Elvstrøm åter… och annat skvaller
Kul att ha ännu en bra segelmakare i Göteborg. Och det gör ju inget att det är Eivind Bøymo-Malm som skall ratta det. Här är en av mina favoritbilder på honom. Det var under en träningssamling som Elvstrøm hade i Son och Eivind vet precis vad en taktiker skall fokusera på… det som händer längre fram på banan :-)
Förhoppningsvis betyder det också att han och Lena kommer att kappsegla mer på kusten, och kanske locka ner lite båtar till Marstrand Big Boat Race.
Mer skvaller om andra segelmakare längre ner.
Elvstrøm Sails åter i Sverige!
Elvstrøm Sails har nu den stora glädjen att presentera ett nytt bolag, Elvstrøm Sails Sverige AB och därmed är segelmärket nu tillbaka på den svenska marknaden. Eivind Bøymo-Malm (43) lämnar nu sitt arbete som VD och framgångsrik säljchef för Elvstrøm Sails Norge för att driva Elvstrøm Sails Sverige och öppnar den första arbetsdagen 2013 med kontor i Fiskebäck, Göteborg.
Eivind Bøymo-Malm har sedan våren 2007 varit anställd i Elvstrøm Sails Norge A/S som säljchef och under 2012 varit VD.
– Vi har under en viss tid funderat på olika lösningar och former för att komma tillbaka på den svenska marknaden, och nu när Eivind är positiv till att ta sig an denna utmaning så blev valet enkelt . Han är en mycket kompetent säljare med känsla för god service och unika egenskaper att sälja Elvstrøm Sails produkter, ge råd till nya och befintliga kunder uttalar sig Espen Kamperhaug, Salgsdirektör i Elvstrøm Sails A/S .
Valet för Eivind att välja at arbeta i Sverige var inte så svårt då han för drygt ett år sedan gifte sig med den inte helt okända svenska seglaren Lena Having (nu Bøymo-Having) som också kommer vara delägare i firman, fortsätter Espen.
Elvstrøm Sails AB kommer till en början vara lokaliserat på Västkusten, men på sikt kommer vi även att se mot Stockholms regionen och övriga Sverige.
-Jag är super motiverad, det ska bli en härlig utmaning att åter etablera Elvstrøm i Sverige. Vi erbjuder hög kompetens, äkta seglarglädje och den yppersta kundservicen. Vi tror den svenska seglaren värdesätter kompetens, engagemang, våra produkter samt våra aktiviteter berättar Eivind Bøymo-Malm.
– Vi är bland de få som uteslutande producerar i Europa, vi har en unik membran teknologi (EPEX) in-house på huvudloftet i Aabenraa, Danmark, men minst lika viktigt är vårt fokus på god och hög servicenivå. Därför tänker vi bl a arrangera träningssamlingar och andra aktiviteter som har varit stora succéer i andra länder, fortsätter den nya Sverige VD
– Eivind Bøymo-Malm låter hälsa sina norska kunder att han kommer har kvar ett ben i Norge och finns att nå per existerande norska kontakt uppgifter.
Kontaktinformasjon:
Eivind Bøymo-Malm, VD, Elvstrøm Sails Sverige AB
Tel (+47) 4542 9262 (svensk nummer kommer), email: eivind@elvstromsails.seEspen Kamperhaug, salgsdirektør, Elvstrøm Sails A/S
Tel (+45) 22 21 48 00, email: esk@elvstromsails.com
Samtidigt på ett annat litet segelmakeri, North Sails, så har Ken Read tagit över som ny VD:
KEN READ NAMED PRESIDENT OF NORTH SAILS GROUP
Veteran sailmaker and world champion sailor Ken Read to take over as president of North Sails Group in early January, 2013
North Sails announced today that Volvo Ocean Race skipper and veteran sailmaker Ken Read will return to North Sails in the role of president in early January, 2013. Read will take over for current president Gary Weisman, who has served at the helm of the world’s largest sailmaker for 16 years, and who plans to retire within the next 4 months.
“This is an important and exciting time in the world of sailing, sailmaking and in the history of North Sails,” said North Technology Group CEO Tom Whidden. ”We are absolutely thrilled to have Kenny back in the mix transitioning into the role of North’s president.”
