Skip to content

20 Comments

 1. Mr G
  Jul 4, 2011 @ 18:15

  Vad kommer det sig att det bara är 10 dam besättningar som får vara med mot 14 i killarnas? Det är ju ändå en OS klass fortfarande!

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Jul 5, 2011 @ 10:07

   Är inte SMCS i första hand ett event på herrarnas tour?

   Olympiaklasserna har ju sina egna event.

   Och i Lysekil så är det ju 100% damer. Och minst lika trevligt som på Marstrand.

   Reply

   • Lars-Ola Nordqvist
    Jul 6, 2011 @ 10:06

    Korrekt Peter, jag ska komplettera lite information:
    Stena Match Cup Sweden är en av de åtta (Danmark har utgått)deltävlingarna i World Match Racing Tour http://www.wmrt.com, herrarnas VM i matchracing. I damernas tävling i Marstrand,Stena Match Cup Sweden Women’s Trophy, seglar man OS-båten Elliott 6m. Tävlingen räknas som en av de viktigare tävlingarna i de nationella förbundens uttagning av seglare till OS. Det finns också en tour för damerna med inriktning på OS, ISAF World Cup, som har högre grading. Den startar i december och omfattar race i Australien, Miami, Palma, Hyères (F), Holland, Weymouth och Kiel.
    /Lars-Ola, Presschef Stena Match Cup Sweden

    Reply

    • Mr:G
     Jul 6, 2011 @ 14:24

     Är det möjligen så att EM som gick i Helsingfors i veckan krockade och hade högre grading? som gjorde att det blev så magert deltagande i Marstrand, olyckligt i så fall!

     Reply

    • (o)
     Jul 6, 2011 @ 16:47

     Är du go på riktigt? Ert jippo har inget med OS-uttagning att göra, det sker på ISAF världscup och VM. Därför blev det ett så magert startfält.

     Reply

 2. JR
  Jul 4, 2011 @ 21:46

  Lugn, snart är det flerskrov som äger –

  Reply

  • Mr:G
   Jul 5, 2011 @ 09:18

   Vi har inte sett det ännu!

   Reply

  • Leif
   Jul 6, 2011 @ 07:57

   Har inte riktigt förstått det där med Matchracing och flerskrov. Det ser ju mest ut som elefanter som försöker dansa…
   Matchracing skall vara snabba slag, taktik mm. kolla in AC2010 det var ju pinsamt. Inget tempo och båtar som fastnade i vindögat….
   http://www.youtube.com/watch?v=lxcF7utm7zI

   Reply

 3. Peter Gustafsson
  Jul 5, 2011 @ 19:57

  Världsstjärnor till final på Marstrand

  USA och Frankrike gör upp om guldet. Det blir amerikanska Anna Tunnicliffe och fransyskan Claire Leroy som möts i damfinalen i Stena Match Cup Sweden 2011. De svenska seglarna slogs ut under dagen men en rafflande kamp väntar mellan de båda finalisterna.

  Anna Tunnicliffe, som bland annat har ett guld från OS i Peking på meritlistan, är den seglare som övertygat mest i årets seglingar på Marstrand. Hon vann sin semifinal mot brittiskan Lucy Macgregor med tre raka segrar i en match i bäst av fem. Claire Leroy har visat tidigare att hon trivs i Marstrand med segern i Match Cup Sweden från 2008 i bagaget. Idag slog hon ut förra årets mästarinna Ekaterina Skudina i semifinal, även om det krävdes fem matcher för att skilja de två åt. Den sista matchen såg länge ut att gå ryskans väg och hon hade en liten ledning vid sista rundningen. Den franska besättningen lyckades med ett flertal skickliga manövrar i kampen som följde ner mot mål och säkrade sin finalplats.

  Hemmahoppet Anna Kjellberg och hennes besättning var inför dagens seglingar piskade att vinna samtliga matcher och var nära att nå ända fram till semifinal. Hon var på väg att plocka sin sjätte raka seger i sin match mot holländskan Mandy Mulder men tappade det lilla övertag hon skaffat i starten. Kjellberg var ändå nöjd med sin insats efter att det stod klart att hon blivit utslagen.
  – Vi känner att vi gjort vår bästa regatta hittills i OS-båten Elliot 6m men det känns lite bittert att stå och kolla på semifinalerna från läktaren. Vi har lärt oss att vi har en liten bit kvar till den absoluta världstoppen men vi vet precis vad vi har att jobba med och det känns skönt.

  Imorgon onsdag väntar herrarnas första tävlingsseglingar på förmiddagen följt av finalseglingar och match om tredjepris i damklassen. Björn Hansen, Johnie Berntsson och Mattias Rahm är de svenska favoriterna.

  Reply

 4. Jan
  Jul 7, 2011 @ 01:12

  Tunt startfält???

