Skip to content

30 Comments

 1. Lasse Bergkvist
  Nov 5, 2014 @ 21:50

  Stort Grattis alla havskappseglare! Köpenhamn är ju helt kanon och nu när racerbåtar mäter bra i ORCi så kanske vi får se ännu fler sweeta båtar på startlinjen! Corby 36? Mill´s 40? J111 BLUR? Ska vi gissa på närmare 200 startande båtar?!

  Reply

 2. Peter Gustafsson
  Nov 5, 2014 @ 23:33

  Det känns kanske lite udda att prata om havskappseglare när man som längst seglar 35 distans och är i land i tid för att äta en bra middag… men samtidigt så verkar ju konceptet locka seglarna, så då har man ju hittat ett format som många gillar?

  Personligen hade jag tyckt det var intressantare med en större offshorekomponent. Men det är väl för att vi har en båt som lämpar sig bättre på lite fria ytor på havet än inklämd mellan 42-fotare på en startlinje.

  Reply

  • Anders Nilsson
   Nov 6, 2014 @ 10:56

   När du säger 35NM refererar du till havsracen i Kiel?

   Reply

  • Anders Nilsson
   Nov 6, 2014 @ 10:56

   När du säger 35NM refererar du till havsracen i Kiel?

   Reply

   • Peter Gustafsson
    Nov 6, 2014 @ 11:19

    Ja, det ena var väl 34.7 och det andra 35.6. Bägge tog ~10 timmar…

    Snacket i Palma var att vissa ville ta bort havsracen helt. Jag vet inte vad beslutet blev?

    Reply

    • Joakim
     Nov 6, 2014 @ 12:59

     Det borde vara en längre och en kortare havsrace i Köpenhamn. Den längre går utanför Öresund och borde vara ~20 timmar.

     I Palma var det ingenting om att ta bort havsracen, men mycket om vilken vikt dom har och får man räkna bort en av dom. Jag vet inte ännu slutresultaten, men troligen kommer alle race ha samma vikt och en får man räkna bort.

     Reply

    • Anders Nilsson
     Nov 6, 2014 @ 17:56

     Vi kom ju ingen vart i Kiel. Hela sydvästra Östersjönvar ett vindhål då.

     Reply

     • Peter Gustafsson
      Nov 6, 2014 @ 18:28

      Jag har hört att det kan vara så på havet ibland. Men vill man i land till en gosig säng så skall man så klart köra en bana som är lätt att korta innan det blir mörkt.

      ;-)

      Så klart skall man korta, eller avbryta, om det inte är rättvisa förhållanden. Men redan i NoR hade man flaggat för två race, 10-14 timmar (dvs mål för midnatt) och med samma viktning som banracen.

     • Anders Nilsson
      Nov 6, 2014 @ 18:50

      Ja, tiden var vad man hade satt och det var väl för att kunna genomföra ett VMs alla planerade race. Planerad längd var om jag minns rätt ca 65 NM.
      Jag tyckte KYC gjorde vad de kunde med de väderförutsättningarna som fanns. Kortningen av banan gjordes för att vi skulle få en placering i havsracen. Hade man fortsatt på banan kanske bara de största hade kommit i mål och det hade varit riktigt värdelöst. Ett havsrace var man nämligen tvungen att räkna med i totalen.

      ISAFs Offshore definition handlar inte, om jag minns rätt, om längd på kappseglingarna utan det handlar bara om att det inte ska vara skyddade vatten som skärgård och små insjöar om jag minns rätt..

     • Peter Gustafsson
      Nov 6, 2014 @ 19:12

      Det finns en anledning till att man inte har “offshore” i mästerskapstiteln längre :-)

      Enligt ORC Green Book:

      The Organizing Authority has two options for offshore races:
      i) One offshore race of approximately 30-36 hours, for the slowest boat, scored as two races: the first score will be from the start to a control point approximately mid-course, with a scoring coefficient of 1.0, and the second score will be from the start to the final finish, with a scoring coefficient of 1.5.
      ii) Two separate offshore races of approximately 10-12 hours duration for the slowest boat. The scoring coefficient shall be 1.2 for each race.
      Note: For Continental or Regional Championships where a shortened schedule as defined above is used: One offshore race of approximately 10-12 hours, for the slowest boat, shall be conducted, with a scoring coefficient of 1.2.
      Offshore races may be re-scheduled when required by weather conditions.

