ÅF Offshore Race | tips för skärgården

Det finns ju spaltkilometer skrivet om hur man seglar det klassiska Gotland Runt. Jag samlade en del av dem här. Men nu inleds ju ÅF Offshore Race med en etapp från Stockholms city ut till Sandhamn och då är det många som funderar på den sträckan.

Banan blir Stockholm/Kastellholmen – Syd Garpen/Kungarna – Oxdjupet – Saxarfjärden – Sandö Sugga – Kalvö – Sollenkroka – Kanholmsfjärden – Eknösundet – Rödkobbsfjärden – Korsö/Skanskobb (Ny tidtagning) – Almagrundet – Runt Gotland – Visby – Almagrundet – mål/Skanskobb.

Så klart skulle man kunna skriva en 5-poängsuppsats på ämnet, men för att få igång diskussionen så ställde jag frågan till några duktiga seglare som delar med sig av sina tips nedan.

  • Magnus Woxén behöver väl ingen närmare presentation. Lika skarp oavsett om det skall seglas katta i skärgården eller VO70 runt jordklotet.
  • Odd Lindqvist har seglat drygt 100 Gotland Runt och är författare till den definitiva guiden till själva varvet runt Gotland.
  • Pär Lindforss är segelmakare och skärgårsseglare av rang. Har väl vunnit de flesta racen i de här trakterna någon gång.
  • Nils Virving, legend som alltid är med i topp med “Borta med Vinden” när det skall seglas i skärgården.

Men jag vet att det finns många skarpa seglare där ute – så fyll på med era tips (och varningar).

Låt oss börja med tre generella tips från Odd:

  1. Torrsegla banan (navigatör/taktiker/segelansvarig mfl) och bestäm några möjliga scenarios för vägval, baserat på vindprognosen.
  2. Sätt era ramar för vad som är säker segling och se till att använda ramarna som beslutsstöd. Tänk på alla aspekter på säker.
  3. Se det som en kul happening och lek er tillbaka till toppen om ni kört fast

Startsträckan

afinshore-tips-01.jpg
MW: Ganska svårseglade vatten pga av ström och höga omgivningar. Vinden kan varierar mer i styrka än riktning beroende om och när sjöbrisen kommer.

OL: City-segling är speciell. Vinden skiljer sig ofta mycket mellan olika platser. När sjöbrisen väl kommer så blir den ofta stark. Höga berg gör också situationen intressant. Satsa på att hitta linjen där vinden slår ner om den kommer över bergen.

Trångt är nästa tema. Stay out of trouble! Det blir chanser till många omstarter och var inte för greedy i början. Ström. I lätt vind kommer det att vara strömmen som för oss ut. Kolla var den drar. Bas-trimma för acceleration.

PL: Kommer troligtvis bli extremt skvalpigt med mycket båttrafik. Svårseglat och väldigt stråkigt, puffigt och stora skift. Då det troligtvis är någon form av sydlig vind är tipset att passa sig för det höga landet på Nackasidan.

Förbi Lidingö

afinshore-tips-02.jpg
MW: Egentligen samma som startsträckan med höga omgivningar, men då det troligen är kallt i vattnet så kan det rinna vind i vissa sund. Högudden är känd Lidingö runt vinnare/förlorare och efter den bör man i de flesta förhållanden segla närmre Lidingö landet då Värmdö landet är så högt att det blir väldigt chanstagande.

OL: Mitt tips är att inte ha förutfattade meningar om hur detta sund ska angripas utan situationsanpassa er istället. Det är snarast regel att det blir väldigt spårigt med puffar som kan gynna en sida i taget. Bas-trimma för acceleration.

PL: Denna sträcka påminner rätt mycket om första delen men det blir lite bredare och troligen lite bättre med vind. Fortfarand ska man nog vara försiktig med det höga landet på styrbordsidan ända fram till Kummelnäs.

Till Oxdjupet

afinshore-tips-03.jpg
MW: Nu början man komma ut bland mindre öar vilket gör att det svårare att få till en strategi som gäller hela tiden. Är det lätta vindar bör man vara aktiv i sitt vägval (leta vind).

OL: En kryss här ger extra krydda eftersom öarna blir roliga hinder och utmaningar. Förbered scenarios med olika spår beroende på vindriktning och ert läge på fjärden. Färjor blir också en del av utmaningen men det blir värre i nästa bild…

PL: Från Kummelnäs till Torsbyfjärden kan det nog bli rätt bra segling. Det kan vara idé att gå innanför Hästholmen när man ska ut på Solöfjärden. På väg över Solöfjärden ska man åter passa sig för det höga Värmdölandet.

Oxdjupet

afinshore-tips-03b.jpg
MW: Ofta dåligt med vind på Värmdösidan men det finns stora öppna fält som kan leda in vind utifrån (sjöbrisen).

OL: Höga berg på sidorna samt i värsta fall många båtar ger ett mycket troligt scenario att det blir vindfattigt här. Dvs korvstoppning liknande Tjörn Runt. Tänk på att föra försegel som lätt kan gå från ena till andra sidan.

PL: När man står och kollar på när Roslagen Sea Race eller Gullviverallyt passerar Oxdjupet så verkar nästa alltid som de som går nära Rindösidan var gynnade. Här finns anledning att varna extra för Myttingesidan av sundet. Kul också med färjan som går var 20:e minut, kan vara bra att ha koll på!

Saxarfjärden

afinshore-tips-04b.jpg
MW: Banan går inte igenom Lindalsundet… Men annars borde det vara ganska mycket hålla sig i mitten men alltid hålla ett vakande öga österut.

OL: En lång-kort för sb är trolig här. Just detta område är stökigt när sjöbrisen försöker bygga, men det är inte min hemmabana så jag kan inte säga mer än att gradient och sjöbris många gånger har brottningsmatch här. Det är tidigt i racet och trist att chansa fel.

