Tjörn Runt | trash talk

Nu är startlistorna uppe. Till slut 410 båtar jämfört med 471 förra året. Ett tapp på 13% som säkert kommer att diskuteras framöver. Men om inte alltför många stannar hemma så behåller man statusen som sveriges största kappsegling.

Det finns de som söker folk. Eller vill segla. Lägg gärna en kommentar nedan.

Att tippa totalseglare är både omöjligt och onödigt. Men man kan ju kika lite i startgrupperna?

I flerskrovsstarten hade man ju hoppats på Marström i en M32 mot nya SeCart 26. Men ingen av dem kommer.

Bland de största kölbåtarna borde det vara någon av First 40:orna (Teknova, Karukera, La Veuve Noire) eller IMX-40 Gertrud som var heta på EM. Men kanske kan snabba GP42 AlCapone eller Finnflyer 42 Avantime 2 utmana? Eller Manix2 som är revanschsugna efter EM på Hankø?

Startgrupp 3 är jämn. Europamästarna Salona 37 Feelgood får leva med favorittrycket, men vi är några som både vill, och kan, slå dem: Bavaria 38 match Draklunne (framförallt om det blåser), UK Syversengänget i T-34, vi och några till. Outsider är Bavaria Cruiser 40 som enligt ryktet har folk från Farr Yacht Design ombord och säkert kan gå fort om det brallar.

Startgrupp 4 är blandad. I lättvind så skulle X-99 eXilia kunna vara med men blåser det så tror jag någon av Melgesarna tar det. Eller någon annan sportbåt? Eller Dynamic 35 Dynamit? Eller X-382 Chamsiin. Många duktiga seglare.

Startgrupp 5 har jag dålig koll på, men Smaragderna känns svårslagna?

Startgrupp 6 är också klurig. Full med smarta seglare i 80-talsracers.

Startgrupp 7 är shorthandedklassen som man har klämt in mitt i fältet. kan bli läskigt under broarna om det brallar. Få av de riktigt rutinerade shorthandedseglarna verkar ställa upp, men Selvert i Maxi Racer skulle få min röst.

Startgrupp 8 är väl vikt åt Mats Johansson i Starbåt. Kan någon hota honom? Kanske Dominant Racen om det blir en rejäl undanvind.

Startgrupp 9 är Expressklassen och ingen kan väl hota svenska mästarna Idmyr/Falkenberg/Krull/Ottosson?

Startgrupp 10 borde tillhöra Johan Söderberg i sin Cumulus. Eller Ulf Danielssons Albin Alpha. Eller?

Startgrupp 11 ägs av Michael Collberg i sin h-båt som just värmt upp på VM i Tyskland.

Stargrupp 12. Ingen aning. Kanske Per-Erik Johansson i 606 som favorit här.

Startgrupp 13 innehåller Oskarssons i Accenten. Och många låglysare som kan gå fort när det blåser?