Seglarbar på mässan

På allmän begäran kommer seglarbaren tillbaka på båtmässan. Nedan årets program.

Jag återkommer i veckan med “Blurs guide till båtmässan” då det ju händer massa annat spännande också. Bland annat kring Bohusracet.

Veckoprogram North Sailsscenen Båtmässan 2013

I år tar vi ett gemensamt grepp på mässan för att tillsammans välkomna en bredare publik till ett antal intressanta föredrag och andra happenings i vår gemensamma monter C02:42.

Föredragen är självklart öppna för alla. I och med att de hålls i vår monter inne på mässan måste du lösa entrébiljett för att kunna lyssna på dem. Givetvis går det bra att bara slinka in på ett föredrag men för att förenkla vår planering vill vi gärna att du anmäler dig till de föredrag som du vill gå på genom att följa länken vid varje föredrag.

Vi kommer förutom föredragen ha en hel del andra aktiviteter under veckan. Daglig workshop där vi visar tekniken att splitsa moderna high-tech linor. Ett antal lägsta bud auktioner där ni kan lägga bud på ett antal paket med produkter, lägsta unika budet vinner och får köpa dem till det priset, vad det än är.

Med vänlig hälsning

North Sails Sweden AB, Henrik Ottosson
Happy Yachting AB, Martin Nilsson

seglarbaarlogos

Lördag 2 februari – Långsegling

12:00 Göteborg – Island på 5 dygn (anmälan)
Sommaren 2012 seglade 14 personer ombord på Farr 65:an Celeste of Solent (www.farr65R.com) 2150 M. Seglatsen gick från Långedrag direkt till östra Island. Seglatsen gick sedan vidare till Färöarna, Shetland, Fair Isle, Orkney, Skagen och tillbaka till Långedrag. En segling fylld med fantastiska många naturupplevelser och härlig segling. Föredragshållare: Bengt Tarre, Jens Bengtström

15:00 Tall Ships Race 2013 (anmälan)
Tall Ships Race är ett årligt internationellt ungdomsevenemang med syftet att utbilda ungdomar i sjömanskap och navigation. Johan och Nicholas berättar om Swan 48 Gigi som deltog 2012. En seglats där de både fick användning av spinnaker och Trysail. Föredragshållare: Johan Formgren, Nicholas Rolander.

Söndag 3 februari – Respitregler

12:00 SRS (anmälan)
SRS lanserades 2011 som ersätter till LYS och är det populäraste respitsystem för breddkappsegling i Sverige. Pelle Lindell en av hjärnorna bakom det nya SRS systemet går igenom hur det fungerar och förändringar inför 2013. Föredragshållare: Pelle Lindell, Svenska Seglarförbundet.

15:00 ORC international (anmälan)
ORCi är den respitregel som Havskappseglingsförbundet jobbar aktivt med. Den är sanktionerad av ISAF och i år går EM i Sandhamn. Vad krävs för att få båten att mäta in? Vad är nytt för i år och vad är framtidsplanerna? Föredragshållare: Henrik Ottosson, North Sails och Martin Nilsson, Havskappseglingsförbundet.

Måndag 4 februari – Volvo Ocean race

18:00 Volvo Ocean Race (anmälan)
Martin Krite har hunnit med två VOR, en fjärde plats med Ericsson 3 och nu senast en totalseger med franska Groupama. Martin delar med sig erfarenheter från sina två resor runt jorden. Föredragshållare: Martin Krite, vinnare av VOR ombord på Groupama.

Tisdag 5 februari – Bohusracet

18:00 Bohusracet Debreif (anmälan)
Vi tittar närmare på 2012 års race vi går igenom möjliga vägval och vad som visade sig vara bäst och varför. Föredragshållare: Henrik Ottosson, North Sails.

19:00 Personlig säkerhet ombord (anmälan)
Det finns mycket utrustning som kan bidra till ökad säkerhet, om man vet hur den används och håller den uppdaterad. Vi demonstrerar några av de prylar som ökar säkerheten och tipsar om att använda dem på rätt sätt. Föredragshållare: Rikard Samuelsson, Liros och Martin Nilsson, Happy Yachting.

Onsdag 6 februari – J/111 Getting up to speed

18:00 Getting up to speed (anmälan)
Att få fart på en ny båt är alltid svårt, och tar längre tid än vad man tror att hitta farten. Men med metodiskt arbete så kan man snabbare hitta dit, och ha roligt längs vägen. Peter Gustafsson berättar om arbetet med, och erfarenheterna från, J/109 och J/111. Föredragshållare: Peter Gustafsson, J/111 Blur.

Torsdag 7 februari – Flerskrov ”Entry level”

18:00 Flerskov ”Entry level” (anmälan)
Flerskrovsegling har blivit populärt och lockar både unga jolleseglare och kölbåtseglare. Vad krävs för båt & av besättning? Hur kan man prova på? Föredragshållare: Danny, Search Magazine.

Fredag 8 februari – Löpande rigg

17:00 Modern löpande rigg (anmälan)
Johnny Källman från Liros Scandinavia förklarar skillnader mellan olika fibrer som används i moderna linor. Hur nyttjar du de olika och unika egenskaperna hos high-tech material och använder dem till rätt ändamål ombord. Att få tamparna att fungera tillsammans med däcksutrustningen som avlastare och vinschar är inte heller helt självklart, vi tittar närmare på hur de bästa lösningarna ser ut och de små förändringarna som gör hela skillnaden! Föredragshållare: Johnny Källman, Liros Scandinavia.

Lördag 9 februari – Flerskrov

12:00 SeaCart 26 (anmälan)
Som ett komplement till SeaCart 30 lanserades SeaCart 26 OD 2012. Calle berättar om första säsongen med nya båten och vad man planerar för The Multi Cup 2013. Föredragshållare: Calle Hennix, SeaCart Performance Trimarans

15:00 M32 Cup & Marström 32 (anmälan)
En helt ny Skandinavisk proffstour i Marström 32 med bland andra Fredrik Lööf och Mattias Rahm. Vi får höra de senaste nyheterna och skvaller om platser och team. Vi berättar om vinterns segling på Garda och lite om segeldesign för flerskrov. Föredragshållare: Peter Gustafsson, projektledare för M32 Cup, och Martin Strandberg, North Sails.

16:00 Personlig säkerhet ombord (anmälan)
Vi ser att trenden inom svensk segling går mot shorthand, bristen på gastar som kan vara med och den personliga utmaningen lockar många. Vid single- eller doublehanded segling blir dock säkerhetstänket mycket viktigt. Och detta är inte bara för kappsegling, vid semestersegling på två är det minst lika viktigt att tänka på den personliga säkerheten. Vi går igenom vad som kan vara bra att tänka på och demonstrerar säkerhetsprodukter som gör er segling både säkrare och enklare. Föredragshållare: Rikard Samuelsson, Liros och Martin Nilsson, Happy Yachting.

Söndag 10 februari – Seglingsprojekt

12:00 Farr 30 / X-35 (anmälan)
Martin och Johan seglar och driver två projekt framgångsrikt tillsammans och har ett silver från sommarens Farr30 VM i Båstad. Kom och lyssna vilka hur de bygger upp sin satsning mot X-35 VM i Malmö 2013. Föredragshållare: Martin Strandberg, Farr 30 Farrbar2 och Johan Lindell X-35 Firefly.