SRS-reglerna för 2015 på plats
Nu finns de uppdaterade SRS-reglerna här. Man kan också söka SRS-brev inför nästa säsong här (de flesta av oss har ju fått mail också).
En spännande nyhet är “en typklassning för att hjälpa arrangörer att göra mer funktionella klassindelningar kommer att finnas utskrivet på alla mätbrev”. Det skall bli spännande att se vad detta innebär, då arrangörer historiskt haft svårt att indela på annat sätt än efter SRS-tal rakt av.
Några tabellbåtar har fått ändrade måttuppgifter
- IF -E Segelmått enligt IF klassregler
- Flamingo 40 Ändrat konstruktionsår
- Omega 34 Mått ändrade baserat på SRSv mätningar
- Hanse 370E Mått ändrade baserat på SRSv mätningar
- Ohlsson 29 Költyp ändrat
- Rival 22 Utrustningsstandard uppdaterad enligt klassregel
- Omega 42 Uppgifter justerade pga klassregeländring
- Dehler 29 Kölmaterial ändrat
- First 37.7 Mått ändrade baserat på SRSv mätningar
- RB 98 Riggtyp ändrat
I själva reglerna är två saker som innebär reell skillnad:
- A.4.3.b.iii där en ny skrivning gör klart att en arrangör kan bjuda till en klass utan undanvindsegel samt
- A.6.1.c.ii som ger SSF rätt standardisera måttuppgifter på serietillverkade självmätta båtar.
A.4.3 INBJUDAN OCH SEGLINGSFÖRESKRIFTER
Inbjudan och seglingsföreskrifter ska hänvisa till SRS-reglerna. Inbjudan och seglingsföreskrifter kan ange:
…
iii) att undanvindssegel inte får användas och att SRS-talet i SRS-mätbrevet eller båtdatabladet för kappsegling utan undanvindssegel därmed kommer att användas.
iv) att en båt med högst två personers besättning får kappsegla med ett SRS-tal för “short-
handedkappsegling”. Se A.6.1 f) eller A.6.2 e).
…
A.6.1 SRSm-MÄTBREV
…
c) SSF kan:
i) begära att lämnade uppgifter ska verifieras av en mätman.
ii) standardisera mått- och viktuppgifter för serietillverkade båtar och använda dessa istället för ägarens uppgifter.
SRS är ett respitsystem för breddkappsegling. Syftet med systemet är att ge båtar av olika typ möjlighet att kappsegla mot varandra. Strävan är att SRS-talet ska representera en båttyps bästa potentiella prestanda på en rundbana i mellanvind.
SRS är ett semi-empiriskt respitsystem där en båts respittal i första hand beror på dess mått men systemet innehåller även empiriska och subjektiva element. På grund av systemets uppbyggnad är metoden och underlaget för beslut om nya eller ändrade SRS-tal och/eller SRS-tabell- placering inte offentligt. Avsikten är att hindra att båtar konstrueras och optimeras specifikt för SRS-kappsegling.
Eftersom ett respittal i SRS-systemet i första hand baseras på båtens dimensioner vill vi understryka vikten av att ange korrekta dimensioner samt att båtägaren enligt kappseglingsreglerna alltid är ansvarig för att uppgifterna i mätbrevet är korrekta.
SRS är till för kölbåtar av alla slag, jollar och flerskrovsbåtar. Vi rekommenderar dock att man om möjligt inte blandar kölbåtar, jollar och flerskrovsbåtar i samma klass annat än på lägsta klubbnivå.
Respittal för många typer av kölbåtar, jollar och flerskrovsbåtar finns listade i SRS-tabellerna. Dessa respittal är baserade på de dimensioner som finns i båtdatabladen vilka avser att representera ”den bästa” båten av varje typ. ”Medelbåten” kan alltså ofta få sänkt respittal genom att mäta sina verkliga mått och vikter och ta ut SRS-mätbrev baserat på detta.
SRSm-mätbrev – mätbrev för mätbrevsbåtar – eller SRSv-mätbrev – mätbrev för mätbrevsbåtar med verifierade båtdata – kan utfärdas för båtar som inte finns med i någon av SRS-tabellerna eller som avviker från båttypens grundstandard. SRS-mätbrev utfärdas endast för en verklig båt i den konfiguration den verkligen har.
Det finns inga begräsningar för antal och typ av segel för en mätbrevsbåt annat än de som båtägaren själv väljer. I SRS bedöms varje undanvindssegels inverkan på båtens prestanda individuellt och alla sådana segel samt deras mått och material ska därför redovisas i mätbrevsansökan.
En grundtanke i systemet är att man ska kunna vara konkurrenskraftig med en normal båt och en normal segel- garderob. Specialsegel som ”Code 0”, stagsegel eller onor- malt stora segelgarderober ska inte vara en förutsättning för framskjutna placeringar.
Om en kölbåt har segelgarderob begränsad till ett storsegel, en fock/genua vilken förs på ett rull-system monterat helt ovan däck samt maximalt ett undanvindssegel ger detta sänkt SRS-tal. Fler än 5 försegel – kryssförsegel plus undanvindssegel – ger höjt respittal.
Dec 5, 2014 @ 09:46
Mycket efterlängtade förändringar som gör det enklare att arrangera och säkert kan få någon extra båt på linjen som annars skulle stannat hemma.
Att SSF kan standardisera mått och vikt uppgifter kan nog i vissa fall behövas då en del uppgifter på båtar som tillverkare marknadsfört som entyp/klassbåtar och dessutom är CE-märkta skiljer mer än lovligt på dessa båtars mätbrev. Finns exempel där mätbreven skiljer 700 kg på sådana båtar, anger man så mycket högre vikt så är mätman och kalibrerad vägning på sin plats.