Pantaenius Bohusracet 2012 | trash talk

Om en vecka går första båt i mål i Smögen. Dags att börja spekulera kring Bohusracet.

Startgrupp 1 med 44 båtar ser ut att vara den på pappret tuffaste klassen. Hans och Karl-Melker Oskarsson har ju vunnit allt annat i sin Accent, så varför inte Bohusracet? Staffan Cederlöf och Andreas Axelsson i Compis 28 Retro Balloon är tokiga men också stabilt i topp på SRS-racen. Expresserna är alltid med och hugger. Tommy Strandberg och Bosse Bergqvist vann ju klassen förra året. David Selvert och Lars Wolf i Maxi Racer var 2:a i klassen 2010 och är rutinerade shorthandedseglare. Ulf Danielsson och Magnus Andren i Albin Alpha vann klassen 2010. Massor av rutin.

Men mitt tips är ändå Hans Caspersson och Fredrik Eliasson i Omega 30 Lova med SRS 1,117 (!).

Startgrupp 2 med 25 båtar är lite enklare. Att Anne och Arild Heldal tar en tredje klasseger på raken är en lågoddsare? Mattias Mellström och Sebastian Christenson i Café 28 brukar vara med i topp liksom Sam Victorin och Jonas Fogde i Smaragd. Hans Helgesson och Robert Trolled i First 31.7 LR har ju vunnit totalt och är största båt i gruppen. Kan det vara en fördel?

Eller skall vi tro på slipade Urban Ristorp och Kenny Bergqvist i CB 33, höga odds men de kan överraska och bryta den norska dominansen.

Startgrupp 3 är ännu en supertuff klass som innehåller alla de heta X-332orna. Pär Fagberg och Jan-Erik Engholm vann lite oväntat förra året och Dan Turesson och Anders Öfverman är alltid med. Även skarpa norrmännen Eilert Kamfjord och Henning Hansen är heta liksom gamla Trindy-teamet med Urban och Erik Edvardsson. Tuffaste klassen att vinna och de kommer att sporra varandra runt banan. Andra att ha koll på är Gustav och Anders Rhedin i Carrera Helmsman som seglade bra förra året samt Lars-Bertil Gustafsson och Per Lindell i First Class 10. Och så klart Carl-Johan Pihlgren och Patrik Olsson i X-99 eXilia som övergett entypskamraterna i grupp 4.

Men favoriter är så klart Anders Dahlsjö och Jimmy Hellberg i Dominat 105 Turbo som nyss vann klassen i Watski Skagerrak Twostar.

Startgrupp 4 innehåller alla andra X-99, där många kan vara med och fightas. Förra årets gruppsegrare, Ewa och Andreas Samuelsson har väl fått ännu bättre fart på sin HP1030. Håkan och Sanna Hambeson i X-332 Sport gick bra förra året. Mikael Vesala och Björn Gadd i Cheetah 30 har ju bra sprutt och de kämpar just nu med att få på nya masten. Och First 35 Kwanza med Per Borgillen och Christian Haeger har tidvis mycket bra fart.

Tyvärr kommer inte Peter Dahlsten och Peter Pilups i X-382 Chamsiin till start, så i år tror jag att Magnus Lundgren och Jussi Santonen i Arcona 340 tar hem klassen.

Startgrupp 5 är de stora båtarna och här vimlar det av duktiga norrmän som kommer direkt från bra placeringar i W2S: Bjørn Forslund och Jørund Fjøsne i Kracer 40, Lars Petter Karlsen och Vidar Moe i Elan 410 Nicoline, Elling Rishoff och Ole Jørgen Rishoff i First 40 Godevenner samt Mikkel och Henrik Vislie i X-46 Easygoing.

Mitt tips är ändå Gunnar Ödman och Gustav Gabinus i Luffe 4004 Josephine. Spik förra året och extraträning i sommar.

Men ni andra har säkert andra båtar som ni vill hissa eller dissa.