Händer det något på havskappseglingsfronten?

shfactivity
EM i somras var ju lyckat och i dagarna öppnade anmälan till ORCi-VM i Kiel 2014. Men på Svenska Havskappseglingsförbundets web verkar det lugnt, med senaste nyheterna från i mars. Och Svenska seglarförbundet satte ju upp en arbetsgrupp för “Distans-/havskappsegling” men denna verkar fortfarande sakna medlemmar?

Där det är mest action kring VM nästa år är väl på Öresund Regatta där Anders, som sitter i SHFs styrelse, nu gläds över att Sverige nu är “IRC-fritt”. Så mycket för visionen att representera alla Svenskar som havskappseglar… Borde man inte vara glad att Svenska båtar faktiskt kappseglar utanför Östersjön? Skall man segla Fastnet eller Commodore’s Cup så är SHF tydligen inte rätt instans.

Whatever.

Efter Middle Sea Race, som slog deltagarrekord med 109 båtar från 18 länder (upp 33% jämfört med 2012), kanske Anders kände ett akut behov av att dissa regeln? Och ge en känga år SRS när han ändå är i farten:

SRS = Fattigmans IRC
DH = Fattigmans ORCi

Så kanske man kan se det. Underligt att kvalitet inte är viktigare än bryggsnacket i Norden. DH och SRS har kanske mest underhållningsvärde. ;-)

Jag vet inte vad “kvalitet” innebär för Anders, men för mig är det viktigaste att samla stora fält. Och inte bara en gång om året. Det kanske är det som är underhållningsvärde? Kul segling. Ofta.

Skall SHF vara relevanta utanför den innersta kretsen får man nog lyfta blicken ett snäpp. Om både Rolex Middle Sea Race, Fastnet, Round the Island och Marstrand Big Boat Race nu samlar rekorddeltagande trots mätregler med “bristande kvalitet” så kanske Anders och SHF skall fundera på varför?

Hur kan andra liknande race slå deltagarrekord när ÅF Offshore Race står och stampar?

Och borde man inte kampanja för lite mer havskappsegling i det här landet?