Roslagen Sea Race | trash talk

Idag är sista dagen för anmälan till Roslagen Sea Race. Skall vi tro på +70 båtar? Vem vinner? Vem förstår inte de nya banorna? Vem blir utslängd från regattamiddagen? Stämmer Christer Ahlbäcks analys?

Många bra båtar på startlistan

Hittills är det som jag skrev 62 båtar anmälda och jag tror vi blir omkring 70 när det är klart.

Detta är otroligt roligt och det är många båtar som kan vara där och tampas om totalsegern. Man vet ännu inte riktigt hur man kommer fördela SRS grupperna men jag gissar att gränsen till största klassen hamnar på ungefär 1.30 och uppåt om inte ännu högre då många snabba båtar är anmälda.


Om det gynnar snabba eller långsamma båtar vet man inte riktigt än då det är långt kvar och inga väderrapporter finns att lita på ännu.

Ett klassiskt förfarande är att det blir sydliga vindar och att det dör ut på sena natten och bildar en slags omstart vilket gynnar de långsamma båtarna.

Nu blir det ju lite annorlunda då klasserna går olika banor men själva seglingen blir mycket roligare. De snabba båtarna startar först för att undvika kaos i Oxdjupet. Men sedan viker dom av och får segla runt Kanholmsfjärden ett varv vilket gör att de mindra båtarna kommer ikapp och jag gissar att stora delar av mellanklassen kommer vara först att stäva ut mot Morskens fyr.

Sedan skall de snabba om igen innan man återigen går ut mot olika banor vid Fejan.

Vilka är favoriter i förhand?

I snabba klassen tror jag mycket på Aspect båtarna som visat sig kunna vara riktigt snabba speciellt om det blir slör stora delar av bansträckningen, även ”Zelma” en Arcona 430 är ofta i toppen. Det blir en fight om vem som skall bli snabbaste enskrovsbåt mellan DataCom´s Landmark 43 som ännu inte är anmäld, men seglar enligt rykten med cruisinganpassad besättning och Avantime´s FinnFlyer 42 Club. Även First 50:an är snabb om det blåser lite. Självklart tror (och hoppas) jag att DataCom med Sinergia 40:an kommer vara uppe och slåss om pallplatserna i klassen. Corby 36:an är snabb det vet vi…men hur snabb?

I mellan klassen blir det rock n roll och jag tror att Grand Soleil 37:orna är uppe och tampas speciellt Amarone med Jonas Wiström tillsammans med min förhandsfavorit Linjett 34:an med Gustavssons. Även Diva 35:an med Hird brukar segla bra, Dehler 35an oxå. Ja denna klassen är svårtippad.

I minsta klassen gissar jag att Mats Wold med Rapier 31 är med i toppen tillsammans med Maxi 87:an med ”Faggan” Alias ” Flaggan”, H-båtar brukar ofta gå bra och NF:arna har en bra historik att gå på då dom nästan alltid lyckas bra i denna segling.

Sen finns det några lokala seglare som har en fjäder i hatten…återkommer om det.

Kan hända att jag ändrar mina nuvarande tankar när jag sett väderleksrapporten.

/C