersta eliten krävs det helt enkelt det. Sen är ju valet fritt, vill man inte kappsegla internationellt innan man är 15 så får ju var och en göra det valet. Nog finns det andra landslag med åldersbegränsningar. Men inte slutar man kappsegla efter 15 års ålder, vad fick du det ifrån? Fakta är att seglingen är en av få sporter som inte drabbas av utslagning som är fallet i t.ex lagidrotter, valet att tävla är ditt, och det är ingen som säger att du inte platsar! Ungefär hälften av deltagarna på JSM 2010 var över 15 år. Det största “manfallet” sker vid 19-20 års ålder, rätt så sent i idrottssammanhang. Våra mest framgångsrika rorsmän har gjort en rätt så framgångsrik resa i optimistjollen, självklart finns det även undantag som bekräftar regeln, men om jag nämner Lööf (VM 1983), Dahlberg/Östling, Myrgren, Birgmark, Dackhammar/Bergströmx2, Lisa Ericsson så har alla dessa seglat minst ett optimis VM. Några andra internationella namn är guldmedaljörerna Ben Ainslie seglade tre optimist VM (1989-92), Iain Percy två VM (1988-1990), Robert Scheidt (1986), Margriet Matthijsse (1991), Matteus Kuznierewicz, Nick Rogers, Serge Kats….84% av alla deltagere på OS har sin bakgrund i tävlingsseglande i optimist
   Inte mindre än 67% av medaljörerna på senaste OS hade seglat VM eller kontinentalmästerskap (begränsat antal från varje land).

   Vad som är resurskrävande är ju den enskildes ensak, det handlar om prioriteringar. Jämnfört med en lokal satsning på fotboll eller innebandy är allt annat dyrt, men nu pratar vi ju om segling! Konkurrensen från andra aktiviteter är så stor att vi nog måste börja rekrytera seglare lika tidigt som fotbolls och innebandyklubbarna gör det, och det sker numera via bra initativ av våra framgångsrika ungdomsklubbar. Tillväxten är väldigt mycket bättre de senaste åren. Att köpa en optimist är förmodligen din bästa affär, värdeminskningen är mer eller mindre obefintlig, har inhandlat en ny jolle för 25 000:-, komlett segelklar, ser att en begagnad ligger strax under.
   Det som kostar pengar är resor, men ett överslag visar att det inte blir mer pengar än vad vi tidigare förbrukade på fjäll och solresor, nu åker vi tillsammans till platser där det seglas, och det äv väl inte fel?
   På sommaren åker vi till mindre klubbar och deltar på småregattor, hur kul som helst. Barnen är taggade till tänderna, och jag ser hellre att de seglar än åker wakeboard och spelar WoW!

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.