Skip to content

31 Comments

 1. Sam V
  Sep 10, 2013 @ 00:24

  Spot on! Vi som är inne på blur är alla intresserade av segling. America’s Cups betydelse för sporten har kanske aldrig varit tydligare. Fler än någonsin har åsikter om båtar, segel, regler, antal skrov, fusk och pengar. Men det som sker just nu är en möjlighet för oss redan frälsta att gå upp i brygga, vilket sällan sker om man inte själv är därute, och för ickefrälsta att faktiskt bli intresserade av segling. Det är är det vinnaren av Cupen måste ta med sig.

  Reply

 2. Z
  Sep 10, 2013 @ 06:22

  Gå upp i brygga? Lite märklig metafor.

  Men mycket kul tv!

  Reply

 3. Kristoffer
  Sep 10, 2013 @ 08:09

  Om vi backar historien till 30 talet så seglades AC med J class båtar. Det är en utmaning att segla dessa giganter idag och det kan inte varit enklare då. Det måste både varit farligt och fartfyllt med den tidens mått. Och kostat en förmögenhet. AC driver utvecklingen framåt!

  Reply

  • Jonas Caspersson
   Sep 10, 2013 @ 10:08

   Driver utvecklingen framåt?
   Hur tänkte du nu?
   AC har väl inte drivit utvecklingen framåt alls, utan bara gjort det spektakulärt och med gifantiska mått..

   Finns faktiskt inte mycket nytt på en AC72’a om du tänker efter lite…

   Reply

   • Johan
    Sep 10, 2013 @ 12:12

    Ett AC i sig behöver inte vara teknisk innovation, det går att hitta saker som gör att sporten utvecklas. Matchracing i 20 knop upwind och 40 knop downwind är något helt nytt och som vi inte sett tidigare. Lägg sedan till en mycket bra TV-produktion där det stundtals känns som att sitta ombord på båten. Det har utvecklat sporten. Tekniskt sett att få en 72 fots ultralätt katamaran med vingsegel att foila är ingenjörskonst, tillika ett riktigt hantverk att lyckas segla.
    Jämför ex skidsprinten runt slottet, det var något som inte fanns för 10 år sedan. Då var det fästvalla, 5-mil och istappar i skägget som gällde. Visst har väl TV-produktionen funnits, men sporten har utvecklats och tagit sporten till publiken. Att vinna en sprinttävling är lika prestigefyllt som vilken skidtävling som helst.

    Reply

    • Jonas Caspersson
     Sep 10, 2013 @ 16:48

     Det är sant att själva eventet är helt i världsklass, båtarna spektakulära etc. det jag undrar över är vad som hade hänt om någon fick för sig att spendera lika mycket pengar/resurser på att marknadföra/producera etc tex en häftig skiff tävling.. kanske foilande??

     Reply

     • Johan
      Sep 10, 2013 @ 16:55

      Det hade säkert blivit ett bra event… se bara vad PG har gjort med M32 Cup, även om budgeten är en bråkdel gentemot AC.
      Det AC har som kommer vara svårt för andra event är prestige (jag pratar om prestige på riktigt hög nivå) och varumärket som världens äldsta tävling. Just den senare är väldigt svår att uppnå :)

     • Aage
      Sep 10, 2013 @ 17:09

      Klart det hade blivit spektakulärt – men som Johan skriver ligger det en hel del värde i just Americas Cup – och den som innehar bucklan (Larry) sätter spelreglerna och pumpar också in obscena mängder pengar. Denna gång inte bara i en ny extrem båtmodell – som säkert kan nå 50 knop – utan även i fleetracing, Youth racing och inte minst i fantastisk TV-sändningsteknik. Det är bara att hoppas på att nästa vinnare av cupen tar vid där denna slutar – det kommer all annan segling ha enorm nytta av framöver.

