Blurs guide till Båtmässan 2013

Snart är det vår! Eller i alla fall båtmässa i Göteborg och det är ju nästan samma sak.

Viktigast är att anmäla sig till Pantaenius Bohusracet som står i monter C06:08. Specialdeal på anmälan i montern. Det skall jag, Lars Idmyr och ett antal andra göra, och så är det tävling med tjejerna med Stina Jansson i spetsen som verkligen mobiliserar i år. Jag tror vi kan få ihop 50 anmälningar på mässan!!!

Jag skall också presentera det senaste från M32 Cup där orter och datum blir officiellt. Och kanske några nya namn…

Som vanligt är det helt omöjligt att få koll på vad som ställs ut. Ryktet säger 12 segelbåtar? Några man bör kolla in är väl J/70, Salona 38 och Xp 33. Några andra tips?

Årets snackis är skepparkransen. Tips till mässan: gör en lista på vilka båtar som ställs ut i stället för att göra en sida om skepparkransar. Bara en idé :-)

Lördag 2 februari

12:00-16:00 Tjörn Runt 50 år (stora scenen, mer info)

Startskottet för Tjörn Runts 50-årskalas startar på Båtmässan. Kom och fira det med oss! Det bjuds på ett spännande scenprogram, aktiviteter, tävlingar och senaste nytt om Stenungsunds Segelsällskap, Tjörn Runt och Lilla Tjörn Runt.

16:00-18:00 Tjörn Runt informationsträff till seglarna (H1, mer info)

12:00 Göteborg – Island på 5 dygn (North Sails-scenen anmälan)
Sommaren 2012 seglade 14 personer ombord på Farr 65:an Celeste of Solent (www.farr65R.com) 2150 M. Seglatsen gick från Långedrag direkt till östra Island. Seglatsen gick sedan vidare till Färöarna, Shetland, Fair Isle, Orkney, Skagen och tillbaka till Långedrag. En segling fylld med fantastiska många naturupplevelser och härlig segling. Föredragshållare: Bengt Tarre, Jens Bengtström

15:00 North Sails-scenen: Tall Ships Race 2013 (North Sails-scenen anmälan)
Tall Ships Race är ett årligt internationellt ungdomsevenemang med syftet att utbilda ungdomar i sjömanskap och navigation. Johan och Nicholas berättar om Swan 48 Gigi som deltog 2012. En seglats där de både fick användning av spinnaker och Trysail. Föredragshållare: Johan Formgren, Nicholas Rolander.

Söndag 3 februari

12:00 SRS (North Sails-scenen anmälan)
SRS lanserades 2011 som ersätter till LYS och är det populäraste respitsystem för breddkappsegling i Sverige. Pelle Lindell en av hjärnorna bakom det nya SRS systemet går igenom hur det fungerar och förändringar inför 2013. Föredragshållare: Pelle Lindell, Svenska Seglarförbundet.

13.00 NESL Cup (North Sails-scenen anmälan)
Hur gör vi kappsegling mer tillgänglig och attraktivare för en bredare målgrupp? North European Sailing League, NESL, erbjuder ett nytt kappsegling koncept där man inte behöver äga sin båt för att få en komplett kappseglingssäsong. Bekymmersfri kappsegling i kombination med härliga seglingsarenor, både nationellt och internationellt. Vi berättar om konceptet och historien bakom detta, från klassuppbyggnad till Volvo City Sailing och Mästarnas Mästare. Föredragshållare: Markus Danielsson, NESL och Tomas Skålén CB 66 mästare.

15:00 ORC international (anmälan)
ORCi är den respitregel som Havskappseglingsförbundet jobbar aktivt med. Den är sanktionerad av ISAF och i år går EM i Sandhamn. Vad krävs för att få båten att mäta in? Vad är nytt för i år och vad är framtidsplanerna? Föredragshållare: Henrik Ottosson, North Sails och Martin Nilsson, Havskappseglingsförbundet.

Måndag 4 februari

18:00 Volvo Ocean Race (North Sails-scenen anmälan)
Martin Krite har hunnit med två VOR, en fjärde plats med Ericsson 3 och nu senast en totalseger med franska Groupama. Martin delar med sig erfarenheter från sina två resor runt jorden. Föredragshållare: Martin Krite, vinnare av VOR ombord på Groupama.

Tisdag 5 februari

18:00 Bohusracet Debreif (North Sails-scenen anmälan)
Vi tittar närmare på 2012 års race vi går igenom möjliga vägval och vad som visade sig vara bäst och varför. Föredragshållare: Henrik Ottosson, North Sails.

19:00 Personlig säkerhet ombord (North Sails-scenen anmälan)
Det finns mycket utrustning som kan bidra till ökad säkerhet, om man vet hur den används och håller den uppdaterad. Vi demonstrerar några av de prylar som ökar säkerheten och tipsar om att använda dem på rätt sätt. Föredragshållare: Rikard Samuelsson, Liros och Martin Nilsson, Happy Yachting.

