Skip to content

9 Comments

 1. Gerhard
  Feb 15, 2011 @ 09:28

  Jag anmälde mig just. Kan även stå med “bra lokal” i Långedrag, hör av dig!

  Reply

 2. Joachim
  Feb 15, 2011 @ 12:54

  Hej Peter!

  Låter kul, men kanske inte något för min del ännu…

  Om man får slänga in en liten önskan vore det kul att se en video på exempel där expedition används live. Jag var inne och kikade på Tasman Bays hemsida, men inga videor (inga kontaktadresser heller för den delen) och det verkar inte finnas några tredjepartsalster på nätet heller. Tittar man i manualen så ser man bara komplexiteten, men får ingen känsla för programmet i aktion. Screenshotsen ser bra ut, men säger egentligen inte heller så mycket. Jag kan bara tala för mig själv, men för min del gör det köptröskeln hög, alltför hög för 11kkr.

  FYI: Länken “Avancerad navigation med Expedition” verkar peka fel.

  Tack för en bra sida!

  -Joachim

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Feb 15, 2011 @ 13:18

   En intro på video finns på “att-göra-listan”. Vi har det tekniska på plats, men skall man göra något bra på 8 minuter så får man tänka till lite :-)

   Reply

   • Joachim
    Feb 15, 2011 @ 15:30

    Nej att göra en bra video är inte lätt, det har jag all respekt för! Kul att höra att det finns på att-göra-listan!

    Reply

 3. Danielsson
  Feb 15, 2011 @ 14:34

  Hej Peter, Bra initiativ, jag skall försöka omboka en del andra sake för att kunna vara med. Vad är din uppfattning om nyttan av detta hjälpmedel?

  Hälsningar Ulf

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Feb 15, 2011 @ 15:24

   Min uppfattning är att det är ett bra verktyg, men det kräver övning och sunt förnuft.

   När jag själv köpte det för 5-6 år sedan tyckte jag det var svindyrt. Men vad kostar en ny fock? Eller allt annat som skall till för att komma till start? Och oftast lägger man mycket tid och energi på saker som gör 10-100 meter på en kappsegling. Men får man bra koll på ett vädersystem eller frontpassage så kan det betyda många distans. Och det finns ett par race som vi vunnit för att vi har varit duktiga på att hantera vädret.

   Naturligtvis måste man inte ha Expedition för att göra det, men skall man fatta bra beslut klockan 03:00 på hård kryss på Skagerrak så hjälper bra verktyg och en beprövad metod…

   Sedan är det värdefullt att minska gissningar ombord. Att folk debatterar ström, laylines, vindrikting, var märket finns, vad det blir för vinkel på nästa bog är ofta bortkastat. Kan navigatören presentera ett bra beslutsunderlag så kan man diskutera på en mycket högre nivå.

   Sedan använder vi det när vi cruisar också. Alla ombord verkar uppskatta när det blir så få överraskningar som möjligt :-)

   Men, som med allt annat, det kräver att man lägger lite tid och energi för att kunna använda det på ett bra sätt. Och det är väl därför som vi satsar på utbildning under våren. Det är ganska många som har köpt det sedan tidigare men inte kommit igång på något bra sätt.

   Reply

 4. X
  Feb 15, 2011 @ 17:19

  Var med på kursen i Sthlm och kan bara bekräfta att en introduktion är mycket värdefull om man (som jag) inte har använt eller sett Expedition tidigare. Hoppas för er (som ska delta) skull att presentationen blir lite bättre strukturerad i Gbg. Ett mycket vägande skäl för mig att att skaffa Expedition är den starka kopplingen till Nexus, man kan få support på hela systemet från hård- till mjukvara. Föreslår att ngn från Nexus också kan delta vid introduktionen, bra att få en helhetsbild. Vore värdefullt att få ett svar på frågan varför man inte kan köra trådlöst Nexus om man använder Expedition (skulle spara mig massa pengar). Svara gärna på den frågan här – jag kan inte delta på introduktionskursen den 5 mars – ska vara funktionär på ski-yachting (har köpt handskar som ska klara minus 20 grader).

  Reply

 5. Björn N
  Feb 16, 2011 @ 20:55

  Aj då. Uppfattade jag rätt att intro-kursen var den 5/3? Är i Kina just då annars hade det kunna lösa sig med lokal och medverkan.

  Reply

 6. Expeditionkurser i Göteborg och Oslo | BLUR
  Feb 25, 2011 @ 12:16

  […] Introduktion till Expedition – 5/3 Göteborg (14:00-17:00 @ Sjösportskolan, Långedrag) […]

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.