En säsong med Raymarine e7

Jag vet inte vad det är, men man blir bara mer bekymrad över navigation med åren. Kanske är det åldern? Större djupgående? Eller en ny båt som går fort med en väldigt bräcklig köl?

raymarinee7blur-2.jpg
I vilket fall satte jag på en Raymarine e7 på rattpiedestalen. Sedan tidigare så har vi ju bra sjökort i Expedition som både finns på navbordet och speglat på en iPad i vattentätt case. I denna har det också funnits andra bra navigationsappar. Detta har funkat bra, men det har varit lite bökigt i busväder. Dessutom gillar jag att dubbelkolla när det är riktigt kritiskt…

Det har funkat mycket bra. Enheten är liten och lätthanterlig. Skärmen är ljusstark och lagom stor även om pekfunktionerna inte funkar när det regnar. Då får man köra med knapparna i stället.

Det som har varit den stora aha-upplevelsen är Navionics-korten som kommer i olika varianter. Jag började med silver som kändes otroligt grova och oanvändbara för tajt skärgårssegling. Skall man segla över havet är de ok, men det är alldeles för lite detaljer.

Anders B på Hansson 31 Piano är den som tittat mest på detta. Alla hans artiklar här och hans senaste lägesrapport: Uppgraderad Raymarine e7

Precis som Anders har jag bytt korten. Jag provade både Navionics Guld och Platinum och bägge gör jobbet på ett bra sätt. Och efter Anders artikel så uppgraderade jag också mjukvaran i e7 vilket var en höjdare.

raymarinee7blur-1.jpg
En kul gimmick (?) är att det finns appar för att replikera, och också kontrollera, e7 till en iPad. Idén är lysande, men apparna har fortfarande en del buggar. Ett annat bekymmer är att e7 skapar sitt eget WiFi-nät, vilket innebär att man måste skifta mellan olika trådlösa nät för att köra olika saker. Normalt har vi ett WiFi baserat på en Net1 router. På detta finns PC med Expedition/VNC och andra enheter som behöver internet, samt iPad när den är kopplad till Expedition. Att skifta mellan nät för att köra olika appar är lite stenålder, så jag hoppas Raymarine ser till att e7 kan vara med i ett befintligt nät.