     • Jonas Caspersson
      Sep 10, 2013 @ 18:36

      Jag är med på er linje, det jag undrar över hur man kopplar ihop ungdomar i Sverige med AC/VO… steget är ju gigantiskt… M32CUP kanske är svaret?
      Hur som är det kul med avancerad segling. det som är mest tragiskt är att AC inte direktsänds i svensk TV… ändå har/hade vi en Svensk utmanare…

     • Peter Gustafsson
      Sep 10, 2013 @ 19:47

      M32 Cup är inte svaret, men jag tycker att det finns fler beröringspunkter än på många år. Kolla på kidsen som nyss seglade jolle, och nu seglar M32 Cup, Red Bull Youth Americas Cup och hänger med Nathan Outteridge. Så klart finns det möjligheter för de som vill satsa.

      Vi konstaterade tidigare idag att ingen svensk någonsin har seglat America’s Cup (den riktiga alltså)? stämmer det? I så fall kunde ju målet vara att få någon att göra det de närmaste 10 åren.

     • Jonas Caspersson
      Sep 12, 2013 @ 14:14

      Bra mål där Petet, få med minst en svensk i Americas Cup de märmsta 10 åren. SSF får skapa en strategi, eller är det dax för näringslivet/seglingsintresserade att ta tag i det hela?

 4. Freddan
  Sep 10, 2013 @ 11:15

  Det blev precis så bra som jag hoppats på. Förutom AC 45:ornas fleetrace är de matcherna i finalen de roligaste seglingarna jag någonsin sett.

  När tar vi Mästarnas Mästare i M32:or? ;)

  Reply

 5. Lars M
  Sep 10, 2013 @ 11:54

  Helt klart bäst hittills! kolla på IACC var ju iofs kul, men jämfört med detta så var det som att kolla på gräs som växer…

  Reply

 6. Claes Nettelbladt
  Sep 10, 2013 @ 13:15

  Ja, det var en upplevelse att titta på. När kommer nästa omgång?

  Reply

 7. bo karlberg
  Sep 10, 2013 @ 13:31

  Har inte sett ett så här bra sportevenemang på TV på åratal.
  Vilken produktion, vilka kringreportage, vilken grafik och vilken nivå på kommentatorerna! – och allt gratis på tuben.
  AC är som någon slags “slutförvaring” av pengar.
  Först svindlar en knapp handfull personer till sig ett ohemult antal miljarder på lyx olja eller it. Sen undrar man vad detta var bra för, vad man skall ha pengarna till. Därefter går dom tillbaks till oss alla i form av underhållning. Också en form av kretslopp.

  Reply

  • Silver Surfer
   Sep 10, 2013 @ 14:06

   Det er vist det man kalder en generalisering……

   Reply

  • Tomas Östling
   Sep 10, 2013 @ 18:03

   +1

   Reply

 8. Silver Surfer
  Sep 10, 2013 @ 14:08

  Holder med om TV-produktionen o.s.v. Det er fantastisk. Men som du skrev – familien undrar. Målet var vel at få familien at skrike med – og det har vi nok ikke nået. Men stadig fantastisk.

  Reply

 9. Aage
  Sep 10, 2013 @ 15:43

  Själv var jag ytterligt skeptisk till övergången till katamaraner – men det kom på skam ganska snart med AC45, den nya banan och inte minst TV-produktionen. Men matcherna mellan Oracle och NZ har lyft seglingen två snäpp till – wow!

  Reply

 10. Tobber
  Sep 10, 2013 @ 16:05

  håller med, vilket lyft för seglingen. Men det börjar närma sig flyget…tr

  Reply

  • Ewaluvan
   Sep 10, 2013 @ 22:36

   Fantastiskt underhållande! En liten fråga – sticker rorsman över (och tillbaka) själv, eller är finns det nån backup? Har inte riktigt kunna se hur det funkar…

   Reply

 11. Tobber
  Sep 10, 2013 @ 16:10

  up and-downkrafter betyder inte så spec mycket på min båt, samma gäller besättningens luftmotstånd. När når vi gränsen för att vad som är segla..? Vingen i 50% av tiden på ett leg?

  Reply

 12. Tomas Östling
  Sep 10, 2013 @ 18:12

  Otroligt kul att se, men vore ännu roligare att se live med andra…
  Min familj har inte heller tänt (än)…

  Någon som vet någon bra pub eller sportsbar där det samlas seglare (i Stockholm i mitt fall) så man kan se race 5 tillsammans?