Onsdag 6 februari

18.00-20.00 Volvo Ocean race med team SCA (stora scenen, mer info)

18:00 Getting up to speed (North Sails-scenen anmälan)
Att få fart på en ny båt är alltid svårt, och tar längre tid än vad man tror att hitta farten. Men med metodiskt arbete så kan man snabbare hitta dit, och ha roligt längs vägen. Peter Gustafsson berättar om arbetet med, och erfarenheterna från, J/109 och J/111. Föredragshållare: Peter Gustafsson, J/111 Blur.

Torsdag 7 februari

15:00-19:00 SSF, Fredrik Lööf och utmärkelser (stora scenen,
mer info)
15.00-16.15 Presskonferens: Fredrik Lööf avslöjar sin nya OS-satsning.
16.15-18.00 Scenintervjuer med OS-medaljörerna
18.00-19.00 2012-års utmärkelseutdelning.

18:00 Flerskov ”Entry level” (anmälan)
Flerskrovsegling har blivit populärt och lockar både unga jolleseglare och kölbåtseglare. Vad krävs för båt & av besättning? Hur kan man prova på? Föredragshållare: Danny, Search Magazine.

Fredag 8 februari

17:00 Modern löpande rigg (North Sails-scenen anmälan)
Johnny Källman från Liros Scandinavia förklarar skillnader mellan olika fibrer som används i moderna linor. Hur nyttjar du de olika och unika egenskaperna hos high-tech material och använder dem till rätt ändamål ombord. Att få tamparna att fungera tillsammans med däcksutrustningen som avlastare och vinschar är inte heller helt självklart, vi tittar närmare på hur de bästa lösningarna ser ut och de små förändringarna som gör hela skillnaden! Föredragshållare: Johnny Källman, Liros Scandinavia.

Lördag 9 februari

12:30-15.00 Pantaenius Bohusracet (stora scenen, mer info)

Pantaenius Bohusracet kan liknas vid Vasaloppet till havs och älskas av alla som gillar utmaningar men också av dem vill uppleva seglingens tjusning tillsammans med andra. Short handed seglingen, som arrangeras av SS Viken Ägir och startar 28 juni i Uddevalla, samlar allt från proffs till amatörer. Få senaste nytt och träffa andra tävlande. Lyssna till dem som lyckats bäst kring hur man förbereder sig och genomför seglingen, bl.a. berättar Peter “Blur” Gustavsson om taktik, vägval och hantering av olika situationer och Henrik Ottosson från North Sails ger tips om segelval och trim.

Första delen av programmet fokuserar vi på dig som funderar på att genomföra seglingen för första gången eller vill göra det lite bättre än sist. Efter det borrar vi ner oss i tävlandets detaljer och ha en panelfrågestund där du som vill vara med och slåss med de bästa får tips om framgångsreceptet. Du får också möjlighet att tycka till om seglingen och komma med förslag om förbättringar.

12:00 SeaCart 26 (North Sails-scenen anmälan)
Som ett komplement till SeaCart 30 lanserades SeaCart 26 OD 2012. Calle berättar om första säsongen med nya båten och vad man planerar för The Multi Cup 2013. Föredragshållare: Calle Hennix, SeaCart Performance Trimarans

15:00 M32 Cup & Marström 32 (North Sails-scenen anmälan)
En helt ny Skandinavisk proffstour i Marström 32 med bland andra Fredrik Lööf och Mattias Rahm. Vi får höra de senaste nyheterna och skvaller om platser och team. Vi berättar om vinterns segling på Garda och lite om segeldesign för flerskrov. Föredragshållare: Peter Gustafsson, projektledare för M32 Cup, och Martin Strandberg, North Sails.

16:00 Personlig säkerhet ombord (North Sails-scenen anmälan)
Vi ser att trenden inom svensk segling går mot shorthand, bristen på gastar som kan vara med och den personliga utmaningen lockar många. Vid single- eller doublehanded segling blir dock säkerhetstänket mycket viktigt. Och detta är inte bara för kappsegling, vid semestersegling på två är det minst lika viktigt att tänka på den personliga säkerheten. Vi går igenom vad som kan vara bra att tänka på och demonstrerar säkerhetsprodukter som gör er segling både säkrare och enklare. Föredragshållare: Rikard Samuelsson, Liros och Martin Nilsson, Happy Yachting.

Söndag 10 februari

12:00 Farr 30 / X-35 (North Sails-scenen anmälan)
Martin och Johan seglar och driver två projekt framgångsrikt tillsammans och har ett silver från sommarens Farr30 VM i Båstad. Kom och lyssna vilka hur de bygger upp sin satsning mot X-35 VM i Malmö 2013. Föredragshållare: Martin Strandberg, Farr 30 Farrbar2 och Johan Lindell X-35 Firefly.

Salona 38 Båtmässan