Nytt Turkiskt/Amerikanskt team i VOR

VOLVO_OCEAN_65_BOAT_ALVIMEDICA_28_1_2014
Det är så sjysst när unga seglare får chansen att ta nästa steg. Oavsett om det är i Red Bull Youth Americas Cup, ombord på Ericsson 3 eller som nu när All-American Ocean Racing får en egen båt i Volvo Ocean Race. Man funderar på om det finns några rutinerade rävar i kulisserna, eller om detta är en blixt från klar himmel?

DRÖMMEN OM VOLVO OCENA RACE BLIR VERKLIGHET FÖR TEAM ALVIMEDICA

För sju år sedan träffades två hängivna unga seglare från USA under inspelningen av en seglingsdokumentär. Deras gemensamma dröm var att de någon gång skulle kunna sjösätta ett eget projekt i Volvo Ocean Race och delta i världens tuffaste havskappsegling.

Det som verkade som en långsökt dröm blev idag verklighet när det nya laget Team Alvimedicas deltagande i Volvo Ocean Race 2014-15 presenterades i Istanbul, hemstad för företaget Alvimedica som står bakom projektet.

Mark Towill var bara 18 år när han träffade den fyra år äldre Charlie Enright under inspelningen av Disneys seglingsfilm Morning Light som de båda medverkade i. I dokumentären, som följde en kappsegling över Stilla Havet, medverkade också några av de främsta namnen inom havskappsegling.

– Vi träffades under uttagningarna till filmen och båda två såg på det projektet som starten för vår dröm och det var Volvo Ocean Race, säger Charlie Enright som idag är 29 år.

– Vi hade flera veteraner från tävlingen som coacher under inspelningen av Morning Light – Stan Honey, Mike Sanderson, Jerry Kirby – och de gav oss grunderna när det gäller havskappsegling på hög nivå.

– Vår vision har varit klar sedan en tid tillbaka och har fungerat som motivation för allt vi har gjort. Men det har inte på något sätt varit lätt även om vi fick en bra start tack vare filmen. Vi har stått och stampat i långa perioder, försökt hitta vår chans och allt har handlat om att skapa våra egna möjligheter. Men vi har också fått mycket hjälp från många människor för att göra detta till verklighet, säger Mark Towill som tillsammans med Enright startade företaget All-American Ocean Racing i Newport, Rhode Island där Volvo Ocean Race stannar under ett hamnstopp maj 2015.

Deras planer började långsamt ta form 2011 när VD:n för Volvo Ocean Race, Knut Frostad, bjöd in dem till Alicante, Spanien för starten av den senaste upplagan av Volvo Ocean Race. Efter att ha lagt andra åtaganden åt sidan tog de upp jakten på en titelsponsor. Enright och Towill fann tillslut ett ambitiöst, ungt företag – Alvimedica, som nu kommer att backa upp laget och ta drömmen hela vägen till startlinjen för den kommande upplagan av Volvo Ocean Race som inleds i Alicante den 4 oktober i år.

Alvimedica är aktiva inom medicinsk utrustning och passar perfekt för ett lag som siktar på att ha en besättning som främst ska bestå av seglare under 30 år. Företagets fokus på att vara smidiga, innovativa och orädda att fatta djärva affärsbeslut, som att till exempel att ta sig an den stora amerikanska marknaden, har bidragit till att göra dem till ett av de snabbast växande unga företagen i Turkiet. Nu vill ledningen bredda horisonten genom att vinna mark i nya marknader och framförallt USA. Det nya unga amerikanska laget i Volvo Ocean Race är ett perfekt instrument att använda för att lyckas med det.

Enright, som kommer att vara skeppare, är tillsammans med Towill de enda lagmedlemmarna som hittills bekräftats och nästa steg för dem är nu att rekrytera de bästa unga havskappseglarna i världen.

– Planen är att först leta efter folk i USA och sedan vidga det till att ta in seglare från andra delar av världen inklusive Turkiet och Italien, säger Mark Towill.

Knut Frostad välkomnar varmt det nya laget och deras titelsponsor som nu blir det femte laget som tillkännagivit sitt deltagande i den kommande upplagan av Volvo Ocean Race.

– Det här är ett av de mest spännande nya lagen som jag sett sedan jag började det här jobbet. Team Alvimedica är precis vad jag drömt om sedan 2008 när jag blev en del av tävlingsledningen – unga människor som tar initiativ till att starta ett nytt projekt.

– Vi välkomnar också den nya sponsorn från Turkiet som är ett land där det fanns ett stort intresse för den senaste upplagan av tävlingen och där seglingssporten växer. Det handlar om ett medicintekniskt företag med fokus på hjärtat, och jag anser att Volvo Ocean Race är en av världens tuffaste utmaningar för fysiken och hjärtat så det borde bli en intressant studie.

VD:n för Alvimedica, Dr Cem Bozkurt tillägger:

– Som ett ungt företag har vi mycket stora ambitioner för den globala marknaden och vi har samma mål inom seglingen. Volvo Ocean Race är ett dynamiskt evenemang med hög fart och som drar nytta av modern teknik precis som Alvimedica. Vi är stolta över att ha den turkiska flaggan på en båt i den mest utmanande seglingstävlingen i världen.

Team Alvimedica seglar under både amerikansk och turkisk flagga. Lagets VD kommer att bli Bill Erkelens som är ett välkänt namn inom segling i USA och som har haft en ledande roll i ett flertal America’s Cup-lag. De ansluter sig nu till Team SCA, Abu Dhabi Ocean Racing, Dongfeng Race Team och Team Brunel som sedan tidigare ingår i startfältet för Volvo Ocean Race 2014-15. Tävlingen sträcker sig över 38,739 sjömil, pågår i nio månader och avslutas i Göteborg i juni 2015.

Om All-American Ocean Racing
All-American Ocean Racing är ett lag med unga, kvalificerade och drivna seglare som träffades under inspelningen av Disneys film Morning Light. Under ledning av Charlie Enright från Rhode Island och Mark Towill från Hawaii, siktar de på att först och främst rekrytera seglare under 30 år. All-American Ocean Racing är inriktade på att vinna tävlingen, att ta seglingssporten i USA till en ny nivå, att ge avkastning till sina sponsorer och stödjare – och att leva sin tonårsdröm.

MG_2101c
Mark Towill näst längst till vänster och vid hans sida till höger står Charlie Enright, Foto: Amery Ross.