Det verkar också ha varit så att danskarna har försökt köpa loss hela bolaget, men inte riktigt kommit i mål. Nedan ett citat från Baadmagasinet:
North køb lykkedes ikke,
Det har ikke været nogen hemmelighed at NTG, med den nu 75 årige hovedaktioner Terry Kohler, gennem længere tid har været til salg. North Sails A/S i Allerød, med administrerende direktør Jens Christensen og bestyrelsesformand Ib Ussing Andersen, havde sammen med en amerikansk investeringsbank afgivet et bud på NTG.
North Sails A/S er moderselskab for en gruppe af 6 produktions sejllofter og 10 service lofter rundt omkring i Europa + New Zealand og de danner sammen North Sails European Group med hovedsæde i Allerød. Gruppen lægger i dag mellem 60 % og 70 % af den samlede varekøb hos de amerikanske kollegaer, så det ville naturligvis give rigtig god mening at fusionere disse to grupper, udtaler bestyrelsesformand Ib Ussing Andersen til Bådmagasinet – og fortsætter. Det ene firma kan ikke undvære det andet og omvendt, så der ville selvfølgelig opnås rigtig gode synergier, og en del besparelser ved sådan en fusion, men det lykkedes ikke i denne omgang.
NTG er en forholdsvis omfattende forretning, bestående af en række selskaber, herunder North Sails Group, USA. Men et mastefirma – Southern Spars, et motobådsværft – Edgewater, samt et højteknologisk firma – ”TPT” (Thin Ply Technology, red), er ligeledes alle dels af NTGgruppen, som opererer udenfor North Sails’ kerneområde og som derfor skabte udfordringer i forhandlingerne. Det var vigtigt for Terry Kohler at finde den rette konstellation hele vejen rundt for alle parterne i NTG gruppen, og i den sammenhæng har det været vanskeligt at nå til enighed, så indtil videre er alle forhandlinger om salg og køb af NTG stoppet, slutter Ib Ussing Andersen. Det hidtige samarbejde om produktudvikling, design og produktion mellem NTG og North Sails European Group forsætter uforandret.
Dec 20, 2012 @ 07:56
Føler litt at det bildet forfølger oss! :)
Dec 20, 2012 @ 08:01
:-)
Dec 20, 2012 @ 09:42
Elvström har väl ett samarbete med Hyde och Hamel genom Segelstället.se, har någon inblick i hur detta hänger samman?
Dec 20, 2012 @ 09:55
Hei Kalle,
Nå som vi starter opp igjen i Sverige så vil samarbeidet med tidligere “Sailpoints” som blant annet Hamel opphøre. Pr. nå så har vi ingen konkrete planer om å inngå noen avtaler med noen nye forhandlere, men vi er alltid åpne for å diskutere dette om noen skulle være interessert. Og de kan da ta direkte kontakt med meg.
Eivind – Elvstrøm Sails Sverige
Dec 20, 2012 @ 10:05
Lycka till och God Jul, Eivind och Lena! välkommen till Sverige Eivind!!
Dec 20, 2012 @ 12:02
I vilket land produceras Elvström segel, någon som vet?
Dec 20, 2012 @ 12:45
Alla Elvstrøm Segel produceras i Aabenraa Danmark
Dec 20, 2012 @ 13:17
Någon från Elvstrøm som vågar svara?
Dec 20, 2012 @ 14:15
Nöjd med svaren Lasse?
Dec 21, 2012 @ 10:07
Du kan ju alltid ringa runt till olika segelmakare och fråga vem som INTE säljer segel från Kina!
Dec 21, 2012 @ 10:52
Intressant undersökning tycker jag!
Skönt att ha “rent mjöl i påsen” och kunna berätta att ALLA segel med Hamel Sails logga är tillverkade i Karlshamn.
Du som är sugen kan få vara med när vi gör ditt segel…..
Dec 21, 2012 @ 12:41
Och in kom slagskeppet “Hans Hamel”… hur ska branschen svara på den bredsidan; “rent mjöl i påsen”?
Sandlådenivå Hans!
OBS! jag tar ingens parti här men att anklaga kollegor (är själv ingen segelmakare längre) för ljug var väl för lågt?!