      Min uppfattning var att de kortare racen är det som har förespråkats av italienare som inte vill frysa på natten. På senare år har vi börjat köra så här uppe också.

 3. Mattias Bodlund
  Nov 6, 2014 @ 13:00

  Tyckte själva kominationen är intressant men är enig att det är lite väl mitt i mellan. I Kiel var det två mycket lika offshore race och ingen vilodag – hade varit roligare ett ordentligt offshore race med minst en natt på havet och en vilodag.

  Reply

 4. Peter Gustafsson
  Nov 7, 2014 @ 00:05

  En av de intressantaste sakerna man kom fram till i Palma nu i veckan var att man kan dela in klasserna på ett smartare sätt:

  CLASS LIMITS PROPOSAL FOR 2015
  ITC devoted a large amount of time in preparing a new proposal for the class divisions and splits that could be accepted worldwide as ORC International Class divisions to be adopted not only for the next International events (like ORC World and European championships) but generally around the world. The current class divisions are based purely on GPH, and varies in different countries according to the fleet’s composition.
  ITC noted two fundamental issues related to class divisions based on GPH:
  
  1) the low possibility to design fast yachts in lower divisions (for example, Classes B and C in the last World Championship) without being compelled to make them too small to fit in the GPH limits. The consequence is that the winners of the lower divisions are always medium/heavy displacement boats, usually the largest in their class.

  2) the first windward leg of the inshore races is a fundamental part of the race and it should be better to have as many boats as possible with similar windward speed in the same class.

  In the past, to solve the first issue the smallest boats of the larger class were moved according to a fixed length limit, or conversely pushed up into the larger class with boats exceeding a certain length, but this caused complaints.

  To answer the second issue, ITC decided to select the Windward12 (UP 12) handicap instead of using GPH to group boats with similar upwind speeds into the class. To also maintain similar dimensions it was decided to couple the windward speed at TWS=12 kts with the sailing length (IMS L) of each boat.

  http://www.orc.org/minutes/ITC%202014.pdf

  Reply

  • Anders Nilsson
   Nov 7, 2014 @ 12:40

   Kul – då får vi köra i samma klass då vi går lika fort på kryssen.

   Reply

  • Mats V
   Nov 7, 2014 @ 18:24

   Inget förslag på hur man kan lösa issue 1?

   Reply

   • Peter Gustafsson
    Nov 7, 2014 @ 19:22

    Min uppfattning är att (1) kan lösa sig med en annan klassindelning. När en snabb 35-fotare seglar i lilla klassen, medan en långsam 38-fotare flyttas till mellanklassen så lär vi se en annan mix i toppen.

    Det skall bli intressant med räkneexempel på detta. Det är ju inget man räknar ut själv :-)

    Reply

    • Mats V
     Nov 8, 2014 @ 14:47

     Låter inte som att det blir någon förändring där för “the lower divisions”:

     “The proposed class division is also prompted by a meeting in Barcelona with 2015 World’s
     Championship organizer, and is as follows:
     430 < CLASS A< 540
     540 < CLASS B < 605
     605 < CLASS C < 660 (or 670)
     The class limits will need to be adjusted according to next year’s VPP to keep as much as possible
     the boats in the same class so that they fall within the above limits for this year."

     Reply

 5. Patrick Andersson
  Nov 7, 2014 @ 10:18

  Obegripligt för mig är ju varför man väljer att segla bankappsegling på handikapp när vilken som helst kölbåtsklass ger bättre segling tilll en bråkdel av kostnaderna.

  Finns det ingen återvändo till 60-70-talen då 30-50 båtar seglade scratch?

  Patrick, nostalgiker

  Reply

  • Pelle Pedersen
   Nov 7, 2014 @ 10:40

   Om så vore fallet Patrick så hade väl “alla” redan idag haft Expresser, J70:or, 606:or mm?

