J/111 Blur³ | värmare

j111-endofseason2013-1
Så här efter säsongen så tänkte jag dyka ner i några av de projekt jag har pillat med. Man har ju alltid en lång lista med saker man skulle vilja göra, och sådant som man funderar på.

Värmare har stått på min lista sedan ett fruktansvärt kallt Skagen Race för ett par år sedan. Så klart är det en bra idé, framför allt på en relativt blöt båt som J/111. Men jag har varit lite tveksam till den extra vikten och allt meck med monteringen. För ett år sedan debatterades frågan här, och det framkom många bra tips.

Valet stod mellan Ebersprächer Airtronic, Webasto Air-Top och Wallas. Jag hade ett antal samtal med olika handlare men fick bra råd (och en bra deal) från Johan på Sea Comfort.

Från början tittade jag på de minsta varianterna för att spara vikt, men nu är jag glad att jag valde en lite större modell.

webasto_3900_kit
För någon som inte brukar montera värmare så var innehållet i kartongen lite avskräckande. Mycket prylar. Men när man väl benar ut det så är det inte så krångligt. Det blev till sist en Webasto Air-Top 3900 EVO då den verkade funka bra för många.

j111_interior_heater
Sedan skall man hitta ett bra sätt att montera värmaren på. På J/111 finns ett bra utrymme under sittbrunnen precis akter om motorn. Ok viktmässigt, och korta slangar för utblåsen.

j111-webasto-3
Här valde vi ett stort rakt ut i ruffen och två vridbara i akterkant av kojerna…

j111-webasto-4
Det är dessa som används vid shorthandedsegling och det är prioriterat att hålla dem torra och varma. Planen är även att ha ett utblås i förpik/toalett för att snabbtorka spinnakers. Men det kräver lite klurig slangdragning.

Det är alltid lite nervöst när stora hålsågen skall fram, men tar man sig bara tid och är lite noggrann så blir det ganska bra. Jag har fortfarande lite finlir kvar för att det skall bli riktigt snyggt, men det är ju mest roligt vinterarbete.

j111-webasto-6
Här ser man utrymmet. Kanske inte helt optimalt att arbeta i, men när den väl sitter på plats så blev det mycket bra. Det som jag har svårast för själv är allt som har med diesel att göra, så här tog jag hjälp med bränsletillförseln.

Jag kommer också att sätta ett skydd på baksidan av dieseltanken. Inte för att det behövs, men det känns bättre att vara säker.

j111-webasto-5
En av de saker som alla klagar på är bränslepumpen som tickar. Så jag byggde faktiskt en ljudisolerande liten tub som jag har den i, och där jag lät bli att skruva fast den i någonting som ger resonans. Nu hör man den knappt.

j111-webasto-7
Termostaten sitter torrt bakom motorn där man också når den från bägge kojerna.

j111-webasto-2

j111-webasto-8
Tittade på lite olika varianter på avgasrör, där vi till sist landade på ett som det inte kan regna in i.

Sammanfattningsvis… värmare är en grym investering. Framför allt om man skall segla lite tufft och man vet att det kommer att bli vått och kallt. Och monteringen är inte alls så svår som jag trodde från början. Men det är bra att ha med sig någon som gjort det och som kan bidra med lite tips och trix.