Sweet… Baltic 72 Grand Prix

Baltic72GP-bowB.jpg
Sweet Mini Maxi från J/V och Baltic. Rán har ju varit extremt lyckad, medans deras 42-fotare till Christian Plump som skulle göra rent hus i ORCi måste anses som ett misslyckande. Men att göra en 72-fots IRC Mini Maxi är säkert inga problem.

Baltic72GP.jpg

Baltic Yachts har skrivit kontrakt på en mini maxi båt vars mål är att tävla med de snabbaste som någonsin byggts. Det är ett gemensamt R&D projekt med ägaren, Alessandro Rombelli och båten skall levereras på sommaren 2012. Baltic 72 Grand Prix ritas av Rolf Vrolijk och hans erkända designbyrå, judel & vrolijk. Rolf Vrolijk har bland annat varit chefsdesigner för America’s Cup båten, Alinghi, som vann 2003 och 2007. Rombelli är känd som en erfaren tävlingsseglare och 2010 köpte han Baltic 65 Stig, en högprestanda cruising båt, som han tävlat framgångsrikt med under IRC regeln mot renodlade tävlingsbåtar, så som STP65. Stigs prestanda imponerade så mycket på honom, att han bestämde sej för att gå hela vägen och bygga en riktig tävlingsbåt.

Rombelli förklarar: “Jag har deltagit med Stig i olika regattor och med ett positivt result samt haft enormt roligt. Därför bestämde jag mej för att utmana min passion ännu lite till och bygga en toppmodern 72 fotare för att kunna tävla med de verkliga tävlingsbåtarna. Valet av båtvarv var mycket enkelt. Jag tycker om Baltic Yachts och älskar Stig och jag kunde inte tänka mej ett annat varv med samma kvalitet och målmedvetenhet. Jag är övertygad om att den nya 72-fots båten kommer att byggas efter bästa praxis och bli en mycket fin båt som innefattar all ny teknik och utveckling.”

I motsats till Baltic 65 Stig, som är fullt inredd, så kommer Baltic 72 Grand Prix att vara en tävlingsbåt med ett minimum av inredning, vilket IRC tävlingsregeln kräver. “Teknologi och prestanda kommer att vara de avgörande faktorerna för detta projekt och vi kommer att göra vårt yttersta för att bygga denna tävlingsbåt,” säger projektledare Daniel Wahlroos.

Baltic72GP-cockpitB.jpg