M32 Gold Cup i Miami | trash talk

_IA_1019

Jag är ju i Miami för att arrangera första upplagan av M32 Gold Cup. Det finns ju fem båtar i USA (4 i Newport och en i San Francisco) och alla har dem i Miami över vintern. Vi har skeppat över fyra båtar från Sverige. Man får plats med 2 i en container (eller 3 om man inte har massa prylar), så det blir relativt kostnadseffektivt.

Dels har man kört en informell vinterserie, men detta blir den första seriösa regattan. Jag är ganska säker på att vintersegling i Miami kommer att vara en viktig del i den här klassen framöver. Nästa år skulle det mycket väl kunna vara 15-20 båtar här.

Sail Racing seglas av Klabbe Nylöf och Jonte Häggbom som ju bägge är gamla i gemet tillsammans med Jonathan Ameln och Tom Gross som ju bägge var med på Red Bull Youth America’s Cup,

_IA_0823

Vi håller till på Miami Rowing Club, vilket ligger precis efter bron till Key Biscayne. Perfekt att kunna sjösätta båten från stranden. Lite skämtsamt så kallar jag M32 för världens största “beach cat”, men det gör verkligen allting så otroligt mycket enklare.

_IA_1420

Den enda baksidan är att man behöver se upp för krokodilerna…

BRA_0342

Fredrik Lööf har bytt delar av sin besättning inför säsongen. Volvo Ocean Race-vinnaren Martin Krite är kvar från förra året men Daniel Wallberg är ny på taktik. Ny är också Andreas Axelsson som förra året seglade med Speak@raceteam och var med i Red Bull Youth America’s Cup. Det verkar också som att Anreas är på väg att bli proffs på riktigt då han fuskar på RC44 cirkusen. Jag tippar på att vi ser honom på Artemis i nästa AC.

Favorittrycket här nere ligger nog på Mattias Rahm. Teamet vann ju cupen förra året och var bäst på genrepet i januari. De är otroligt jämna och metodiska och seglar sällan bort sig. En stor del i detta har så klart Johan Barne som ofta är med på båtar som går bra. Fredrik Aurell är med från förra året men Mikkel Rössberg är ny. Senast seglade han Extreme 40 med SAP.

BRA_0377

Hans Wallén var den som gick bäst på träningen igår. Två race i ganska svåra och stråkiga förhållanden, där Hans vann bägge trots en medioker start i andra racet. Kan de hålla sig undan trubbel så kan de mycket väl toppa resultatlistan på måndag. Besättningen består av Anders Dahlsjö, Tomas Persson och Philip Carlsson.

De amerikanska båtarna har inte lika kända namn ombord, men när man tittar närmare så är det några av världens bästa flerskrovsseglare från A-class, C-class, Tornado, Extreme 40 och AC.

Liftoff (USA) Malcolm Gefter, Lars Guck, Jonathan Farrrar, Dave Douchett & Katherine Gefter. Ultimate Pressure (USA) Peter Denton, Jerry Kirby, Luke Lawrence & TBD. Gradient V (USA) Randy Miller, Ian Andrewes, Alex Van Brunt, Colin Dunphy & Daniel Roberts

De har absolut inga problem med speed, men på startrakan så märks det att de Svenska båtarna gjorde över 100 starter förra säsongen.