  1-7 på världsrankingen. Det starkaste startfältet i någon tävling innan OS 2012.

  Reply

  • Mr G
   Jul 7, 2011 @ 23:26

   Jag tycker det är tunt med bara 10 båtar på startlinjen i en tävling av denna kallibern.
   Sedan om rätt skall vara rätt så var det ” bara ” 5 besättningar innom topp 7 på ISAFS ranking
   1:a Lucy, 2:a Nicky, 4:a Anna T, 5:a Ekaterina och 6:a Clair.
   Hoppas verkligen att det bir ett starkare startfällt till VM i Perth, annars är det pinsamt för damernas match racing

   Reply

 5. Peter Gustafsson
  Jul 8, 2011 @ 21:21

  Björn Hansen behåller ledningen i Marstrand

  Med tre segrar i dagens seglingar behåller Björn Hansen sin ledning i Stena Match Cup Sweden. Han har en match kvar att segla men har redan säkrat en kvartsfinalplats . Dit kan även Johnie Berntsson nå med en stark avslutning imorgon.

  Britten Ian Williams och Björn Hansen har lyst starkast under Stena Match Cup, medan sjufaldige vinnaren Peter Gilmour nu är uträknad från kvartsfinalen.

  Björn Hansens form har varit stark under veckan, men han förlorade idag sina matcher mot Peter Gilmour och Phil Robertson.

  Johnie Berntsson hade en tung dag igår men lyckades på fredagen vinna två av tre matcher, mot Keith Swinton, Alvaro Marinho

  Svaga vindar har försenat seglingarna på Marstrand under veckan och så var även fallet under förmiddagen. Under kvällen ökade vinden och publiken i regnet bjöds på flera rafflande matcher.

  Björn Hansen lyckades i sin match mot portugisen Alvaro Marinho slå tillbaka efter att ha bestraffats för att nuddat ett rundningsmärke. I en närkamp tilldelades även Marinho ett straff vilket jämnade ut straffen och Hansen kunde glida ifrån till en seger. Han avslutade sedan dagen med en förlust mot Phil Robertsson men har ändå skaffat tillräckligt med poäng för att gå vidare till kvartsfinal.

  Mattias Rahms team visade stärkt form och tog idag två segrar.

  Imorgon lördag fortsätter Round Robins serieomgång med fyra flighter och därefter startar kvartsfinalen på eftermiddagen.

  Resultat fredag (se även http://www.matchcupsweden.com)

  1. Björn Hansen, 9
  2. Ian Williams 9
  3. Jesper Radich, 6
  4. Damien Iehl, 6
  5. Torvar Mirsky, 6
  6. Keith Swinton, 6
  7. Phil Robertson, 5
  8. Mathieu Richard, 5
  9. Àlvaro Marinho, 5
  10. Francesco Bruni, 4
  11. Johnie Berntsson, 4
  12. Peter Gilmour,4
  13. Rasmus Viltoft, 3
  14. Mattias Rahm, 3

  Reply

  • Aage
   Jul 8, 2011 @ 22:19

   Grymt bra seglat av Hansen idag – nöter de på så här kan det bli en seger till

   Reply

  • Mr:G
   Jul 8, 2011 @ 23:16

   Bra jobbat Björn.
   Marstrand är snäll mot dig, kan inte gå fel.
   Förra gången du vann var det kuling, nu bleke.
   Måste vara Karma??

   Reply

 6. Peter Gustafsson
  Jul 10, 2011 @ 07:59

  Hansen och Gilmour till semifinal i Match Cup

  Solen sken ikapp med Björn Hansen i kvartsfinalen på Stena Match Cup Sweden och till och med de instabila och stundtals hårda vindarna gick hans väg när han blev klar för semifinalerna på söndagen. Klipporna runt Marstrandsarenan var fyllda till brädden av en entusiastisk publik.

  – Det är alla matchracingseglares dröm att få segla semifinal här, sa Björn som seglat på topp hela veckan.

  Även Peter Gilmour, Ian Williams och Jesper Radich är klara för semifinalen.

  Vindarna var starka men samtidigt byiga och instabila, vilket gjorde kvartsfinalen besvärlig för seglarna. Phil Robertson fick direkt två straff och en tjuvstart men lyckades ändå komma ikapp Hansens Mekonomen team i den första matchen.

  – Vi tog ett snack och beslöt att hitta vår egen väg och segla mer på hur vinden vred än på motståndaren, förklarade Björn som vann med tre raka segrar mot Nya zeeländaren Phil Robertson.

  Björn Hansen vann som första svensk Match Cup Sweden 2007, och för en månad sedan tog han sin andra seger i World Match Racing Tour i Korea. Inför semifinalen fick han välja sin motståndare och valde då Jesper Radich, vilket lämnar Peter Gilmour med Ian Williams som motståndare. Hur ser han på finaldagen?