Sitter själv i en Volvo men frågar du Toyta eller Lexus ägare så är dom säkert nöjda med sina val…
Dec 21, 2012 @ 13:27
+1
Min nissan går utmärkt!
Dec 21, 2012 @ 13:37
handlar väl mest om uppfylla kundernas förväntningar. Många gånger förknippas just ett varumärke med “Made in…” Sen visar relativt många tillverkare att så inte är längre fallet fast många kunder väljer just volvo då de vill ha en svensk bil eller en bil med sjärnan som man till och med i reklamen pratade om “äntligen hemma” med stark koppling till Stuttgart/Tyskland.
Dec 21, 2012 @ 16:56
I vilket land sys Gransegel ?
Dec 21, 2012 @ 17:44
Mina Gransegel sys inte de limmas. Och de limmas och detaljarbetena görs i Malmö och det är inget land det är en stad. Frågan går inte att besvara. ;-)
Laminaten görs i sydeuropa och i dagsläget är det ju en ganska automatiserad process så det spelar nog ingen roll var i världen de görs utan hur de specificeras. Det gör Stockholmaren(Claes) och skåningen(Åke).
Dec 21, 2012 @ 18:07
Så inte i Kina då ?
Tackar för klargörande : )
Dec 21, 2012 @ 18:19
Du kan nog få laminat från Kina också om du vill.
DimensionPolyant sålde ju sina D4 tillverkningsutrustning till Kina.
När de tillverkade laminat i dem i Tyskland så funkade det utmärkt. Mina D4 Premiumsegel från Gransegel har varit helt otroliga. Vill man ha såna så kan man nog få samma från en kinesisk tillverkare idag. Trådlayout och form är nog viktigast och att det är specificerat av rätt snubbar som förstår vad du är ute efter. Personligen så uppskattar jag robustheten i hantverket från Malmöloftet.
Dec 21, 2012 @ 20:55
One off a kind Wasa 270,Vega och Banner 28 ?
Dec 22, 2012 @ 11:41
srsseglaren; Rätt svar även om det hamnade på annat ställe än frågan. Jag frågade alltså vilken regatta jag, Gran-Claes och Blur-Peter var med på 1985 och i vilka båtar.
Tyvärr så tappade Wasa 270:an (Gran-Claes) riggen så vi fick inte se vad de gick för totalt. Själv fick jag en brutal snabblektion i danska (stage up, ló, lé osv) som dock gick över förväntan. Vegan tillhör kanske inte de hottaste båtarna men de kämpade tappert med rullbom (om jag minns rätt) och därmed inte bästa form på seglen i den bitvis ganska hårda vinden ;-)
Dec 22, 2012 @ 12:03
http://www.blur.se/2008/12/17/one-of-a-kind-1985/
Det var inte så illa att det var rullrev, men förutsättningarna var nog de sämsta jag har haft i någon regatta hittills :-) Tre tonåringar och båtägaren var nog lite oförberedda på alla olympier och danska proffs. Och att många team rullade ut helt nya segelställ på morgonen…
Lärdom: “don’t bring a knife to a gunfight”.
Dec 22, 2012 @ 12:21
Då hade vi det bättre förspänt med sprillans Diamondsegel. Enda seglet från båtägaren vi använde var slörspinnaren. När det gäller storleken på seglen så seglade vi med mått som stämde på det DH-tal/mätbrev som vi seglade på.
Dec 22, 2012 @ 13:24
Sorry det kom lite fel : /
Mycket bra med “one of a kind” testen har lästs otaliga gånger kan liksom inte få nog : )
Kan en båtartikel bli bättre ?
Passar därför på att förnya Gransegel Claes tidigare önskan om fler trådar av dessa i framtiden.
På sidan 4 syntes en Banner 28 med besättning långt fram i lä, kul att se vad segel och en FD Champ gör för skillnad : )
Vem var det som bar hatt på Vegan, skepparn eller rorsman ?