   Reply

  • Hannu
   Nov 7, 2014 @ 12:13

   Patrick!
   Inte obegripligt för mig, det är lite enklare o segla med den båten man har än att segla med den entypsbåten man inte har, ganska enkelt om du tänker ett snäpp till.

   Reply

 6. Per
  Nov 7, 2014 @ 15:07

  Senaste mästerskapet i Kiel gav en en helt fantastisk kvalite på racingen. Köpenhamn lär ju också bli en riktig höjdare. Det var också kul att se att små båtar kunde hävda sig typ Dehler 29.

  Reply

  • Anders Nilsson
   Nov 7, 2014 @ 19:36

   Ja, bättre blir det inte.
   Min roligaste vecka hittills.

   Reply

 7. seglaren
  Nov 7, 2014 @ 20:45

  @Peter G. om du nu inte tycker om att segla ORCi så låt bli. Är väl inte svårare än?
  Hur det kommer bli i Köpenhamn får vi väl se när inbjudan finns ute. det går ju inte dra slutsatser nu och VM i Kiel var ett uppskattat arrangemang.

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Nov 7, 2014 @ 21:15

   Jag tycker bara att det hade varit intressantare med en större offshorekomponent, något som ju arrangören kan åstadkomma med ett längre race. Feedbacken från de som var i Kiel var också att offshore-racen inte var särskilt upphetsande utan egentligen mest en utsträckt kryss-länsbana.

   Reply

   • Anders Nilsson
    Nov 7, 2014 @ 21:27

    Peter – som jag skrev tidigare. Det var bleke. KYC gjorde två fantastiska race av de förutsättningar som de hade. Inget utgångsläge jag önskar någon arrangör.

    Reply

    • Peter Gustafsson
     Nov 7, 2014 @ 21:40

     Och så klart fanns det delade meningar bland de som var där… men strunt samma. Principen är väl viktigare. Vill seglarna ha ett riktigt offshorerace, eller nöjer man sig med två korta dagsrace?

     Reply

 8. Stefan Peterson
  Nov 9, 2014 @ 12:25

  Vi som seglat ett antal VM och EM tycker det blivit bättre med kortare havsrace. Inte vet jag vem Peter får feedback från men min upplevelse är att fler ban seglingar och kortare distansseglingar är en anledning till att deltagarantalet ökar.

  Reply

  • Mats V
   Nov 9, 2014 @ 17:56

   Håller med på bägge punkterna, Stefan.

   Reply

 9. Johan B
  Nov 9, 2014 @ 23:58

  Tycker personligen att det inte går att kröna en värdig besättning till ett Offshore VM, EM eller SM där man inte har en längre offshoresegling som går över en natt. Annars blir det ju “bara” vanlig segling längs kusten sk Shoresegling,.. Det tar ju bort hela den speciella dimensionen på just Offshoresegling.

  Reply

  • Per
   Nov 10, 2014 @ 10:33

   Hehe japp det hade varit mer rättvisande att plocka bort ordet Offshore men det är grymt kul och utvecklande racing. Jag tycker att mixen i Keil var optimal, mkt bana mixat med distanssegling. Hade man kört längre havsrace hade det gnällts åt andra hållet, lotteri och för stort utslag på en segling. Genom att komma in innan midnatt går det att köra race dagen efter och det ger i sin tur max segling under en vecka, tycker jag. Riktiga långkör kan man få på annat håll.

   Reply

 10. Classe
  Nov 13, 2014 @ 11:04

  Håller med Stefan och Per. Har kört många IMS SM och flera ORCi mästerskap genom åren och en anledning att deltagarna öka är säkert att man lyckats komprimera seglandet till dagtid. Att köra havsrace över natt med vilodag lockar väl inte alla. Det tar ju 8 dagar i anspråk som det är nu. Kiel var hur som helst grymt bra arrangemang förutom frånvaro av vind. Det är ju svårt att påverka.
  Hoppas att NSS i Arkösund får till ett bra upplägg på SM nästa år.. Team Foxy Lady.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.