Nytt roder till en Banner 33?

rudderq1
Ännu en läsarfråga. Är det läge att byta roder på en Banner 33 RC från 1983? Målet är en snabbare båt. Segelstället är ett nytt 3DL680-ställ med maxmått inom SRS. Båten seglas med både assy A3 och spi på maxmått enl båtdatabladet. Det är främst på branta bogar med A3an som det ibland kan vara svårt att ha kontroll på på ekipaget.

Bifogar en bild på mitt roder som är designat tidigt 80 tal (81 tror jag närmare bestämt). När det blir lite tryck i grejorna på branta slörar släpper greppet ibland. Frågan är bara om det skulle bli märkbart bättre om rodret hade en modernare utformning. Har hittat ett roder på Jefa i Danmark (se pdf) som skulle kunna passa min båt.

Det gamla rodret är 49 cm upptill och 39 cm nedtill, 1.31 m långt, area ca 0.58 m2. Den nya är betydligt mer “high aspect” med en bladlängd på 1.67m och en yta av 0.61 m2. Jefas roder är dessutom tunnare (14.5 % mot ca 19% i toppen). Frågan är nu om någon har koll eller erfarenhet av hur stor skillnaden är, investeringen är ju rätt avsevärd så det vore nice att ha lite input :-)

rudderq2