Dec 21, 2012 @ 18:22
Gransegel har två loft; Stockholm och Malmö. Det senare är jag inte riktigt säker på om den ligger i Sverige eller Danmark men någon historie och geografikunnig kanske kan klargöra. Jag behövde i alla fall inte pass när jag besökte min firmas huvudkontor där på 80-talet ;-)
Dec 21, 2012 @ 18:26
Vad kallar du Norgeloftet då? Knippelstua?
Dec 21, 2012 @ 18:29
Hytte på fjellet ?
Ta det med en smil :-)
Dec 21, 2012 @ 18:34
Det viktigaste är att det inte är tomtar på loftet. ;-)
Dec 21, 2012 @ 18:47
Skulle beställa en genua för två år sedan och den sydde Gran i Malmö upp på ett förträffligt sätt! Så inget ont om Claes och gänget även om Stockholm förmodligen får nästa order pga läget bara 10 mil bort…
Här finns några bilder: http://segelochpaddel.blogspot.se/2011/09/arko-runt-banan-i-gar.html
Dec 21, 2012 @ 18:51
Börjar det inte bli dags att göra en uppdatering av 777:an ?
cheetah´s tidigare köl kanske finns kvar tillsammans med en J80 rigg så ?
Dec 21, 2012 @ 18:55
Jag överlåter åt “Tess-Lasse” att sköta Maxi-pimpandet i Oxelösund…
En liten rolig kuriosa angående Gran-Claes, Blur-Peter och mig är att vi var med på samma regatta 1985. Vilken och i vilka båtar?
Dec 21, 2012 @ 19:42
Såg en 77:a som fått express-rigg, ligger i Karlslundsmarina heter möjligen “Extreme” ?
men 777:an har väll redan den pimpning samt en lättad köl ?
(Kan hända att förrådet har både en 77:a och en express spinne ?)
TS 23 var riktigt sweet 58 kvm gennacker på 830 kg, blir som en smörklick i stekpannan : )
Dec 21, 2012 @ 20:07
Jag har P=9,10 m och E=3,00 m jämfört med Maxi 77 som har P=7,50 m och E=2,50 m. Min köl är 1 dm djupare, 150 kg lättare och har “Fenixbulb” istället för gamla cigarren.
Dec 20, 2012 @ 12:28
Alla Elvström segel tillverkas i Aabenraa, Danmark.
Lena – Elvström Sails Sverige
Dec 21, 2012 @ 10:27
*frågan skall givetvis vara här.
Har man lagt ner produktionen av standardssegel i Tunisien och budgetsegel i Polen?
Dec 21, 2012 @ 11:49
Hei Tim,
Produksjonen i Tunisia ble lagt ned for 4-5 år siden.
Vi har nå et brand til, Breeze, som er en del av Elvstrøm Sails gruppen og dette settes sammen i Polen. Men det er Elvstrøm som står for innkjøp av duk, design og kutting av duken.
Ellers, som tidligere nevnt er alle Elvstrøm seil laget i Aabenraa i Danmark.
Eivind – Elvstrøm Sails Sverige
Dec 20, 2012 @ 13:33
Här är det lite information och blider från produktionen i Danmark
http://www.elvstromsails.com/index.php?option=com_content&view=article&id=32&Itemid=35
Johan – Elvstrøm Sails Norge
Dec 20, 2012 @ 13:54
Lycka till! Det är tuffa tider, många har försökt förr (då varven producerade båtar), hoppas ni har en bättre affärsplan!
Dec 20, 2012 @ 14:30
På 2000 talet var namnet Elvtröm-Sobstad, sedan 2008 enbart Elvström Sails.
http://www.ibinews.com/ibinews/newsdesk/20080701153455ibinews.html
Slutade man samtidigt då med segel tillverkade av CSF?
Dec 20, 2012 @ 16:04
Ja det var under den perioden Elvstrøm Sails slutade producera segel i Kina och flyttade allt till Danmark och då lanserades EPEX- membransegel.
http://www.elvstromsails.com/index.php?option=com_content&view=article&id=155&Itemid=105
Dec 20, 2012 @ 21:30
Hei Pelle P,
Takk skal du ha og jeg gleder meg til året som kommer! Og håper vi sees Göteborgs messen!
Og takk skal du ha PG!
Eivind – Elvstrøm Sails Sverige
Dec 21, 2012 @ 10:26
Har man lagt ner produktionen av standardssegel i Tunisien och budgetsegel i Polen?