  – Det blir stenhårt för alla fyra, de är otroligt duktiga. Gilmour har vi historiskt haft ganska lätt för, men vi vet också att när han kommer igång är han närmast oslagbar, fortsätter Björn.

  Peter Gilmour plockade fram all senioritet mot sin adept Torvar Mirsky och seglade ifrån honom i tre raka matcher. Men det var inte utan skärmytslingar på banan, för de båda kolliderade flera gångar och en serie häftiga meningsutbyten utbröt.

  – Vi är väldigt lyckliga att ha gått till semifinal efter en svår grundomgång där vi kämpade för våra liv, säger sjufaldige Match Cup-vinnaren Peter Gilmour.

  Britten Ian Williams, som tog den tredje semifinalplatsen, hade tuffa matcher mot Damien Iehl, med flera straff och attacker, medan dansken Jesper Radich seglade starkt mot fransmannen Mathieu Richard och vann sin avgörande 3-1 match stort.

  Semifinalerna i Stena Match Cup Sweden seglas imorgon söndag från kl 9 och finalen på eftermiddagen.

  Resultat Kvartsfinaler Stena Match Cup 2011

  Björn Hansen – Phil Robertson 3-0

  Peter Gilmour – Torvar Mirsky 3-0

  Ian Williams – Damien Iehl 3-1

  Jesper Radich – Mathieu Richard 3-1

  Reply

 7. Peter Gustafsson
  Jul 10, 2011 @ 12:19

  Hansen till final i Marstrand

  Björn Hansen och hans Mekonomen Team regerar i Marstrand. Toppformen från hela grundomgången höll i sig även i semifinalen, där Hansen slog ut dansken Jesper Radich.
  – Det känns fantastiskt att vara i final. Senast var det spöregn och 20 sekundmeter, nu kan vi nog få mer publikstöd, sa Björn Hansen.

  Hansen tog greppet redan i starten där han lurade ut Radich till en tjuvstart och sen tog en överlägsen ledning som han drygade ut till 200 meter in i mål. Hansen vann semifinalen med 3-1.
  – Vår taktiker Gustav Tempelman fortsätter att göra ett kanonjobb och resten av gänget gör också livet lätt för mig, menade Hansen som gillade dagens stabilare vindförhållanden.
  Jesper Radich gjorde en bra prestart, men sekunderna innan start fick han problem med förseglet vilket Hansen genast utnyttjade till sin fördel.
  Björn Hansen, som var den förste svensk som vann Match Cup Sweden, har nu möjlighet att ta sin andra seger i Marstrand och sin andra seger för året. Hansens Mekonomen Team vann deltävlingen i World Match Racing Tour i Korea i början av juni. Hansen är innan Match Cup i Marstrand åtta i VM-serien WMRT.
  I finalen möter Hansen britten Ian Williams som tog tre raka segrar mot Peter Gilmour, Australien, sjufaldig mästare i Marstrand.
  Ian Williams har tidigare inte haft framgångar i Stena Match Cup Sweden och såg fram emot mötet med Björn:

  – Björn är stekhet och objektivt är han favorit i finalen, men vi tror att vi kan slå honom, sa Williams.

  – Vi mötte Williams i Korea och vann med 3-0, sen förlorade vi i Portugal med 3-1, så nu känns det som att det är vår tur igen, avslutar Hansen inför finalen.

  Finalerna i Stena Match Cup Sweden startar kl 13:00.

  Semifinal Stena Match Cup Sweden
  Ian Williams – Peter Gilmour 3-0
  Björn Hansen-Jesper Radich 3-1

  Reply

 8. Markus
  Jul 10, 2011 @ 17:21

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Jul 10, 2011 @ 17:32

   So close!

   Tyckte att Williams gick bättre på vänsterkanten på kryssarna så jag vet inte varför Björne ville ha högern? Kändes som han tappade lite varje gång de möttes och till sist var Williams i kapp.

   Reply

  • Aage
   Jul 10, 2011 @ 17:47

   En grym startsekvens av Björn i sista matchen – helt klart skulle Ian ha ett straff om inte ett Rött straff precis innan skottet. Dock håller jag med Peter, de borde i alla fall på andra kryssen ha vart tätare på Williams och följt honom på vänstern.
   Slutbetyget blir ändock 5 stjärnor. Tema Hansen är nu stekheta – sikta på en pallplats i serien.

   Reply

 9. Magnus Lundgren
  Jul 10, 2011 @ 17:58

  Denna täta, taktiska matchraceen är nog ett minne blott med cattor! (Kanske är jag konservativ :-)) Fantastiskt bra segling av båda!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.