Skip to content

7 Comments

 1. siim
  Nov 8, 2012 @ 21:38

  Is there link for any other parts of that tour? 6 7 8?

  Reply

 2. Clifford
  Nov 9, 2012 @ 18:37

  Goa gubbar och seriöst bryggsnack, kan inte bli mkt bättre.

  Reply

  • JIMMY
   Nov 10, 2012 @ 01:28

   Kan bara hålla med! :)

   Reply

  • Niclas
   Nov 12, 2012 @ 09:32

   +1 det mest intressanta på youtube på länge.

   Jimmy, kan du inte ge oss the low-down på såna där interceptors? Hur kan det fungera? Är det en vass kant? Varför blir det inte bara turbulens och dåligt?

   Reply

   • JIMMY
    Nov 20, 2012 @ 20:30

    Ja det är en helt vass kant som sticker ner några få cm. Vattnet som träffar kanten stannar och bildar en kil av stillastående vatten, en slags separationsbubbla som det strömmande vattnet glider över och därmed blir motståndsökningen väldigt liten men vinkeln på det strömmande vattnet skapar ett stort lyft i aktern så att båtens långskeppstrim ändras och båten planar friare med mindre vågbildningsmotstånd. Effekten blir precis densamma som vanliga trimplan fast med mindre våt yta. Genialiskt i sin enkelhet.

    En Interceptor fungerar ungefär på samma sätt som en “Gurney flap” på vingar, som ju många racebilar använder och dessa återfinns till och med på moderna standardbilar av lite sportigare sort som tex BMW M5 etc i form av en liten list på bakluckan. http://www.allamericanracers.com/gurney_flap.html

    Jag har även sett att det experimenteras med Gurney flaps på propellrar för fartyg, hur väl det fungerar där kan nog Pelle Lindell redogöra för.

    Det finns en historia om “Greven” då han i ett lättvindsrace vände på lattorna i storen och drog hårt i snörplinan varpå han gick och vann racet, snacka om Gurney flap!! ;)

    Reply

    • Bosse
     Nov 21, 2012 @ 10:09

     Det sugs väl ner luft bakom kanten också? Små hål i skrovet, Venturi är väl inblandad där. Luftbubblor bildas då som minskar avlösningen i bakre delen av skrovet.

     Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.