Nordic Trophy i Melges 24

nordictrophyMelges14

Årets trend för entypsseglarena verkar vara att hoppa över regionala cuper och direkt satsa på att göra en cup av de olika mästerskapen. Först ut var North European Express Championship Cup (NEECC) och nu kör Melges 24 på samma format.

Frågan är om man bygger en stark klass utan att ha en lokal serie där nya båtar kan komma in i klassen? Jag tycker definitivt att detta är ett bra initiativ för de riktigt committade teamen som satsar, men personligen hade jag tyckt det var tråkigt att det inte finns en enda skarp regatta på hemmaplan under vår/försommar. Mästerskapen ligger ju typiskt i augusti-september.

I vilket fall. Lycka till. Skall bli kul att se hur svenskarna står sig i konkurrensen.

De 4 Nordiska klassförbunden för Melges 24 i Sverige, Finland, Danmark och Norge har gått samman om en liga som döpts till Nordic Trophy.

En sponsor i forma av Floda Systemskylt från Göteborg har engagerats och ställt upp med en prischeck på 500€ till segraren i ligan.

De 4 regattorna som ingår i ligan är de respektive ländernas nationella Mästerskap.

Melges 24 klassen har stärkts i Nord Europa de senaste åren och de olika nationella Mästerskapen i de Nordiska länderna drog förra året ett 30-tal båtar var. Den Nordiska ligan hoppas på att kunna locka ytterligare båtar från Tyskland, Holland och Estland där det finns starka säten. Det faktum att klassens VM 2015 kommer att gå i Danmark förväntas göra att klassen ökar ytterligare i de Nordiska länderna.

De ingående regattorna i Nordic Trophy är:
13 – 15 June, Finnish open Championship, Helsinki
1 – 3 August, Swedish open Championship, Båstad
22 – 24 August, Danish open Championship, Fredrikshavn
5 – 7 September, Norwegian open Championship, Larvik