  Förslag annars?
  Sändningen startar ju kl 22 ikväll tisdag.

  Reply

 13. Feffe
  Sep 10, 2013 @ 18:30

  Nu när det är två båtar som går ungefär lika fort är det ju fantastiskt kul att se. Hade nästan gett upp efter de tidigare omgångarna…. Nästan lite entypsfeeling men det törs man nog inte skriva… :-)

  Reply

 14. NRO
  Sep 10, 2013 @ 20:10

  Visst är det häftigt, men samtidigt börjar det tyvärr redan verka tråkigt. Det blir helt enkelt inte lika många olika taktiska manövrar som tidigare. Inga segelbyten eller fascinerande “elefantdanser” innan starterna, utan mest bara tuta och kör med ganska få variationsmoment.
  Och för en som seglar själv är det irriterande att inte få klarhet i vad besättningarna (förutom rorsman och taktiker) egentligen sysslar med dvs. vilka skot påverkas av vilka vinschar.
  Alltså litet för mycket gjord för en landkrabbepublik som nöjer sig med mycket “splash / roar / liftoff / close calls” etc på ytlig nivå, medan en vanlig seglare saknar sådant som man kan relatera till sitt eget utövande av sporten.
  Det vore t ex fint om dom kunde filma mera från bakom rorsmannen, så man som tittare bättre kunde tänka sig in i situationerna och vilka optioner rorsmannen har i dom olika situationerna.
  Sen är det ju rätt pinsamt att se hur dom här fartvidundren stannar upp så totalt i stagvändningarna. Man tycker ju att en så dyr leksak borde kunna hålla farten konsekventare. Länsarna däremot är ju nånting helt i särklass.
  Såja, nog för denna dags gnäll ;-) jag ser väl trots allt dom kommade racen också. Men det finns alltså ännu plats för förbättring.

  Reply

  • Johan
   Sep 10, 2013 @ 22:02

   Anledningen till att dom stannar upp i slagen är av samma anledning som när du själv slår, det finns ingen lift när man seglar mot vindögat :-)

   Reply

 15. Fredrik Lönegren
  Sep 10, 2013 @ 20:16

  Tycker fortfarande att dom är för få på banan. Hur kul skulle det var med tex längdsprint bara på två, eller F1 med två bilar i en final. Om då ena råkar vara betydligt snabbare så blir det ju tråkigt. Det är också lite synd med vinna eller försvinna konceptet, allt kan ju få ett välgit snabbt slut. Pesimisten i mig tänker på följande
  – om finalen hade blivit en serie med en båt betydligt snabbare, all action hade gått förlorad
  – om en båt pajar helt, singel eller krock
  Hoppas vinnaren tar och skapar en något mindre, billigare klass i tajt boxregel (kanske entyp). Även försvararen ska få vara med i LVC tycker jag och sen blir AC en finalserie med 4 deltagare på banan. Detta skulle vara mkt mera intressant och funkar perfekt i deras fantastiska media/ publika koceptet………
  Optimisten längtar till kvällens kör, man måste passa på att njuta av detta, inte säkert att vi får se dessa monster igen…..

  …….
  Fast varför gnäll

  Reply

  • Fredrik Lönegren
   Sep 10, 2013 @ 23:15

   idag fick både pesimisten och optimisten rätt
   men va fan, inte är det roligt som publik att följa detta strul med båt problem
   “prototypraceing”
   om det nu hade varit fyra båtar i finalen så hade detta ju inte spelat någon roll.
   Hoppas US kommer tillbaka med snabbare och hel båt, så vi får action.

   Reply

 16. Aage
  Sep 10, 2013 @ 21:21

  Här kommer beviset på att även “people down under” lär ha lite svårt med Americas Cup – eller i alla fall att bokstavera AC… det är i alla avseende bland det roligaste ni hört: http://www.youtube.com/watch?v=y4om5UT5iXY

  Reply

  • Kåre
   Sep 10, 2013 @ 21:31

   :)

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.