Plotter och nav på nyinköpt 35-fotare

Helgens läsarfråga. Vad är det som gäller om man skall ha en ny plotter. Eller skall man bara köra padda?

Med nyinköpt båt har jag behovet av se över och uppgradera navutrustning och instrument. Båten är en Diva 35 med rorkult och befintliga instrument på luckgarage. Det som finns är en Nexus startpack 4 med logg/lod/vind och 3 displayer, så grunden är bra. En äldre autopilot finns också.

Först på inköpslistan står en plotter alternativt ett bra navprogram för PC eller Ipad. Nu vill jag gärna ha tips på vad som är prisvärt och hur placerar man bäst en plotter på en båt med rorkult för smidig hantering utan att vara i vägen. Även tips om bra vidare steg för att få ett komplett system utan att betala en förmögenhet.

Båten kommer användas främst till cuising, klubbkappsegling och lite shorthanded.