PL: Efter att rundat Muskholmen och börjat segla på Saxarfjärden så är min bestämda uppfattning att det oftast lönar sig att gå ganska nära på Bjurön och Norrgärdesholmarna. Sällan har man sett någon vinnare komma från vänsterkanten.

Gällnö – Sollenkroka

afinshore-tips-05.jpg
MW: Troligen är det ganska sent på dan de flesta kommer hit varför vid eventuell sjöbris är nästan sydlig.

OL: Dessa sund borde vi få vind av antingen gradient eller sjöbris. Det är sent på dagen och inte värsta krock-zonen för vinden. Planering av slag eller gippar blir A & O för att äga konkurrenterna i sunden. Detta avvägt mot risken att tappa vind vid både de höga lä- och lovarts-landen. Förbered er på att under vissa sträckor segla i störd vind och gör inte saken värre värre med att klaga, göra desperata alternativa vägval osv. Tugga i er ”skitvinden” ibland!

PL: Här blir det återigen högt land på styrbordsidan vilket man ska vara försiktig att gå för nära.

Kanan

afinshore-tips-06.jpg
MW: För den som kommer ihåg VOR inport så nådde nästan dimman in till Kanholmsfjärden men då fjärden är så stor så kan det bli bleke mitt på. Nämdöfjärden som ansluter söderifrån leder in den mesta vinden så vid sydlig vind skulle jag jobba höger upp till en layline för Gastholmsgrundet.

OL: Mitt-på-fjärden växer ingenting brukar man säga. Men bondepraktikan har inte alltid rätt där. Har ni en strategi att segla säkert kanske mitten ändå är alternativet. Men bevaka era konkurrenter och kolla runt vad som händer på och runt fjärden så att ni hinner situationsanpassa er.

Mot Sandhamn

afinshore-tips-07.jpg
MW: Nu är det snarare natt segling men fortfarande gäller att det är mer vind på en ös högra sida tittandes mot vinden.

OL: Se Gällnö-Sollenkroka men var inte för greedy. Ta med i beräkningarna vad det kostar att fastna på grund eller i vindhål.

PL: Om man hunnit hit innan tiden gått ut så blir det äntligen lite riktig segling. Inga konstigheter utan bara jobba med skift, ofta ganska jämn vind.

Och till sist så bjussar Virving på många bra tips:

Kappsegling bygger till mycket stor del på erfarenhet i synnerhet distanskör, det blir så mycket mer som påverkar resultatet. Erfarenhet fås genom idogt seglande allra bäst genom kappsegling. Ett gott minne är ju då viktigt annars försvinner alla goda och dåliga slag genom åren till ingen nytta. Ett starkt intresse, nyfikenhet och innovationsförmåga på att lösa beslut snabbt som uppkommer på alla seglingar är guld värt. Man får vara nöjd om nu 50 beslut måste tas och bara 40 stämmer så har man lyckats, men kom ihåg att även de mindre bra besluten läggs i minnesbanken för och nyttjas nån gång i framtiden. Tänk er en båt med fyra gubbar som seglat i 50 år. Det blir 200 års erfarenhet, det kan bli svårslaget.

Hur man planerar och lägger upp taktiken på ett distkör Stockholm-Sandhamn blir naturligtvis beroende på väder och vind samt konkurrenter, båtstorlek etc.

Här några tips:

1. Segla den kortaste och snabbaste vägen! Se möjligheterna till att gena,gå på fel sida om sjömärkena.Passera genom trånga sund för och tjäna några båtlängder bara det finns lite vind så är det ok. Många båtägare är med all rätt skitskraja att gå på grund, utnyttja det, gena över grundflak, men det gäller att ha bättre kunskap om djup och var grunden verkligen är!

2. Läs av andra båtar speciellt de som ligger före dig! Du kan erhålla mycket info om vindstyrka och riktning samt väderförändringar. Spinackersättning eller nedtagning kan bättre förberedas.

3. Vid kryss och rundning av udde gå aldrig för långt, ganska vana kappseglare förlorar ofta flera båtlängder.

4. Segla dig fri, tänk framåt vilka situationer kan förväntas, det är mycket schacktänk. Gå inte in i någon fälla! Lär dig reglerna vad som gäller vid kontakt med land eller grund!

5. Sommarvädret med vindstyrka och riktning ändras beroende på tidpunkt och läge efter en given mall. Sjöbrisen kan bli stark och ta överhand över en förhärskande vind.

6. Slå alltid mot ett åskmoln även om det blir en mindre omväg!

7 De stora fartygen som man kommer och möta och bli passerad av går alltid dubbelt så fort,försök inte att korsa deras rutt,och håll Dig på lovartssidan så slipper Du Finlandsbleket!

8 Det är faktiskt ibland lita medström ut genom skärgården, ta vara på det i synnerhet då vindarna är svaga.

9. Ha jämt en taktikplan när du seglar, men tveka inte att snabbt ändra den när förutsättningarna ändras.

10. Om tveksamhet råder om sättning av spinacker, sätt den i 8 fall av 10 lönar det sig!

11. Ha kul ombord, visa aldrig en konkurrent att du deppar för nåt som händer under seglingen. Skrik aldrig till nån ombord, var ett team det lönar sig.

12. Ge aldrig upp, seglingen slutar inte förrän du gått i mål.

13. Tacka seglingsledningen efter racet.

14. Gratta segraren och intervjua besättningen

Det finns mycket mer att tillägga, kappsegla i skärgården ger alltid mer möjligheter till vägval än havskappsegling, därför så mycket roligare!

Det skall bli spännande för oss västkustseglare att ta oss an den här sträckan för första gången. Vi ses på startlinjen.