Palby Fyn Cup 2011


Sjysst film från First 35 Maria och Palby Fyn Cup. Kul att fler och fler filmar sina race… Kul också att Happy Yachting verkar funka som det skall.

First 35 Maria från Helsingborg på Palby Fyn Cup 2011 med Besättningen Kjell Widmark, Jens Allroth, Lennart Garney, Berne Andersson, Mathias Lantz, Henric Manninge, Niklas Emond och Mattias Dahlström.

Efter den vanliga logistiken med bilar, båtar, broar, färjor, bananer och kanelgiflar så var allt på plats inför årets Fyn Rundt. 347 båtar var anmälda och som Danmarks största DH segling var det som vanligt gott om duktiga danska seglare.

På rorsmansmötet fick vi veta att det skulle bli ungefär samma väder som förra året. 10 till kuling 15, byar på 20, regn, risk för åska, 8 grader på natten. Underbar idrott.

Vår startgrupp bestod nästan bara av X37:or och X362:or, en grupp vi trivdes bra i. Vi kom loss dit vi ville och plockade ett fint vrid upp mot broarna. Kryss genom Lillabält i motström är alltid spännande, folk repsekterar plats för land och det var inte lika många på grund jämfört med förra året.

Lennart skötte navigationen med bravur. Många av de finare tekniska detaljerna går över mitt huvud men det fanns många skärmar, sladdar och saker som larmade, lös och pep.

Det var kring de smala sunden på sydsidan i kuling och mörker som mycket avgjordes. Vid infarten var det helt platt och ut upp mot Storabälts bron var det brant. Väldigt få båtar körde spinnaker. Vi frös så mycket att vi var tvungna att sätta. Skräck gör dig varm.

Det gick bra och vi klarade oss undan med ett trasigt nedhal, blocken exploderade. Det var snabbt fixat och sedan upp med den igen. Blocken var nog inte feldimensionerade det är nog bara inte meningen att man skall göra en lovning bakom en annan båt i 14 meter.

Efter bron var det kryss tillbaka mot Bogense. Vem tycker inte om att kryssa fem timmar i gryningen. Solen värmde inte, sen försvann den bakom molnen igen. Stora delar av fältet gick upp på layline 14 distans innan sista rundningen för att få mindre ström. Vi lade oss i läge för 20 grader vänstervrid och prickade märket med 4 båtlängder. Det gjorde oss nöjda.

Efter målgång så fick vi reda på att runt 100 båtar hade brutit eller inte startat och att många haft olika materialproblem. Vi vann vårt löb och vår grupp och blev 36:a totalt. Som vanligt var det många mer klassiska båtar högt upp i totalresultatet.

Beneteau representanterna ombord var speciellt glada att för andra året i rad ha slagit alla X båtar på Danmarks största kappsegling. Särskilt som First 36.7, 40 och 40.7 också vann sina löb.

Båten är nu transporterad till Kjerteminde och redo för Big Boat Challenge om två veckor.

Det var provkörning av den nya Go Pro kameran. Det finns en del att pyssla med när det gäller kameramontering och poitionering för att inte tala om upplösning, framerate och tusen andra tekniska saker. Ett första stapplande försök finns ovan.

En eloge till Happy Yachting webshop. 25 timmar efter jag klickat på köp får jag ett sms att den var på plats i snabbköpet. Köpte en kasse bananer samtidigt som jag hämtade ut den och 22 timmar senare gick starten.

Mattias Dahlström