SAP Extreme Sailing Team | photo shoot

sapextremephotoshoot-1
Jag hade det stora nöjet att sitta ner med Jes Gram-Hansen och Rasmus Køstner från SAP Extreme Sailing Team över en sushi här om dagen. De var i Göteborg för fotografering och det fanns ju flera anledningar att träffa dem. Dels är det ju kul att ha ett Skandinaviskt team i Extreme Sailing Series, något som har fått alldeles för lite uppmärksamhet, men det är också nyttigt för mig att få input inför M32 Cup.

Både Jes och Rasmus har ju seglat det mesta. De kommer inte från traditionell olympisk segling utan matchracingen blev ingången i segling på hög nivå. Sedan dess har det blivit America’s Cup, RC44. Farr 40, Swan 45, maxis, VOR inport race och mycket annat. Men de senaste åren har man jobbat hårt för att få till ett riktigt proffsteam inom segling, och då var det Extreme Sailing Series som låg närmast till hands. Man tittade på TP52, RC44 och mycket annat, men i slutet handlade det om att få till en vettig kommersiell plattform.

Man köpte själva en Extreme 40 för att övertyga sponsorer och andra om att det här var en bra ide. Enligt Rasmus hade man under ett år ombord 500 personer för att försöka övertyga dem. Hårt slit lönar sig, och när man annonserade mjukvarujätten SAP som sponsor, så har man troligtvis ett av de bäst uppbackade teamen i serien.

När det gäller budgetar så varierar det ganska mycket. En båt kostar €300k, så med avgifter och logistik så ligger en minimibudget kanske på €600k. För att få ihop en vettig satsning bör man nog börja med €1M. Mycket pengar, men man fyller cupen med team och får ihop ekonomin. Nyckeln är kontinuitet och långsiktighet, något som både teamen och deras sponsorer uppskattar. Detta i motsats till AC där man inte har en aning om hur det ser ut i oktober… Man har också gjord det enkelt att vara med, då man hanterar mycket av det som annars skulle ligga på teamen.

SAP sponsrar ju inte bara teamet, utan har också en deal med själva serien för att med SAP Analytics analysera och presentera all data kring själva seglatserna.

It is a great pleasure for SAP to extend our involvement in sailing as the principal partner of the SAP Extreme Sailing Team.

SAP has a proud history in sailing and our partnerships with Audi Sailing Team Germany, Kieler Woche, the SAP 5O5 World Championship and the SAP Extreme Team, provide us with the prefect platform to showcase our commitment to innovation.

Extreme Sailing is one of the most innovative and exciting new forms of the sport, bringing the on water action to the fans like never before. As a passionate sailing fan, I’m excited to continue our development of the sport through this partnership.

Sailing and business share similar needs for strategy based information and effective teamwork. The fast pace of the Extreme Series means that there is little room for error and seeking a competitive edge is more important than ever before.

In a world where instant access to data and instant decision making is paramount, SAP is helping businesses to run like never before. We hope to do the same for the SAP Extreme Sailing Team.

Sedan pratar vi segling. Första säsongen varvade man ju topplaceringar med resultat som inte var lika bra. Man tycker väl att det tog en säsong att komma in i båten och hur man seglar en så snabb katamaran. “Att gå från att båten seglar oss till att vi seglar båten”. Förutom ren fart så är det svårt att förhålla sig till acceleration och deacceleration när maman är ny. Beslut måste fattas väldigt fort, och små misstag och felbedömningar gör stor skillnad.

Inför 2013 är ambitionerna högre. Nu skall man kunna segla stabilt, och siktar på att vara topp 3 och kanske vinna serien. Men även andra team, som Alinghi, har lärt sig båten och lyfter sig ett snäpp inför säsongen.

sapextremephotoshoot-1
Så klart kommer vi in på vad man bör göra för att få fler Skandinaver att vara med. Och hur vi uppmuntrar ungdomar att ta steget till både flerskrov och professionell segling. Det är ju extra aktuellt eftersom Danish Youth Vikings seglar i San Francisco just nu.

Det finns en ok kultur kring både flerskrov och speedsailing. Danskarna har ju varit mycket duktiga i skiff-klasserna, men det finns ingen enkel väg vidare. Det låter som att ungdomarna driver stora delar av sin satsning själva, med begränsat stöd. Och steget upp i AC45 lär bli ganska stort.

Extreme Sailing Series startar ju i Oman i början av mars. Jag önskar killarna lycka till. Det skall bli spännande att se hur de lyckas under 2013.