Morgondagens stjärna i Match Cup Sweden?

matchracing222-1.jpg
Jag har länge efterfrågat initiativ för att överbrygga glappet mellan jolle och storbåtssegling. Det händer en del saker i våra grannländer, men här har det varit tyst sedan Färsköl, Victory Challenge och Holmatro (som ju alla var hyfsat framgångsrika). Och det är svårt att beskylla Mango eller Martin Krite för att vara up-and-coming?

Det är väl också så att många duktiga seglare lägger av för att man missar OS eller börjar plugga någonstans där det inte seglas på riktigt.

Ett annat problem är matchracingen som inte ens fyller platserna på SM. Och vad innebär det för Match Cup Sweden om vi inte har några nya Svenska rock-stars att heja på? Jämför med NZ där det sprutar ut talanger som vinner på touren och sedan blir attraktiva för VOR eller America’s Cup.

Men nu händer det saker.

Magnus Holmberg var ju den som tog initiativet till världens bästa matchracingtävling (den i Marstrand), så när han nu drar igång en Youth Squad så tror jag det finns goda förutsättningar att lyckas.

Men det är lite bråttom. De som är intresserade behöver maila Magnus sitt seglar-CV senast 20 mars.

Ett bra första steg är att dyka upp på GKSS på torsdag 17 mars 18.00 för att få koll på läget!

GKSS, SSF och Layline AB genomför nu en storsatsning på morgondagens matchracing- och kölbåtsseglare.

Är du intresserad av att bli en del av den satsningen?

Boka i så fall tiden 17 mars kl.18.00 i din kalender! Då är det informationsmöte i GKSS klubbhus om GKSS Nya Match Racing Center och satsningen på GKSS Youth Squad.

Nedan har du lite information och resten får du reda på den 17 mars.

Vi ses då!

Med vänlig hälsning

Magnus Holmberg

GKSS Match Racing Center (GMRC)

Centrat köper in 4st nya CB66 som skall komplettera de 4 befintliga DS37:orna. CB66:an är ett perfekt insteg i kölbåtssegling för dig som kommer från en jolleklass. Match Racing Centrat är öppet för alla med tillräckliga baskunskaper, om du köper ett av följande säsongsabonnemang :

  • Personligt abonnemang för CB 66 eller DS 37 a’ 5000kr/säsong
  • CB66 team abonnemang om tre personer för 15.000kr/säsong
  • DS37 team abonnemang om 5-6 personer för 30.000kr/säsong

Du har då fri tillgång till båtarna enligt GMRCs onlinebokningssystem. På onsdagkvällar är det träning som leds av australiensaren Keith Swinton. Keith är en välmeriterad match racing seglare och deltog med sin besättning i Match Cup Sweden förra året.

GKSS Youth Squad (GYS)

GKSS Youth Squad är GKSS och SSFs nya elit ungdomsutbildning för morgondagens match racing och kölbåtseglare.

Det kommer att bli 2-3 träningspass i veckan, varvat med teori och regelkunskap. Huvudansvarig för träning och utbildning är Magnus Holmberg, men tanken är också att ta in en del både svenska och utländska gästcoacher för att för att få en snabb inlärning och varierad träning.

Vill du långsiktigt satsa på match racing, kölbåtssegling i allmänhet eller kanske dammatchracing i OS 2016? En viktig del i utbildningen kommer att bli, införandet av mentorskap och karriärcoachning för att bestämma långsiktiga mål och lägga en plan på hur man tar sig dit.

Vad krävs för att få vara med i GYS:

  • Du är 17-25 år och har köpt ett team eller ett personligt abonnemang för CB66 säsongen 2011.

eller

  • Du är 17-30 år och har köpt ett team eller ett personligt abonnemang för DS37 säsongen 2011.

CV:n skall skickas senast 20 mars och besked om antagning får du senast 1 april. Om du hållit upp med seglingen ett år eller två spelar inte så stor roll om du tidigare har satsat på en bra nivå. Då kommer du snabbt in i seglingen igen. Det kan jag lova.

Vad kostar det? Det kostar ingenting förutom den grundläggande abonnemangsavgiften.

Vad finns ytterligare i vågskålen?

  • Så många som möjligt från skall få möjlighet att vara ¨observers¨ på tävlingsbåtarna under Match Cup Sweden. Där får du en oslagbar möjlighet att följa teamens arbete från din position ombord.
  • Ett Wild Card kommer att delas ut till Match Cup Sweden om någon av DS 37 besättningarna bedöms hålla en tillräckligt hög klass.
  • Den bästa 66 CB besättning vid säsongens slut får ett stipendium för att kunna åka till Auckland eller Perth och segla en ungdoms match racing tävling. (Målsättningen är att säkra finansieringen av stipendiet under säsongens gång.)

Sist men inte minst vill vi att ni seglare skall umgås, ha roligt och känna att ni utvecklas som både individer och seglare i GMRC och GYS.