Dec 21, 2012 @ 14:27
North sails syr upp Expressegel och även 606 tror jag i Sri Lanka.
R&D sker från Sverige men ihopsättningen sker i Sri Lanka.
Bra jobb som inte gjort mig besviken, att sy segel i låglöneländer är inget negativt, snarare positivt då kostnaden hålls nere.
Dec 21, 2012 @ 14:34
+1
Dec 21, 2012 @ 19:10
+1
Dec 22, 2012 @ 18:35
en annan Peter… jag tycker i alla fall att det finns ökad risk för sämre kavitet samt att på lite längre sikt så försvinner kompetens från Sverige. Kanske en kortsiktig vinst för konsumenter men på lite längre sikt är det troligtvis dyrköpt.
Dec 22, 2012 @ 17:20
Johan O,
Vad är det för positivt med att arbetskraften o industriproduktion läggs i utlandet?
I längden skapar detta väl inga fördelar?
Kortsiktigt att prisnivån blir lägre men långsiktigt? Vi tappar kompetens på långsikt! Tappad komeptens innebär mindre konkurensförmåga.
Hoppas fortfarande att arbetsgivaravgifterna kommer sänkas mm så det kan bli möjligt med industriproduktion o arbetstillfällen hemma i Svedala.
//A
Dec 22, 2012 @ 23:57
Så länge du och jag är beredda att betala dubbelt så mycket så är det väl OK!
Dec 23, 2012 @ 00:00
När du var golfproffs Andreas, gjordes klubborna i Uddevalla då?
Dec 23, 2012 @ 01:28
vad var det nu?
Dec 22, 2012 @ 17:58
Å hur länge tror du R&D finns kvar i Sverige?
Dec 22, 2012 @ 22:01
Design kommer ligga i Sverige så långe vi har bra designers. Det är inte lika känsligt med löner för en designer om man är tillräckligt bra. Många använder utländska designers men det är nog mest för att man genom dem har bättre klara designer på olika båtar.
Det är väl konsumenterna ihop med företagsklimatet som styr var man blir tvungen att ha sina fabriker i övrigt. Det är tråkigt men inte alltid en försämring att sy sina segel utomlands. Men om man får välja som kund vill man nog gärna ha all kompetens i Sverige så att man lättare via personliga möten kan vara med och diskutera fram bra lösningar på kortare tid. Det gäller bara att man är beredd att betala för det.
Dec 22, 2012 @ 23:46
“Vi”?? Ska Mr Krull Andersson ge sig in i “vabinderibranschen”??:)
Dec 23, 2012 @ 13:07
Hej Peter
Jo när jag var proffs gav jag mig iväg till ett träningscenter där tillverkning,anpassning,utprovning o träningsanläggning var samlat.
Många av oss gjorde detta.
Sedan finns det ju inte så många “lokala golfklubbstillverkare” i Svedala.
Mitt inlägg var hurvida det är posiitivt att mer o mer R&D oxå läggs tex i Kina o Indien istället för att läggas i Sverige.
Och min förhoppning att vi får en förändrad/ökad konkurensmöjlighet snart i Sverige!
Dec 23, 2012 @ 13:32
intressant är att det förekommer fler och fler exempel som faktiskt visar att det inte behöver vara billigare när man lägger ut tillverkning till china eller andra billigländer.
Dec 23, 2012 @ 14:37
Det kanske blir mer pengar i fickan på den stora segelmakerikoncernen istället?
http://www.cleanclothes.org/news/4-companies/1030-solidarity-actions-for-the-north-sails-workers-in-sri-lanka
Dec 23, 2012 @ 15:50
En reflektion, undrar vem som gör den bra affären när så mycket produktion förflyttas att länders totala sysselsättningsgrad sjunker ?
Tidigare fans en lag om “otillbörig marknadsföring” förhindrade försäljnings erbjudande som inte hade koppling till den sålda produkten ?
http://www.kia.se/Content_AttKopa/Decemberkampanj/
Kanske är vi bara sena att inse värdet att öka den Svenska merförsäljningen ?
Förmodligen finns andra hemsidor för snarlika disk. ?